Влада хоче ліквідувати Пенсійний фонд. Як діяти українцям?

 

 

 

 

Пріоритетами у сфері соцвиплат стануть їх верифікація та заміна пільг компенсаціями

Пріоритетами у сфері соцвиплат стануть їх верифікація та заміна пільг компенсаціями

У чинній владі думають про можливе перезавантаження форми існування ПФУ. Один із варіантів – ліквідація Пенсійного фонду й передача його функцій Мінфіну або Держказначейству, або перетворення ПФУ разом із фондами соціального страхування та безробіття на Національне страхове агентство. Про це йдеться в інтерв’ю Галини Третьякової, голови комітету ВРУ з питань соціальної політики.

Вона підтвердила, що продовжуються роботи з впровадження накопичувальної пенсійної системи. Зараз розробляються механізми захисту вкладів фізосіб до такої системи. Зокрема, Г.Третьякова сказала: “Ідея президента про другу пенсію і гарантований мінімум для нас актуальна. Ми звернулися до казначейства, щоб організувати щось на кшталт американської пенсії. Тобто ти можеш вносити 50 доларів на місяць, а казначейство обіцяє, що буде давати трохи більше інфляційного відсотка… І коли ми зробимо це, Держказначейство зможе запропонувати громадянам, наприклад, три види пенсій: 200 гривень на місяць, 500 або 700. І це буде гарантований пенсійний план”.

Депутат додала: “Але ми в цей же час робимо дуже потужні кроки до того, щоб регулювання фінансових установ, які займаються фізичними особами та їх накопиченнями, було жорстким. Щоб (як у недавньому минулому) недобросовісні банкіри не використовували ресурс у своїх корисливих цілях”.

Вона також назвала три головні принципи, якими зараз керуються при розробці законопроектів з соціальної політики:

1) верифікація виплат: “Якщо ми як політики беремо й розподіляємо зібрані податки на якісь пільги, компенсації та пенсії, то ми мусимо контролювати процес виплат”;

2) перехід від пільг до компенсацій: “Ідея в тому, що той, хто завдав шкоди життю та здоров’ю іншої людини, повинен компенсувати усе від лікування до втраченого прибутку. А також компенсувати, як це делікатно кажуть у європейських країнах, біль і жаль”;

3) відповідальність за ризики, що є в домогосподарства (сім’ї) в цілому й у фізичної особи – зокрема: “Домогосподарство, в ідеалі, має впоратися зі своїми проблемами самостійно. Маючи, однак, певний гарантований ресурс підтримки від держави на випадок, коли щось піде не так”.

Раніше Г. Третьякова розповідала про новий Трудовий кодекс та можливість скасування ЄСВ. А в парламенті депутатами від правлячої більшості зареєстровано законопроект про накопичувальну пенсійну систему.

Подбайте про своє майбутнє уже сьогодні. Ви можете відкрити свій пенсійний рахунок в найнадійнішому недержавному пенсійному фонді Ліга Пенсія та в майбутньому отримувати недержавну пенсію! Зважайте, що недержавна пенсія забезпечить можливість зберегти звичний спосіб життя без обмежень після виходу на пенсію.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь