А ви сплачуєте за транспортування газу?

 

 

 

 

28 лютого у Ніжині в Центрі обслуговування клієнтів для вісіх бажаючих відбулась вже п’ята зустріч з керівництвом АТ «Чернігівгаз» на тему: «Оплата за газ по окремим рахункам».
«У січні 2020 року із загального тарифу вивели вартість за розподілу природного газу, – розповідає директор Ніжинського відділення АТ «Чернігівгаз» Володимир Хилько. – Якщо раніше все що ми сплачували за газ було в структурі одного кубу і той тариф складався з вартості газу, вартості розподілу і транспортування, надбавки постачальникам. Зараз плата за розподіл виведена в окрему квитанцію.

Основна зміна яка відбулась, це те, що раніше потрібно було платити за фактично спожитий газ, а зараз платиться не за спожитий газ, а встановили плату в річному еквіваленті рівними частинами. Визначили скільки кожен споживач використовує природного газу у рік і поділили на 12 місяців. Плату потрібно вносити рівними частинами щомісяця не пізніше 20 числа.

газ, транспортування, платіжки
Ситуація змінилась тільки для споживачів, які не використовують газ, але під’єднані до загальної мережі. Там прийдеться вносити плату в незалежності від того користуєшся ти газом, чи ні.
У березні НКРЄ планує переглянути цю ситуацію і зменшити плату для тих хто не споживає газ, але змушений платити за транспортування.
В основному конфлікти у нас виникають саме з цими абонентами, надіємось у березні ситуація покращиться».

Журналісти mynizhyn.com мали змогу задати запитання керівнику Ніжинського відділення АТ «Чернігівгаз».
– Що зараз робити людям, які не користуються газом, але платіжки за транспортування газу отримують?
– Зараз у них є два варіанти. Перший – це подати заяву і від’єднатися від розподільчої системи. Другий – оплачувати квитанції, якщо через рік, чи два вони захочуть знову користуватися газом. Зараз нове приєднання до розподільчої системи коштує мінімально до 15 тис. грн.. Тому кожен споживач має сам для себе визначити – чи буде він колись використовувати газ, чи ні. Кому може краще буде оплачувати цю платіжку з подальшою перспективою підключення. А той хто взагалі не планує використовувати газ, може написати заяву на від’єднання.
 
– Якщо людина взагалі принципово не буде сплачувати платіжки за транспортування газу, що тоді?
– Буде нараховуватись пеня. Якщо людина отримує субсидію, то на майбутнє при перепризначенні буде враховуватись наявність заборгованості і субсидію просто не нададуть. Це якщо заборгованість терміном більше 2-х місяців.
Нічого не змінилось, крім того, що раніше ми платили по одній квитанції, а зараз та сама сума (навіть трохи менша, бо знизилась вартість газу) розділена між двома квитанціями. Плата за розподіл – це плата за фізичну доставку газу. Раніше плату за газ і транспортування розділяли банки, а тепер люди це роблять самі, оплачуючи дві квитанції.
– Чому у січні люди отримали дві платіжки за газ і транспортування, але в платіжці за газ також була графа «За доставку»?

– Так було тільки один місяць, коли пришла плата за доставку за січень і плата за спожитий газ у грудні. Це був перехідний період. Тому що за доставку газу потрібно платити в поточному місяці, а за спожитий газ – за попередній місяць.

газ, транспортування, платіжки
– Сукупний тариф не змінився?
– Ні, він навіть зменшився. Якщо брати з 1 лютого, то він зараз складає 6 грн 12 коп. – 5 грн. 5 коп. газ і 1 грн 7 коп. доставка газу. У минулому році ціна на газ постійно змінювалась і була більшою, на кінець минулого опалювального періоду вона складала 8 грн 55 коп. Зараз вона 6 грн 12 коп.
Але щоб було зрозуміло, плата за розподіл збільшилась. Раніше вона була 75 коп., а стала 1 грн 7 коп. Збільшення вартості транспортування добивалися більше 5 років, бо від цієї вартості залежить плата працівників і закупка додаткового газу для транспортування, бо ми завжди несемо втрати газу під час транспортування.
– Чи може громада взяти під свою власність газову мережу, як це було у Мукачеві, які будуть з цього наслідки?
– Така історія не так давно була і на Чернігівщині, а саме у Борзні, років 8 тому. Це все закінчилось тим, що вони не знали, що робити. Це ж ціла серйозна структура і організація. Ну забрали вони трубу і що далі? У нас працює аварійна бригада, яку ми забезпечуємо всім необхідним. Ці всі затрати звідкись потрібно брати. Коли місцева влада сяде і підрахує скільки це все коштуватиме, то вимагатимуть збільшення тарифу, чи взагалі віддадуть розподільчу систему назад у наше підпорядкування.
Наша система глобальна, за рахунок чого затрати не такі великі. Якщо це буде на рівні міста, затрати на обслуговування мережі значно збільшаться. Також потрібно отримати відповідну ліцензію. Тобто все не так просто.
Зазначимо, що перший місяць люди масово не сплачували за транспортування газу, зараз ситуація більш-менш стабілізується.

АТ «Чернігівгаз» лише виконавець тих законів, які приймають депутати у Верховній раді. По суті нічого особливо не змінилося, лише серед населення збільшилось негативу з яким вони йдуть у Центр обслуговування клієнтів.

Наталія Нікітіна для mynizhyn.com

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

газ, транспортування, платіжки

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь