На Чернігівщині виявили 276 тонн безхазяйних отрутохімікатів

 

 

 

 

На Чернігівщині завершилась чергова комплексна інвентаризація місць накопичення заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. За результатами перевірки були обстежені всі відомі місця тимчасового зберігання хімічних речовин та встановлено, що наразі вони залишаються в 53 місцях загальною кількістю 276,3 тонни, пише svoboda.fm.

Зокрема, звалища непридатних агрохімікатів було виявлено на територіях Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Ічнянського, Носівського, Прилуцького, Семенівського, Срібнянського, Сосницького, Сновського, Ріпкинського, Чернігівського районів та м. Прилуки.

«Майже всі наявні отрутохімікати визнані безхазяйними, в обстежених місцях їх зберігання забезпечується стабільний негативний вплив на всі компоненти довкілля та здоров’я населення прилеглих територій», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що причетними посадовими особами районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування не вживаються заходи для створення умов безпечного зберігання пестицидів, а подекуди вони взагалі не володіють інформацією про місця розташування та стан цих об’єктів.

Самі склади піддаються руйнуванню та розкраданню. Зокрема, в ході інвентаризації встановлено, що за останній рік непридатні пестициди в кількості 8,5 т зникли разом з ємностями для їх зберігання.

«Існує реальна загроза негативного впливу пестицидів на довкілля і потрібно терміново вирішувати питання їх повного знешкодження. На сьогодні з усіх існуючих методів найбільш екологічно ефективним є спалювання в спеціальних високотемпературних печах, обладнаних сучасними системами очищення димових газів та контролю за викидами і небезпечними рештками», — говорять спеціалісти.

 Джерело: agronews.ua
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь