“Маю 7 заяв на звільнення. За 4 000 ніхто не буде працювати”,- в.о директора “НіжинТеплоМережі”

 

 

 

 

Дорого коштувала у прямому сенсі цього вислова “НіжинТеплоМережам” постанова про зміну нарахувань у платіжках за тепло у зв’язку зі змінами вартості газу. Ніжинці, у свою чергу, все ж розраховували, що тепла зима “зіграє на руку” для гаманців, а січнева і лютнева платіжки відрізнятимуться по сумам від минулорічних. Але ситуація виявилась зовсім зворотньою і теплопостачаюче підприємства опинилось у скрутному становищі. Про це на засіданні виконкому 5 березня заявила в.о директора ТОВ “НіжинТеплоМережі” Любов Ісаєнко.

“У січні зробили зменшення нарахування на 2 млн 760 тис грн і понесли збитки. Ми опинилися на межі зриву проплати 90% газу і на межі зриву виплати зарплати.  Заплатили податки, потім частково виплачували зарплату, усе це призвело до напруги на підприємстві”, – коментує Любов Ісаєнко.

За її словамипідприємство не в змозі зробити перерахунок по постанові 10.82 по лютневих платіжках. Однією з причин є те, що розробники, з одного боку цієї соціальної постанови не врахувала, що ціна газу для підприємства складається не тільки з ціни НАК “Нафтогазу України”, а ще й ціни на транспортування і розподіл газу.

“Ми шоковані алгоритмом розрахунку по розподілу газу. Він застосовуватиметься вперше: береться газовий рік попереднього опалюваного сезону, скільки спожито газу ( 16 млн. кубів по підприємству), ділимо на 12 місяців, і за кожен місяць ми повинні платити в міжопалюваний період. Це навіть тоді, коли ми газ взагалі не будемо використовувати. Ми до липня повинні платити щомісячно 1 млн. 433 грн Чернігівгазу, а з 1.07 – 1 млн. 700 – ця ціна збільшиться на 20%.

Не знаю, хто придумав цей алгоритм, і чому на поточний рік впливає мнулорічна ситуація, коли зима в рази була лютішою. Такі кошти влітку нереально нам зібрати, враховуючи те, що підприємство не буде надавати послуги  – 9 800 000 грн. Працівники  уже попереджені про те, що у нас буде 3-денний робочий тиждень. Це непопулярне рішення і в мене зараз уже зараз лежить 7 заяв на звільнення спеціалістів. Правильно, адже ніхто не буде за 4 000 працювати”, – розповіла про ситуацію на підприємстві Любов Ісаєнко.

Виходячи з даної ситуації в.о директора пояснила, що підприємство прийняло рішення не робити цей перерахунок, адже найбільший тягар – цей розподіл газу, від якого тепломережі не можуть відійти. Окрім того не вийшло і з планами по продажу геокалорій.

“За лютий ми продали 13 тис. геокалорій, а по плану мали реалізувати 15,7 тис. геокалорій, що відшкодовує витрати підприємства всього на 87%.

Маємо ще складну ситуацію і з проплатами. У нас є непроплата за опалювальний період 2016-17 рр. – 6 млн. 800 тис. НАК «Нафтогаз” звернувся до суду, щоб ми їм відшкодували цю суму, до неї ще нарахували штрафні санкції – 440 тисяч. У Чернігові відбувся суд. Він  частково на нашу користь – штрафні санкції ми платити не будемо. Але “Нафтогаз” подав апеляцію, і 18 березня буде розгляд справи в Києві.  Сума основного боргу в майже 7 млн. нікуди не дінеться. І якшо буде на користь “Нафтогаз”, то вони подадуть судовий наказ на виконавчу службу і заблокують рахунки. Це буде катастрофа”, – додала в.о. директора.

Невтішна ситуація і до боржників по місту. На кінець опалюваного сезону є борг в 18 000 000 грн.

“Судимося з боржниками, але виконавча служба стягує з них по 200-300 грн. Заключили 251 договір реструктизації.  Це все створює катастрофічну ситуацію по підприємству. У кінці березня буде суд (вже інший, по банкрутству). Арбітражним керуючим уже підготовано план по санації. Як вирішить суд: ліквідація чи санація, ми не знаємо. Якби нам держава погасила 32 млн грн  різниці в тарифах, вона б трохи вирівнялася і підприємство б мало обігові кошти”, – резюмувала Любов Ісаєнко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь