Валерій Зуб відверто відповів на запитання журналістів

 

 

 

 

Вже пів року в Україні працює новий Уряд. Питань до нього більш ніж: хтось вже відчуває з людей позитивні зміни, хтось – бачить лише негатив. Та ніжинців цікавить діяльність народного депутата, якого вони обрали, і який має опікуватись питаннями і проблемами округу №209.

Що вже депутату вдалось зробити для свого округу, чи легко було переключитися з роботи й статусу лікаря на посаду народного депутата, яка зараз взаємодія з громадою Ніжина і які плани на майбутнє? – про це та інше журналісти сайту «Нежатин» особисто поспілкувалися з Валерієм Зубом.

Вже 6 місяців Ви є чинним народним депутатом України по 209 округу: як вважаєте, чи виправдали Ви на цьому етапі сподівання і довіру наших виборців?

– Я вважаю, що найбільш об’єктивну оцінку моїй роботі можуть дати саме мої виборці. Нещодавно, на моєму особистому прийомі відбулася розмова з дуже поважним керівником районного відділу і мене вразили його слова. Він потис мені руку і сказав, що округ зробив правильний вибір, адже як і обіцяв, з першого дня почав роботу над реформуванням онкологічної служби в Україні. Так, звичайно, багатьом потрібно бачити зміну, як то кажуть «тут і зараз». Але я ще раз хочу наголосити, що саме під час виборчої кампанії моїм принципом було стати народним депутатом не для встановлення лавочок, дитячих майданчиків тощо… Я прийняв рішення піти у Верховну Раду саме для фундаментальних змін в медицині, зокрема в онкології, тому що те, до чого дійшла ситуація з онкологічними хворими та забезпеченням їх лікування потребувало кардинальних змін. Ще під час перших засідань Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі – Комітет) я виступив ініціатором створення підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями, до речі вперше в історії України, онкологічний профіль відокремили, тому що проблеми в галузі онкології знаходяться у центрі складного комплексу соціально-економічних, медичних, психологічних і моральних проблем, що виводить цю патологію за рамки суто медичної… Для мене, як лікаря-онколога високий рівень захворюваності та смертності від онкологічних захворювань, стійкі тенденції до їх зростання свідчать про надзвичайну гостроту даної проблеми для України. Важливим кроком і найголовнішою метою моєї діяльності, як народного депутата України, голови підкомітету є розробка та прийняття Національної стратегії та Національної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на довгостроковий період — до 2030 року.
В рамках їх підготовки за моєї ініціативи наказом Міністерства охорони здоров’я України була створена міжвідомча мультидисциплінарна робоча група з питань розробки, удосконалення організації профілактики, діагностики та лікування за напрямком «Онкологічні захворювання», відбуваються регулярні засідання підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями, також ми залучилися підтримкою місії ВООЗ у наданні технічної допомоги при розробці стратегії та в боротьбі з дитячою онкологічною захворюваністю.
Також, не побоюсь цього слова, 12.02.2020 відбулася історична подія – був представлений на парламентських слуханнях Проект Національної стратегії боротьби з онкологічними захворюваннями до 2030 року на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення». Я вирішив залучити й дати змогу висказатись дійсно всіх від Міністра охорони здоров’я до найпріоритетніших учасників цих слухань – пацієнтів! Вперше за 16 років питання боротьби з онкологічними захворюваннями розглядалося на найвищому державному рівні в стінах українського парламенту. Роботи ще багато… але ми доб’ємося того, щоб ці програмні документи були затверджені вже в цьому році та, щоб онкологічні пацієнти нашої держави вже найближчим часом могли отримувати життєво необхідну медичну допомогу, оплачувану бюджетними коштами.

Що вже особисто Вам вдалося зробити для свого округу?

– За 5 місяців роботи моєю командою розглянуто понад 400 письмових звернень, понад 80% яких від жителів округу, а ті усні звернення, які кожного дня надходять до мене по телефону, я навіть не порахую — матеріальні й не тільки питання кожного жителя мого округу, щомісячні екскурсії дітей до ВРУ (я впевнений, що такі заходи є мотиватором до плідного навчання для молоді), свята для дітей сиріт, дітей з малозабезпечених і багатодітних родин, облаштування Меморіального будинку музею Юрія Лисянського (нашого земляка). В глобальному плані я зайнявся питаннями: надвисоких тарифів на газ, виділенням коштів з державного бюджету для ліквідації наслідків вибухів 6-го арсеналу Міноборони поблизу смт. Дружба Ічнянського району, державної підтримки слабозаселених та віддалених територій України (Чернігівська область, як відомо є однією з таких територій), своєчасної виплати заробітної плати працівникам лікарень, стабільної роботи на Гнідинцівському ГПЗ, ремонту дорожньої мережі на окрузі, стабільної роботи протитуберкульозного амбулаторно-поліклінічного відділення у м. Ніжин, функціонування медичних закладів Чернігівщини з 01 квітня 2020 року, закриття потреби у терапії для онкопацієнтів Чернігівської області (зокрема, придбання для області 2-го лінійного прискорювача), централізованої закупівлі пересувних мамографів для потреб усіх областей, створення системи реабілітації в Україні та ін.
Крім того, на запрошення голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка за моєї ініціативи в Чернігові відбулося виїзне засідання нашого Комітету. Що дало можливість моїм колегам на власні очі побачити стан забезпеченості та максимально почути проблеми й потреби закладів охорони здоров’я Чернігівської області.

Чи легко було переключитися з роботи й статусу лікаря на посаду народного депутата України? Яка діяльність для Вас є цікавішою і від якої отримуєте більше задоволення?

– Для мене робота народного депутата України є продовженням моєї лікарської діяльності. На протязі 20 років, як лікар я кожного дня рятую життя, але за цей час я побачив, які системні проблеми є у сфері охорони здоров’я в нашій країні на законодавчому та управлінському етапі. Зробити надання медичної допомоги якісним для онкопацієнтів Чернігівщини мені вдалося! Під час виїзного засідання Комітету серед медичних закладів у програмі був і Чернігівський медичний центр сучасної онкології. Після екскурсії по закладу, скажу відверто, було приємно почути від колег (народних депутатів України) такі коментарі, як: «тепер ми знаємо куди направляти на навчання», «це найбільш конкурентний державний медичний заклад України». Але маю бажання, покращити життя кожного онпацієнта в Україні. Кожна людина повинна мати доступ до встановленого на національному рівні комплексу медичних послуг, що не мають спричинювати фінансових труднощів для пацієнта та його родини. Тому, зі зміною посади мета моєї діяльності не змінилася, я продовжую рятувати життя, але наразі врятованих життів буде більше.

Чи звертаються до Вас зараз колишні пацієнти за допомогою?

– Звичайно. Як народний депутат, я маю право займатися медичною практикою! Однією з умов мого балотування було те, що я обіцяв своїм виборцям продовжувати оперувати та лікувати! Я дотримуюсь слова, тисячі моїх пацієнток, яких я лікував, оперував звертаються до мене за допомогою та принципово не хочуть міняти лікаря. Прийом та операції веду виключно по сб (в неробочий час, як народного депутата) офіційно, відкрито! І взагалі, медицина залишається моїм покликанням.

Жителів Ніжина цікавить, чому так рідко відвідуєте місто і мало взаємодієте з громадою?

– Я б не сказав, що рідко відвідую округ… але з перших днів моїх повноважень зрозумів, що на превеликий жаль, мажоритарній системі властиво спотворювати уявлення про народного депутата. Практика фінансування громадянина з власної кишені не виховує розуміння функції депутата як народного представника. Саме тому громадяни сприймають депутата як спонсора, і звертаються до нього переважно із проханнями про матеріальну допомогу. Моя команда виступає за інші способи докластися до розвитку громади та країни в цілому — участь у роботі місцевих рад, залучення інвестицій, робота з цільовими стратегіями, програмами тощо.
Важливо розуміти, що робота народного депутата України відбувається відповідно до календарного плану проведення сесії ВРУ. Кожного тижня, який відповідно до календарного плану, є тижнем роботи з виборцями я планую насичені дні на окрузі, наразі я відвідав приблизно 40 сел свого виборчого округу, де проводив зустрічі з виборцями, робочі наради з представниками органів місцевого самоврядування та органів місцевої влади, брав участь у роботі сесій міських та сільських рад свого виборчого округу, брав участь у публічних заходах та урочистостях з нагоди свят. В планах відвідати кожне село мого округу, приділити увагу кожному мешканцю.

На, що зараз націлюєте свою роботу і якого принципу в ній дотримуєтеся?

– Як я вже зазначав, маю 2-а пріоритетних завдання: це: створення комфортних умов життя для жителів округу та запровадження гнучкої системи надання високоякісних медичних послуг, що гарантує належні умови для діагностики та ефективного лікування онкопацієнтів в Україні. І за ці місяці роботи ВРУ в «турборежимі» ми вже заклали початок низці змін на які українці чекали багато років. Потрібно лише розуміти, що результат видно не наступного дня, але впевнений ефективність змін кожен громадянин зможе відчути вже наступного року.
Не люблю говорити поки ще не зробив, але для прикладу, яка саме робота проводиться скажу, що веду перемовини для залучення проекту «План сталої мобільності міста. Як зробити Ніжин безпечним, зручним та привабливим для життя». Також обговорено питання з головою Державного агенства автомобільних доріг України, визначені дороги, які будуть відремонтовані вже в цьому році на нашому окрузі.

Як сприймаєте критику на свій рахунок?

– Якщо критика конструктивна я завжди готовий дослухатися. Конструктивна критика необхідна нам для розвитку… це такий погляд зі сторони. Завжди добре мати об’єктивну оцінку ситуації.

Чи бувають у Вас розбіжності у думках з колегами по партії у прийнятті важливих рішень для держави. Прислухаєтеся Ви, чи до Вас?

– Звісно на якомусь «побутовому» рівні у всіх бувають розбіжності. І напевно, було би дивно якби монофракція не мала їх. Однак в ідеологічних, стратегічних поглядах на майбутнє держави ми стоїмо на одних і тих принципах. Принципах, які декларували на виборах. Ми маємо створити: сильну, єдину, незалежну, економічно процвітаючу країну, для якої «інтереси людини понад усе». Країну в якій будуть хотіти жити наші діти.

Чи приходило Вам на думку повернутися продовжувати свою лікарську практику, а на вихідних десь спокійно рибалити, і не вирішувати питання на рівні держави? Чи все ж таки вважаєте депутатство своїм покликанням?

– Я продовжую займатися медичною практикою – справою мого життя. Чи хотів би я на вихідних десь спокійно рибалити?…хотів би і впевнений, що колись так і буде. Але на той час в нашій країні буде:
• знижено смертність від онкологічних захворювань на 5-10%;
• знижено захворюваність на онкологічні захворювання на 5-10%;
• підвищено рівень 5-річної загальної виживаності пацієнтів з онкологічними захворюваннями;
• знижено рівень смертності онкологічних пацієнтів, які помирають протягом року після встановлення діагнозу на 5-10%;
• підвищено рівень 5-річної загальної виживаності дітей з онкологічними захворюваннями щонайменше до 80%;
• створено систему надання паліативної та хоспісної допомоги онкопацієнтам.

Наостанок, хочу сказати, що я звик працювати з максимальною віддачею справі, якщо вже я чимось загораюсь, то не зупинюсь, поки не реалізую!

Спілкувалась Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь