“Загрожує тисячами звільнень”: нардеп повідомив, що Мінфін хоче наполовину урізати видатки на культуру

 

 

 

 

В результаті зімн, без роботи можуть залишитися сотні тисяч людей.

Народний депутат від фракції “Слуга народу”, голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що під приводом боротьби з кризою та під вивіскою “таємно”, більш ніж наполовину збираються урізати всі видатки на культурні проекти.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook 25 березня.

За словами нардепа, це означає смерть для всієї креативної індустрії та 100 тисяч безробітних.

“Це смерть для всієї креативної індустрії. Сотні тисяч людей залишаться без роботи. Зусилля витрачені для росту та розвитку культурних сфер, яких вдалося досягнути за останні роки, зійдуть нанівець. Ми відкинемось на кілька років назад. Мова йде про фактичну ліквідацію діяльності Держкіно, УКФ, Інституту книги, програми “зшивання країни”, діяльності творчих спілок, туризму, реставраційних робіт по захисту історико- культурної спадщини, програм інформполітики тощо”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн.

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ були такі: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року – 35,66 грн.

Тепер же через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року – за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття.

В Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Джерело: ТСН

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь