Ніжин: розмова з кандидатом економічних наук: «Економіка і пандемія». Чого очікувати?

 

 

 

 

За час свого існування людство пережило немало нелегких часів: революції, війни, а крім них – віруси та інфекції, які забрали багато людських життів.

Зараз світом шириться корона вірус. Він не вивчений, незрозуміло звідки з’явився і навіщо. У суспільстві з цього приводу багато різних суперечок, міркувань та припущень. Не секрет, що багатьом людям хотілося б «копнути трохи глибше», не говорити тільки про те, що лежить на поверхні.

Журналісти сайту «Нежатин» поспілкувались з кандидатом економічних наук Маргаритою Городецькою,  на тему «економіка  та пандемія».

*Городецька Маргарита Олексіївна – доцент кафедри математики, фізики та економіки НДУ ім. М. Гоголя, кандидат економічних наук, відмінник освіти України. – https://iem.uu.edu.ua/інформація-про-заклад-2/викладачі/городецька-маргарита-олексіївна/

Доброго дня, Маргарито Олексіївно. Скажіть, які, на Вашу думку, можуть бути наслідки для економіки через пандемію?

Доброго дня. Економіка – складний, системно-діючий механізм, який в сприятливих умовах саморегулюється, а у складних – потребує втручання державного регулювання. Зараз саме такі складні умови. І тому від виважених дій держави у будь-якій площині, й економічній зокрема, залежить наше майбутнє.

Що вже зараз спостерігається у глобальній економіці: зменшення прогнозованих показників зростання ВВП країн (навіть до «мінусових» значень), зростання дефіцитів бюджетів (їх доходні частини у результаті призупинення повноцінного функціонування економік країн скоротяться, а видаткові – значно зростуть), збільшення безробіття, деяке підвищення інфляції.

Експерти одностайно стверджують, що рецесія світової економіки, викликана COVID-19, буде більш глибокою, ніж та, яка була обумовлена світовою фінансовою кризою 2008-2009 рр. Реальний глобальний ВВП (за даними IHS Markit) може впасти на 2,8% у 2020 р. у порівнянні з 1,7% у 2009 р. Економіка США може скоротитися на 5,4%,  тоді як ще декілька тижнів тому прогнозували лише 0,2%. У єврозоні падіння ВВП може скласти 4,5%, тоді як ще у березні прогноз був більш оптимістичний – лише 1,5%. Поки що найбільші (майже двозначна цифра) втрати економічної активності спостерігалися у Китаї, проте й відновиться він раніше, ніж ті країни, в яких розповсюдження коронавіруса відбулося пізніше. IHS Markit очікує повернення глобального економічного зростання у 2021 р. з піднесенням світової економіки на 3,3%.

Українську економіку, як складову глобального економічного світу, очікують подібні наслідки. Декілька днів тому Кабінет Міністрів переглянув припущення і прогноз щодо економічного розвитку країни на 2020 р.: замість очікуваного зростання на 3,7% економіка впаде на 3,9%, інфляція складе 8,7% замість 6,4%, безробіття зросте до позначки 9,4% замість раніше прогнозованих 8,1%, середньорічний курс валюти складе 29,5 UAH/USD.

Чи перебуваєте Ви зараз на карантині?

Так.

Як переживаєте його, чим займаєтесь?

Коли ми весь час крутилися, як білка у колесі, зупинка на такий довгий час як зараз та ще й з такої причини видається нам чимось скоріше негативним, аніж навпаки. Хоча … цей час можна використати для того, на що його не вистачало раніше. Я, наприклад, прочитала чудову книгу Делії Оуенс «Where the crawdads sing» («Де співають раки»), передивилася фільми, що були номіновані на Оскар-2020, повернулася до вивчення англійської мови (lingva.ua).

Крім того, Ніжинський державний університет працює у звичайному режимі: лекції, семінарські заняття проводяться за розкладом з єдиною лише різницею, що все відбувається у дистанційному режимі. Тож робота не припиняється.

Що порадите нашим читачам?

Наші українці такі свідомі люди, що поради їм не потрібні. Звісно краще жити звичним життям: ходити на роботу, відвідувати батьків, зустрічатися з друзями, з упевненістю планувати відпустку,… Але ситуація, що склалася, вимагає від нас розуміння і терпіння. А ще – ВІРИ! Адже, ніколи не буває так,  щоб нічого не було. Щось обов’язково буде! А яким кожен з нас бачить це «щось» залежить тільки від нього самого.

 

Спілкувалася Тіна КОШЕЛЕВСЬКА

Фото з мережі  

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь