Витримає не кожен: з 1 травня українцям принесуть 12 платіжок

 

 

 

 

Поки що в платіжках українців від 7 до 10 комунальних послуг. Але вже найближчим часом до них може додатися ще 12: платіж за холодну воду розділять на чотири – власне, холодна вода, абонентська плата (тобто платіжка за те, що вам надрукували і прислали платіжку), за повірку лічильника і окремо за його обслуговування. Те ж саме стосується гарячої води і опалення, передають ФАКТИ.
.
Чи буде це в одній платіжці окремими рядками чи взагалі різними квитанціями, остаточно ще не вирішено ..
.
Але вважати послуги окремо будуть вже з 1 травня це року.

«Для кожного будинку тепер буде розрахована індивідуальна вартість. І в залежності від її розміру навантаження будуть різними. Як це буде, ми побачимо в червні або липні », – зазначив радник заступника голови КМДА Олексій Тихонов.
.
Що буде в платіжках, а що ні, залежить ще й від форми управління будинком. Тобто, хто його буде обслуговувати. З цим теж треба визначитися до 1 травня.
.
І тут важливо зрозуміти, що комунальні послуги – вода, світло, тепло – це окремо. А обслуговування, воно ж управління будинком – це труби, електромережі, насоси, ліфти, котельня, лічильники – то зовсім інше. Ось саме з тим, хто, яка фірма або мешканці самостійно доглядати за станом мереж в будинку, і треба визначитися.
.
«Але якщо до 1 травня нічого не зробити, або до наступного опалювального сезону нічого не зробити, то наступної зими можна залишитися без тепла. Доведеться самим готувати будинок до зими, самим обслуговувати свої мережі. І самим реагувати на аварійні ситуації. Тому що ніхто не буде зобов’язаний їх обслуговувати », – пояснює юрист Марія Осипчук.

Виходить, що послугу забезпечено до дому. А ось чи дійде вода, світло, тепло в квартири – це вже головний біль самих жителів. Квартира – це не єдина ваша власність. Сходи, коридори, освітлення в них, даху і підвали, а також ліфти – це все належить мешканцям будинку.

Тому варіантів три. Перший – укласти індивідуальний договір. Його підписують власники квартири і монополісти. Вони надають послугу, вони ж і зобов’язані відповідати за стан внутрішньобудинкових мереж. Але ціна монополіста буде ринкова.
.
Другий варіант – колективний договір. Його підписує весь будинок, за яким визначається людина або компанія, яка буде обслуговувати будинок.
.
Третій варіант – статус колективного споживача. Він підходить тільки для ОСББ. У цьому будинку все вирішать на зборах.
.
«Будинок не може існувати окремо від квартир, а квартири без будинку. Це одне ціле. Можна нескінченно довго чекати, поки вам полагодять ліфт або приберуть в під’їзді. Настав час брати відповідальність на себе, щоб не жити в комунальному пеклі. І для початку – хоча б провести збори мешканців будинку », – рекомендують автори статті.

Тому не має значення, чи буде будинок відданий приватному управлінцю, або в ньому створять ОСББ – збори треба провести в будь-якому випадку, і чим швидше, тим краще. На створення ОСББ, наприклад, піде мінімум 45 днів. Якщо ж нічого не робити, через три місяці квартиру без води, ліфта, світла, каналізації, тепла і оточену горами сміття – будинком назвати буде важко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь