Олександр Кодола: «не боюсь гострих запитань і нормально сприймаю об’єктивну критику»

 

 

 

 

В 2014 році по 209 виборчому округу був обраний народним депутатом України Олександр Кодола. (Дата набуття депутатських повноважень – 27 листопада 2014р.; дата припинення – 29 серпня 2019р.)

Час не стоїть на місці, змінюються події, люди, життя. Наразі багатьом людям цікаво: куди ідуть народні обранці після припинення своїх повноважень? Зокрема від багатьох ніжинців можна почути запитання: а де зараз Олександр Кодола? Чим займається, які плани будує на майбутнє?

Аби дати відповіді на всі ці та ряд інших запитань, журналісти сайту «Нежатин» особисто поспілкувалися з Олександром Михайловичем.

Перед початком інтерв’ю хочемо зазначити, що це не іміджевий матеріал, ми не будемо тут багато говорити про досягнення депутата, так само ж не будемо наголошувати про те, хто був «ЗА», хто був «Проти». Ми озвучимо запитання, які наразі виникають у ніжинців та опублікуємо відповіді на них, почувши їх з перших вуст.

До вашої уваги, ексклюзивне інтерв’ю для сайту «Нежатин» з Олександром Кодолою

Доброго дня, Олександре Михайловичу. П’ять років поспіль Ви були народним депутатом по 209 округу. Якщо говорити коротко саме про Ніжин, що, на Вашу думку, найважливіше Ви зробили саме в нашому місті?

Вітаю! Найважливіше – те що ми змінили сприйняття народного депутата у громади. Усі ці роки ми справами доводили, що депутат — це не “небожитель”, якому по приїзду в округ треба розстеляти килимову доріжку, не “мішок з грошима”, до якого треба йти на уклін, щоб отримати якісь кошти. Депутат — це той, хто працює з громадою і задля громади, приймаючи закони, допомагаючи округу, залучаючи інвестиції, розвиваючи соціально-економічну інфраструктуру, підтримуючи ініціативи виборців. Так, дійсно, я залучив в округ 129 мільйонів і безпосередньо в місто Ніжин 52 мільйони гривень державних інвестицій. Насправді ми змінили не тільки ставлення людей до роботи депутата, а й зовнішній вигляд міста, реалізована наша програма зі встановлення сучасних дитячих та спортивних майданчиків. Облаштовані сучасні об’єкти спортивної інфраструктури, з’явився пішохідний фонтан. Змінено підхід до фінансування закладів охорони здоров’я та освіти. Реконструйовано блок пологового будинку. Ну і звичайно найважливіший мій проект в Ніжині – грандіозна реконструкція єдиного в місті плавального басейну, який не працював майже 25 років. Надано поштовх для реалізації з міжнародними донорами програм з енергоефективності. І все це залишається і працює для ніжинців, буде Кодола народним депутатом чи ні.  Тобто наша команда показала, як має працювати сьогодні народний депутат. Це я вважаю своїм головним досягненням. Я пишаюся своєю командою і тим, що ми разом зробили.

До Вас було прикуто багато уваги. Публікації в ЗМІ, як позитивні так і негативні. Як Ви до цього ставитесь? Прокоментуйте, будь ласка.

Народний депутат – особа публічна. І для нього теж важлива увага ЗМІ, адже це — зворотний зв’язок з виборцями. Я завжди був відкритий для журналістів і для своїх виборців, не боюсь гострих питань і нормально сприймаю об’єктивну критику, якщо вона є.

У кожної людини свій життєвий шлях, і як після перемог так і після поразок багато-хто з нас аналізує ситуацію, робить свої власні висновки і йде вперед. Як Ви вважаєте, чому Вас не обрали до Верховної Ради вдруге? Ваша думка та висновки з цього приводу?

Вибори — це змагання. І перемагає завжди один. Але ця перемога не означає, що перемагає завжди кращий, чи той, у кого кращі ідеї чи результати роботи. На останніх виборах була безпрецедентна хвиля підтримки Володимира Зеленського. І ця хвиля змела як поганих, так і хороших політиків. Парламентські вибори 2019 я б назвав 3-м туром Президентських виборів. Люди по всій країні голосували за політичний бренд “Слуги народу”. Я ж балотувався, як самовисуванець, без будь-яких партійних прапорів. І отримав дуже достойний результат, незважаючи на безліч бруду та «задіяних схем». Тому кожен фініш, це по суті старт.  Рухаємося далі)

Чим Ви зараз займаєтесь?    

Займаюся бізнесом, рядом комерційних проектів в сфері ЖКГ та енергоефективності. І нарешті у мене з’явився час для своєї родини та сина, перед якими я дуже завинив за останні 5 років.

І наступне, каверзне запитання: по Ніжину ширяться чутки, що Ви плануєте подавати свою кандидатуру на посаду мера міста? Хотілося б почути інформацію з перших вуст. 

Такі чутки до мене доходили. І навіть пропозиції від ніжинців. Але з форматом участі у місцевих виборах я ще не визначився. Наша команда буде так чи інакше брати в них участь, адже ми працюємо з громадою і в інтересах громади, а без представництва в місцевих органах влади це важко зробити. Але про це ми будемо говорити трохи пізніше.

Чи вмієте Ви приймати так звані Соломонові рішення, адже в житті не все «стелиться шовком», бувають двозначні ситуації, коли не знаєш, як саме зробити правильно?

В складних випадках, я завжди вчиняю по совісті, як вчила мене мама. Можливо, в деяких моментах, це не завжди буває вигідно, але, коли твоя совість чиста — спиш спокійно.

Якщо зло причинили Вам, як реагуєте?

Це неприємно, інколи боляче. Але я не тримаю взаємного зла чи образи. Просто роблю висновки щодо людини, яка це зробила. І взагалі не варто ображатися на таких людей. Вони на те й існують, щоби ми дивилися на них і намагалися бути зовсім іншими.

У кожної людини є якась віддушина. Що любите Ви? Чим живете, окрім ділового життя?

– Моя віддушина — це моя родина. П’ять років через свою роботу, я не міг приділяти їй стільки уваги, як вона потребує. Тому для мене час проведений з сином, дружиною, мамою — дуже цінний і важливий. Будь-де, на відпочинку, вдома, на дачі. Я відпочиваю душею саме з родиною. Ну і звичайно маю багато друзів, з якими теж проводжу час.

Оксана Кравчук

Фото з архіву

Слідкуйте за нашими новинами та зовсім скоро читайте на “Нежатин” інтерв’ю з народним депутатом – Валерієм Зубом

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь