“Хай ваша віра буде сильнішою від вашого страху”, – ніжинський священник

 

 

 

 

29 березня,  у четверту неділю Великого посту після богослужіння настоятель храму святої Покрови отець Михаїл звернувся до парафіян з такою проповіддю:

«Улюблені во Христі браття і сестри. Сьогодні ми чуємо від Господа нашого Іісуса Христа страшні слова: «О роде невірний, – говорить Господь своїм послідовникам, а в тому числі і нам з вами. – Доки буду ще з вами?». О роде невірний…

І сьогодні ми не тільки чуємо слова такі страшні, сьогодні ми відчуваємо гнів Божий на собі. В дні Великого посту спіткало велике лихо наш народ і весь народ по всій землі. Прийшла велика пошесть і напевно не просто так сьогоднішній вірус називається «коронавірус».

Згадайте як ще пів року назад жили ми у цьому світі. Людина наділа на голову корону. Нам здавалося, що ми все знаємо, як колись, пам’ятаєте говорили – людина цар природи. А що цар носить на голові? Корону!

Ми могли в одну хвилину, в одну мить заглянути в інший кінець світу, ми могли в одну годину перелетіти з одного кінця світу в інший, в магазинах полички ломилися від продуктів. Ми жалілися, що ой біда – грошей не вистачає… Але насправді грошей вистачало і на свято, і в будні, і в базарний день біля нашої церкви місця не було, де стати.

Ми оділи корону на голову. Господь дав нам «корону» – таку невеличку, маленьку корону з якою весь світ не може справитися. І в одну мить все закінчилося. І з царя природи ми стали дійсно родом невірним. Сказав Господь: хочете корону, отримуйте корону. І дав нам невидимого ворога з яким і боротися неможливо. Ми тільки можемо ховатися від нього, а ховаючись від вірусу ми ховаємось і один від одного.

Сьогодні все людство задається питанням: «Що робити?». І знову ж таки у сьогоднішньому Євангелії Бог дає відповідь: «Постом і молитвою виганяється цей рід нечистий». І я, перефразовуючи слова Господа нашого, дерзну і скажу – постом і молитвою виганяється цей вірус!

Повіримо в це і знайдуться ліки, бо по вірі нашій і буде нам.

Ми сьогодні злякалися і страх цей переборює нашу віру. Я ж закликаю кожного з нас – тих хто стоїть у церкві, тих хто буде слухати нас чи слухає в інтернеті, хай ваша віра буде сильнішою від вашого страху! Це не означає, що ми повинні з головою кидатися в омут, ми повинні дотримуватися всіх правил і ми дотримуємось їх. Починаючи від того, що миємо руки, тримаємося на відстані один від одного, ходимо в масках, як ми сьогодні стоїмо в масках у церкві. Але ми віримо, що найбільший захист – від Господа нашого Іісуса Христа. Найбільша зброя і проти духа нечистого і проти вірусу.

Як скинути «корону» яку дає нам Господь? Постом і молитвою ми укріпимося, ми відженемо цього ворога, ми станемо ближчими до Бога і будемо здорові у пості і в молитві.

Але віра наша слабка… І сьогодні ж ми знову отримуємо відповідь у Євангеліє. Каже чоловік, який привів сина: «Вірую Господи. Поможи моєму невір’ю».

Ми віруємо, але поряд з вірою живе отой сумнів і невір’я. Ми просимо у Господа помічі укріпити нас у вірі. Господи, ми слабкі, ми молимось Тобі, ми падаємо на коліна, ми постуємо, Ти ж укріпи нас, Ти ж допоможи.

І з цією вірою, я запевняю, ми доживемо до Пасхи і паску будемо освячувати. Бо сьогодні дуже часто запитують, що ж буде з Пасхою. А хто зможе Пасху відмінити? Навіть найстрашніший дух нечистий не помішає нам, ніякий вірус нам не помішає, ми будемо святити паску. Технічно, як це буде, ми ще подумаємо. Але паска буде святитися. Господь з нами, Господь хай укріпляє вас, щоб дожили до Пасхи і многая літа. В пості і молитві, як закликає сьогодні Господь.

Завжди нині, повсякчас і на віки віків. Амінь!».

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь