Пасха означає одне-єдине – вона говорить про те, як сильно Бог любить нас

 

 

 

 

У ці пасхальні дні нам варто зупинитися на сутності самої події Пасхи. Саме й про це розповідає отець Роман Серафим Лаба, біблеїст, священник Ордену Святого Павла Пустельника.

— Яке значення слова і поняття “пасха”?

— Наша історія взагалі є історією спасіння. У вузькому значенні вона закінчується книгою Одкровення. А в широкому значенні історія спасіння є історією кожного з нас. Слова “пасха” і сама подія Пасхи спочатку в Старому Завіті, а потім також в Новому є серцем цієї історії спасіння. І так насправді, все в історії спасіння веде до Пасхи.

В біблійні часи і Старого, і Нового Завіту було таке переконання, що гріх має свої наслідки. Тому використовували такий обряд, який називався “азазель”. Азазель – це “козел”, козел відпущення. Спочатку приводили два козли. Потім кидали жереб, котру з цих тварин лишити живою, а яку принести в жертву. І тут спостерігаємо дуже дивну річ. Козла, який фізично залишався живим, над ним лиш проголошували гріхи всієї громади і виганяли його на пустелю, фактично вважали мертвим. Він бо, вважали, забирав із собою все зло. Другого козла складали в жертву. І він, у свою чергу, хоч і був забитим, вважався живим, бо при спаленні дим від нього піднімався вверх, до небес. Він, так би мовити ніс благородну місію. І таким козлом відпущення став Ісус, бо Він взяв на Себе все зло і був знищений. Зверніть увагу, цей обряд нам дуже нагадує один з епізодів останніх днів Ісуса – коли між ним та Варавою вибирали, кого відпустити, а кого розіп’ясти…

— Отже, єврейська пасха є підґрунтям християнської пасхи, а всі події Старого Завіту вказують на Пасху Христову?

— Так. Бо насправді історія спасіння є єдиною, цілою, і Господь веде нас в одному напрямку до повноти. А повнота наступає в Христі Ісусі. Тому, коли св. Павло говорить про втілення Сина Божого, то говорить, “коли настала повнота часів”. Що означає той дивний вираз “повнота часів”? Це означає, що історія людства в цей час осягає свою вершину. Це пік історії.

Тепер згадаємо “єгипетську пасху” – вихід ізраїльського народу з єгипетської неволі. Саме ця пасха вважається прообразом тієї пасхи, яку ми з вами святкуємо зараз. Саме слово “пасха” означає “перехід”, але не тільки. Це дієслово “песах” означає “оминути, минути”. Пам’ятаєте з Книги Вихід, як фараон довго не хотів відпускати Ізраїля, через що на Єгипет впало десять кар. І остання кара – смерть усього живого первородного. Господь попередив Мойсея, що саме ця ніч буде тією особливою ніччю. Тоді ізраїльська громада мала взяти агнця і десятого дня місяця нісан принести його до хати. Агнець мав жити в домі до 14-го числа. Тобто чотири дні він бігав по хаті, терся об ноги, з ним гралися діти, його годували. І потім, уявіть собі, брали цю маленьку тваринку і при всій громаді батько родини гострим ножем зарізав її. І всі на це дивилися. Чому робили цей, так би мовити, нелюдський акт? Для того, щоб емоційно пережити жертву. Щоб це була не просто формальність… Потім кров’ю цього ягняти мастили одвірки. І коли ангел смерті йшов через Єгипет, написано: “обминув ті будинки”. І там вжито те слово “песах” – пасха. Тому св. Павло каже, що “Господь Ісус є нашою пасхою”. Тому що там, де є кров Ісуса-агнця, те місце оминає смерть. Відбувається “Божа заміна” – ті наслідки гріха, які ми маємо понести, Ісус взяв на Себе. Тому Ісус помер не тільки за нас, а й замість нас.

З чим це ще можна порівняти?… Ну, наприклад, я люблю таку історію, як було двоє друзів, дружили з самого дитинства, але один став юристом, інший – кримінальним авторитетом. І одного разу цей кримінальний авторитет став на суді перед своїм найкращим другом. Суддя, бачачи, що перед ним його товариш з дитинства, не знає, що робити. Тоді він зробив так: оголосив покарання, встав і оплатив штраф за свого друга. І щось подібне зробив Ісус. Ось це і є суть Пасхи.

— Що для кожного вірянина означає Пасхальна ніч?

— Вона означає одне-єдине – вона говорить про те, як сильно Бог його любить.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь