Багато хто звик мити руки дуже часто, проте це небезпечно для здоров’я

На наших руках «живе» понад 800 тисяч мікробів. Деякі з них цілком безпечні, інші можуть викликати складні інфекційні захворювання. Але не біжіть одразу до ванної – дуже часто мило лише ускладнює ситуацію.

Звичайне мило не знищує мікроби

мыть руки, гигиена

Ніщо не перешкоджає мікроорганізмам, навпаки, осідати і розмножуватися на милі. Особливо це стосується громадських закладів, де резервуари із рідким розбавленим милом стають справжніми «парниками» для мікробів, грибків та вірусів. Тому будьте обачні й зайвий раз не користуйтеся таким засобом.

Надмірна чистота ослаблює імунітет

Дослідники вже давно помітили, що діти батьків-чистюль хворіють частіше за мешканців сіл. Справа у нашій захисній системі. Невелика кількість слабких мікробів лише «загартовує» організм, у той час як стерильне середовище ослаблює імунітет. У результаті – людина не може протистояти навіть слабким бактеріям.

Медики радять мінімізувати використання антисептиків – вони вимивають захисний шар корисних бактерій та утворюють мікротріщини на ваших руках, що призведе до подразнень та захворювань шкіри.

Токсини з мила накопичуються у тілі

Як би добре ви не вимивали руки, на поверхні шкіри все одно залишиться плівка хімічного розчину. Разом із повітрям або їжею ці хімікати потрапляють в організм і там накопичуються. Із часом вони викликають алергічну реакцію або порушення у роботі дихальної, травної системи.

Як часто потрібно мити руки?

Лікарі стверджують, що частота миття рук залежить від нашої діяльності. Наприклад, дітям, які граються на підлозі і тягнуть до рота все, що потрапить у поле їхнього зору, треба частіше мити руки з милом. Це ж стосується і людей, які працюють із землею, хімічними реагентами та косметичними засобами. Якщо ви часто контактуєте із тваринами, працюєте надворі або у медицині, руки потрібно мити ретельніше і частіше.

 

Мийте руки після тривалого перебування надворі, у громадських місцях або лікарнях. Також цю процедуру потрібно повторити перед їжею, після вбиральні або перед масажем чи косметичними процедурами.