На Ніжинщині, після реформи, бояться не так коронавірусу, як туберкульозу

 

 

 

 

В Україні масово закривають протитуберкульозні медустанови. Уже з 1 квітня розпочався другий етап медичної реформи, відповідно до якого, держава істотно обмежує фінансування профільних закладів — диспансерів і санаторіїв.
Для Ніжина ця реформа відзначилась закриттям Ніжинського відділення протитуберкульозного диспенсера.

Повідомляє сайт НЕЖАТИН

«31 березня – останній робочий день 332 наших співробітників. Закриваються наші відділення в «Зелений Гай», у Ніжині, в Бахмачі, в Прилуках. Залишаються тільки стаціонар і поліклініка в Чернігові.
І то в травні, вважаю, стаціонару також не буде, а скорочення продовжиться.
До реформи в нас працювали в області 750 осіб, уже скорочено 50, на часі 332, і це не межа. Наша служба ліквідовується. Хірургії не буде. Ось учора до ночі оперували хворого на туберкульоз зі Срібного… Тепер усе… Усе робитимуть сімейні лікарі.
Фінансування скорочене до 20% того, що було», – пояснює завідувач відділенням Микола Дейкун.
Медики в розчарування, люди ж – в паніці, адже мають побоювання, що тепер хворі на відкриту форму туберкульозу поширюватимуть хворобу, адже їздити лікуватися за десятки кілометрів навряд чи будуть всі, хто потребує госпіталізації.
«Вони будуть в транспорті їздити разом з людьми, ходити по магазинах, заражати інших», – висловлюють побоювання люди в соцмережах.

Свою думку з цього приводу висловив і депутат обласної ради Сергій Охонько:
«Я категорично проти закриття тубдиспансеру в Ніжині, як і по всій Україні. Це є великою помилкою медреформи. Там паче, під час поширення коронавірусу та введення карантину закривати спеціалізовані медзаклади, які багато років вивчали, контролювали й лікували хворих на туберкульоз, вважаю недоцільним. До того ж, мова з самого початку йшла про оптимізацію – зменшення кількості працівників і збільшення ефективності даного напрямку медзакладів, але зараз їх повністю закривають. При цьому нема подальшого розуміння: хто і яким чином буде займатись даною проблемою? Конкретної відповіді на це питання нема в медичному оточенні, не отримують її і прості громадяни, з чого і випливає негативна думка і паніка серед населення. Не створивши нову ефективну систему лікування хворих на туберкульоз, знищувати існуючу — є великою помилкою».

За даними ВООЗ, в Україні щороку своєчасно не виявляють 23% випадків туберкульозу.
Це є причиною його подальшого поширення. На початку 2020 року в Україні зареєстрували 2,4 тисячі нових хворих на туберкульоз. У лютому нових випадків було 2 000. А загалом від хвороби минулого місяця лікувались 20 тисяч людей.
В 2018 році, за даними МОЗ, в Україні було 62,3 хворих на туберкульоз на 100 000 населення.
У цей час у Польщі, за даними Світового банку, лише 16 хворих на сто тисяч населення, у Білорусі – 31, у Словаччині – 6.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь