Ніжинка Олена Шанс: «скандинавська ходьба змінила моє життя на 180%»!

 

 

 

 

Скандинавська ходьба (інші назви Nordic Walking або Finnish sauvakävely) — вид фізичної активності, у якій використовується методика занять і техніка ходьби з використанням спеціальних палиць, схожих на лижні. В медицині цю техніку почали використовувати як лікувальну фізкультуру з минулого століття. 

У Ніжині  все частіше можна побачити людей, які займаються оздоровчою ходьбою зі спеціальними палицями. Яку користь приносить скандинавська ходьба і чому нею цікавляться все більше ніжинців?

Про все це журналістам сайту «Нежатин» розповіла жителька нашого міста, сертифікований інструктор зі скандинавської ходьби, член ВГО «Українська федерація скандинавської ходьби» – Олена Шанс.

Доброго дня, Олено. Розкажіть, скільки часу Ви вже займаєтесь скандинавською ходьбою? З чого все почалось?

Вітаю! Даним видом спортивного туризму  я займаюсь майже 8 років, з 2012. А почалось усе з того, що за станом здоров’я лікар порадив мені займатися фізичними навантаженнями на свіжому повітрі, більше рухатися. Тоді я замислилася: що ж саме це може бути?.

Якось у Києві на одному із семінарів познайомилась з людьми, які розповідали саме про скандинавську ходьбу. На сцену вийшов Ігор Єфіменко, засновник і керівник Української школи оздоровчої скандинавської ходьби. Він розповідав що даний вид фізичних навантажень підвищує гнучкість і рухливість тіла. При регулярній фізичній активності поліпшується харчування кісткових і м’язових тканин, активізується робота суглобів, зміцнюється мускулатура. І тоді я подумала: о! це те, що мені потрібно!

А що скажете Ви – що для Вас скандинавська ходьба і яка від неї користь саме для Вас?

Це – моє життя, моє дозвілля, мій гарний настрій і моє здоров’я – це те, що я люблю. Я закохана в скандинавську ходьбу і хочу іншим людям передати свою любов.

В Європі вона вже давно є  найпоширенішим видом спорту, не тільки для людей  похилого віку, а й для дітей, починаючи з садочку та для дорослих . В Україні цей напрям теж стає популярним тому, що просте і доступне всім кардіо-навантаження несе величезну користь для здоров’я організму. Ходьба покращує роботу серця, приводить в тонус серцево-судинну систему, стимулює функції головного мозку і клітини мозку отримують життєво необхідний кисень. Це зміцнює пам’ять і увагу. Також хода підвищує гнучкість і рухливість тіла.

Де у Ніжині проходять ваші заняття?

Зазвичай ми збираємось у Графському парку, біля пам’ятника Марку Бернесу, йдемо на центральний стадіон. У нас є свій графік групових занять. Також проводимо індивідуальні заняття, коли працюємо з вашими проблемами і розробляємо власну програму тренувань. Заняття тривають від 40 хвилин до півтори години.

Скільки людей зараз у Ніжині разом з Вами займаються скандинавською ходьбою?

В 2014-2015 роках, наша група любителів скандинавської ходьби в місті Ніжині налічувала більше 50 чоловік, ми тренувалися на центральному стадіоні «Спартак», часто подорожували по Україні, робили виїзні сканді-тури вихідного дня. Потім, був період, коли ми не проводили групові заняття, але все одно спілкувалися між собою та підтримували зв’язок і надалі.

На сьогоднішній день є група людей, які постійно з нами в команді – це 10-15 чоловік. Адже група у Ніжині відновила своє існування 3 місяці тому і ми надалі плануємо поповнювати число наших учасників і запрошуємо приєднатися до нас усіх охочих незалежно від віку та зайнятості.

Заняття зазвичай походять у вечірній час, щоб людям було зручно збиратися після робочого дня.  Зараз я запровадила безкоштовні консультації по телефону, відео-зв’язку. Враховуючи стан здоров’я, підбираю кількість та вид навантаження особисто під людину.

Причому пріоритетом є те, що всі чотири пори року ми маємо можливість займатися ходою на свіжому повітрі.

Якщо взяти ДО і Після? Які результати по собі Ви помітили?

Скандинавська ходьба змінила моє життя на 180%!  Завдяки ходьбі я маю можливість «переключитися» після роботи, виділити час для себе, для свого здоров’я. Адже займаючись активним способом життя, людина стає сильнішою, витривалішою та енергійнішою. Регулярна спортивна активність робить людину щасливішою і бадьорішою! І хочу зазначити, що знаменита скандинавська ходьба з палицями спрямована на заняття активним способом життя різного кола осіб. Даним видом спорту можуть займатися як спортсмени зі стажем, так і новачки. Крім цього, скандинавська ходьба рекомендована не лише людям солідного віку, а й підліткам, і людям, які перенесли операції або різного виду травми та проходять курс реабілітації.

Як правильно підготуватись до заняття: чи є якісь поради? До чого потрібно бути готовим новачкам?

Тренування обов’язково треба починати з розминки, як мінімум 5-7 хвилин. Краще вдягати взуття з гнучкою та рівною підошвою без підйомів. Одяг повинен відповідати погодним умовам і слід пам’ятати, що ви будете знаходитися на вулиці близько двох годин. Літом обов’язково вдягати кепку або платок, щоб була прикрита голова, бо ходити прийдеться не лише в тіні, а й на відкритому сонці а також літом повинно бути закрите взуття, аби під час ходи не потрапили в черевики камінці та не створювали вам дискомфорту під час занять.

В техніці скандинавської ходьби необхідно правильно тримати палицю. При ходьбі не можна розкидати палиці в різні сторони, вони повинні рухатися паралельно один одному і тілу. З приводу харчування хочу підкреслити, що бажано поїсти не пізніше ніж за 30-40 хвилин до заняття, а поїсти повноцінно бажано через годину-півтора після ходьби.

Що б Ви побажали нашим читачам?

В першу чергу – хочу побажати здоров’я. А також бажаю людям віри в себе і у свої власні сили! Запрошую приєднатися до нашої групи, адже згодом ми плануємо створити нові сканді-тури, а також зараз працюємо над новим проектом по залученню молоді до скандинавської ходьби та історії нашого міста.

Я надіюсь, що це будуть цікаві подорожі, адже вони згуртовують людей, дають позитивні емоції та нові враження!

З історії виду скандинавської ходьби

Відкривачами напряму вважають професійних лижників Фінляндії. В 40-х роках минулого століття вони розробили методику, яка була покликана допомогти залишатися в формі в періоди між сніговими сезонами. Висока ефективність обумовила подальше використання методу в лікувальній фізкультурі і техніках реабілітації людей з травмами хребта. А популярність прийшла до фінської ходьби в середині 90-х, коли вперше представили спеціалізовані палиці. 

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Фото з архіву Олени Шанс

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь