Щоб великодня паска вдалась: рецепти з усієї України

 

 

 

 

В передчутті Великодня завзяті господині хочуть приготувати найсмачніші страви для всієї родини. Без сумніву, головною окрасою великоднього кошика є великодній хліб або паска. Кожна область України славиться тим, що місцеві ґаздині випікають паску за своїм особливим рецептом.

Щоб великодня паска вдалась: рецепти з усієї УкраїниФото: UKRAFOTO

iPress.ua пропонує вам здивувати своїх рідних та близьких і спекти цьогоріч незвичайну паску. Наприклад, якщо ви живете у Львові і завжди на Великдень пекли святковий зліб за галицькими рецептами, які передавались з покоління в покоління, то цього року, окрім традиційної “львівської баби”, можна спробувати спекти паску, яку в Східній Україні називають куличем.

Паска домашня святкова

Розчина: 100г борошна, 1 ст. молока

Нагріти молоко до 70С, вимкнути вогонь і повільно всипати борошно, безперервно помішуючи. Остудити до 30С.

Опара: 1ст.молока, 100г борошна, 20г дріжджів

Дріжджі розчинити в теплому молоці

Змішати з остиглої заваркою і залишити бродити на 1 годину.

Тісто: 800г борошна, 1г солі, 250г цукру, 200г вершкового масла, 10 жовтків, 3 білки,25г коньяку, 1 ч.л. шафранної настоянки (за бажанням), 100г родзинок, 25г цукатів(за бажанням), 1 ст.л. лимонної цедри (за бажанням), 1 ст.л. ванільного цукру

Додаємо до опари 250 борошна, добре перемішуємо і залишаємо бродити на 1 годину

Жовтки збити до білого кольору з цукром і сіллю. Половину жовтків влити в опару, додати 250г борошна і дати підійти на одну годину.

Долити решту жовтків, білки не збивати, додати 300г борошна, молоко, якщо треба, і місити тісто, поки не буде відставати від рук.

У готове тісто вмішати вершкове масло, коньяк, і прянощі. Залишити тісто киснути ще на одну годину.

Тісто обім’яти, вмішати в нього 2/3 родзинки і цукати, дати тісту підійти впродовж 1 години.

Розділити тісто на частини, обім’яти, викласти у форми до половини, засипати зверху рештою родзинок і цукатами і дати піднятися на 2/3 форми.

Пекти при температурі 180С протягом 45 хв. Після того, як паска охолоне її глазурують.

Джерело: unian.net

Волинські господині також мають власні рецепти смачних пасок. Серед них, як традиційні паски, так і екзотичні лимонні, апельсинові, медові чи ванільні. Пропонуємо вам на вибір кілька рецептів великодніх пасок з Волині.

Паска традиційна

15 яєць та 15 жовтків збити з 3 скл. цукру. Додати 0,5 л сметани, 500 г розтопленого масла. 200 г дріжджів розчинити в 0,5 л теплого кип’яченого молока, всипати борошно й місити, доки не почне відставати від рук. Потім додати родзинки і ванілін, вимішати. Коли підійде, викладати у змазані маслом форми, заповнюючи на третину. Коли підросте до половини форми, ставити у піч.

Паска медова

Готуємо розчину: 200 г дріжджів, 2 л молока, 2 жмені цукру, трохи борошна. Вимішати і поставити в тепле місце, щоб піднялася.

Тим часом беремося за другу частину тіста: 1 л цукру, 15 жовтків і 6 яєць збити. Додати 100 г підігрітого меду, 200 г розпарених родзинок, ванілін і замісити тісто. Коли почне відставати від рук, поставити в тепле місце й накрити чистим рушником. Як підійде, випікати.

Паска ванільна

На 0,5 л молока: 2 скл. цукру, 150 г вершкового маргарину, 150 г рафінованої олії, борошно вищого ґатунку, 5 яєць, 0,5 ч. ложки солі, 100 г дріжджів, 0,5 скл. промитих і підсушених родзинок, пакетик ванільного цукру.

Помадка: 1 білок і 1 скл. цукрової пудри добре збити міксером.

Молоко скип’ятити, остудити й у тепленькому розвести дріжджі. Додати просіяне борошно і замісити тісто до густоти сметани. Поставити опару в тепле місце на 30–50 хвилин. Потім додати збиті з цукром яйця, ванільний цукор, сіль, олію, розтоплений маргарин, борошно та родзинки. Замісити нетуге тісто і поставити у тепле місце на 2–3 год.

Коли добре підійде, розкласти у форми, змащені маргарином. Дно форми застелити промасленим пергаментним папером, дати тісту вистоятися 40-50 хв. Змастити збитим яйцем. Спечені паски прикрасити помадкою.

Джерело: malecha.org.ua

Господині з Центральної України можуть поділитись рецептом сирної паски, яку можна приготувати замість звичної дріжджової.

Паска з цукатами

Сир – 1 кг, сметана – 150 г, яйце куряче – 5 шт., масло вершкове – 150 г, цукрова пудра – 250 г, горіхи – 60 г, ізюм – 100 г,  цукати (мікс) – 100 г.

У протертий або збитий сир додаємо сметану (для паски треба брати сметану 30% жирності). Окремо розтираємо масло з цукровою пудрою. Поступово, по одному, додаємо в розтерте масло яйця. Додаємо до сиру масу з маслом, ізюм та горіхи.

Фотму для паски застилаємо марлею і щільно заповнюємо отриманою масою. Зверху кладемо щось важке і ставимо в холодильник на 12-15 годин, щоб в пасці не було води.

Викладаємо паску з пасочниці на плоске блюдо, обережно знімаємо форму. Прикрашаємо паску цукатами. У якості пасочниці можна використати новий горщик для квітів (у ньому є отвір, через який зайва рідина буде стікати).

Паска шоколадна

Інгредієнти: сир – 500 г, вершкове масло – 50 г, сметана – 0,5 склянки, цукрова пудра – 50 г, шоколад – 50 г,

Спосіб приготування: Шоколад натерти на дрібній тертці й змішати з цукровою пудрою. Сир протерти через сито або пропустити через м’ясорубку. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. У протертий сир додати сметану й добре перемішати. Потім додати масло і ще раз добре перемішати. Додати в сирну масу тертий шоколад із цукровою пудрою і ще раз добре перемішати до отримання однорідної маси.

Змочену водою форму для паски або друшляк застелити марлею або бавовняною серветкою й викласти сирну масу в пасочницю (іншу форму). Зверху прикрити марлею або серветкою, притиснути вантажем і залишити під ним на 12-24 години. Саму пасочницю необхідно поставити в тарілку, бо в тарілку стікатиме зайва сироватка.

Готову паску обережно вийняти з форми, зняти марлю, викласти на блюдо і прикрасити цукатами або мармеладом.

Джерело: PHL

Щоб здивувати рідних незвичним, майже старовинним святковим хлібом, можна спекти паску за рецептом писаря запорізького війська Василя Кочубея.

За цим рецептом печуть великодні паски жителі відомого села Диканька, що на Полтавщині.

Паска “Кочубеївська”

1 склянку молока закип’ятити і заварити 200 г борошна, постійно розмішуючи дерев’яною ложкою.

У 1 склянці теплого молока розвести 100 г дріжджів і 200 г борошна, залишити на 10 хвилин.

З’єднати обидві маси, накрити і залишити на 2 години.

20 жовтків, дрібку солі, 500 г цукру збити добіла.

Половину цієї маси влити в тісто і додати 500 г борошна. Гарно вимісити і залишити підходити 1 годину. Через годину залити другу половину маси, додати 1 кг борошна і вимішувати, щоб відставало від рук. Влити поступово розтоплений маргарин (400 г), знову вимісити і дати підійти, опустити і додати ваніль, розпарений ізюм (обваляти в борошні).

Форми для випікання обмастити маргарином та обсипати борошном. Вимісити тісто і розкласти в форми по половині. Духовку добре розігріти і поставити пекти на 45 хвилин.

Джерело: smachni-recepti

Вигадливими рецептами пасок найбільше славляться галицькі господині.

Можна спробувати приготувати великоднє печиво за рецептом відомої української народної кулінарки Дарії Цвек.

Великодня паска за рецептом Дарії Цвек

500 г муки, 50 г дріжджів, 1 склянка молока, 50 г цукру, 3 жовтки, шкірка з цитрини, ванілін, 0,5 ч.л. солі, 0,5 склянки олії.

До пересіяної муки кімнатної температури додати подрібнені дріжджі, влити половину всього теплого молока, посипати цукром і легко замішати до густоти сметани. Як тільки дріжджі піднімуться, відразу братися до замісу. Дрібно посолити, додати жовтки, розтерті з цукром, шкіркою з цитрини та ваніліном, долити решту молока і мішати дерев’яною ложкою або рукою. Тісто має бути тугим. Якщо утворилася однорідна маса, влити теплу олію. Місити, поки олія не всотається у тісто і тісто не відстане від руки. Тоді загладити поверхню і долонею зробити на тісті хрест.

Накрити рушником і дати тісту підійти. Якщо на поверхні появляться прожилки, то воно вже викиснуло. Тоді ділимо тісто. Дві третини тіста викладаємо на стільницю, посипану мукою, вимішуємо його ще раз, формуємо буханку і вкладаємо до круглої форми, змащеної жиром. Якщо у вашій печі низ пригорає, то на дно покласти папір, змащений жиром.

До третьої частини тіста домішуємо ще муки, щоб тісто стало дуже тугим, бо з нього будемо формувати прикраси. З довгого тонкого ролика формуємо хрест. З грудочки тіста – зозульки, які вкладаємо поміж раменами хреста. В очі зозульок вкладаємо перець. Якщо є ще місце, то з кружалець тіста формуємо зірки. Краї паски обкладаємо колосками пшениці (це валочок тіста з боковими надрізами). Таким чином підготовану масу легенько накрити і дати тісту підрости. Як тільки воно підросте (не можна давати тісту перекисати), змастити двічі білком і покласти на одну годину до нагрітої печі. Трапляється, що під час випікання тісто тріскає: то вина неякісної муки. Відразу ж тріщини треба замащувати збитим білком, щоб вони запеклися. Виймати з печі треба тоді, коли вже паска дещо охолоне, щоб прикраси не повідпадали.

Паска з сиру за рецептом Дарії Цвек

1 кг свіжого сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ваніль.

Сир перетріть через сито або змеліть на м’ясорубці з густим ситцем, додайте яйця, розтерті з цукром і ваніллю на пухку масу, далі додайте масло, сметану й розітріть до однорідної маси, тоді підігрійте, не доводячи до кипіння. Якщо з’явиться хоч одна бульбашка, зніміть із вогню і поставте в холодну воду, весь час помішуючи, поки не охолоне. Тоді додайте цукор із ваніллю та вимішайте з помитими й обсушеними родзинками. Усю масу викладіть на полотняну серветку і тримайте під пресом, поки не стече сироватка. Сиркову масу можна викласти у новий керамічний горщик з діркою, вистелений серветкою, і притиснути тягарем. Обережно викладіть на скляну тарілку як “бабку”, посипте посіченим підсмаженим мигдалем або арахісом. Перед подачею зберігайте в холодному місці.

Джерело: ipress.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь