Україну об’єднує масштабний екопроєкт

Природне середовище залишається незамінним партнером людей у їхньому повсякденному житті. Як би ми не «чіплялись» за новітні технології, проте всі основні багатства черпаємо з природи. Її бездоганність й велич залишаються нашим головним скарбом. Та все частіше людство розбирає цей скарб для власних інтересів, не поповнюючи його… І в тому є свої наслідки. Відомо, що в умовах хворої природи не може існувати здорових людей. Важливо, щоб суспільство нарешті усвідомило цю закономірність.

Інформує сайт НЕЖАТИН
У кроках на зустріч природі, українців із різних куточків країни почав об’єднувати проєкт «Озеленення України».

Він полягає у висаджені 1 мільйону дерев, що є рекордним показником.

Зокрема у «Добропарку», що знаходиться під Києвом будуть висаджені дерева у вигляді карти України. Мільйонне дерево буде посаджене саме тут. Учасником проєкту став наш земляк, ніжинець Сергій Охонько. Саме він представлятиме Чернігівщину, будучи співорганізатором масштабного еко-проекту. Детальніше про це ми розпитали власне у самого Сергія.

 

Що це має бути і як Вам пощастило стати учасником?
– Долучитись до такої благої справи для країни мене запросила ініціатор «Озеленення України» Анна Крисюк. Мені дуже сподобалась ідея, щоб деревами висадити інтерактивну карту України. Це така потужна реклама і заклик людей робити країну зеленішою, і тим самим сприяти нормалізації клімату, який зараз не перестає дивувати… До цього приклали руку ми – люди, і маємо виправляти свої помилки.

У чому вбачаєте приклад для Чернігівщини й Ніжина зокрема?
– Створення й облагородження місць відпочинку – це завжди чудово. Так, Чернігівщина є мальовничим краєм, багатим на рослинність, але ми маємо її берегти, по-перше, а по-друге – облагороджувати. Прикладом є «Добропарк» на Київщині. Особисто там побував і був вражений красою, яку створили людські руки. Отримуєш справжнє задоволення для душі. Дана зона відпочинку досить популярна серед киян і є прикладом для того, щоб в регіонах створювали такі ландшафтні парки, локації, аби люди могли проводити час на природі, єднатись з нею, набираючись позитиву та налаштовуючи внутрішню гармонію.

У Ніжині цією весною почали висаджувати квіти. Це вже гарний початок
– Так, це чудово і це мали робити й раніше — привчати людей до естетики, краси, аби вони берегли її. Якби надати рослинності цікаву форму, продумати незвичайний дизайн висадження квітів і взагалі піклуватись про зелені зони міста, це в тому числі приваблювало б туристів. Люди прагнуть до естетичного задоволення. Ми ж, у свою чергу, продовжуємо підготовку до втілення проєкту, який розкриє наше місто з нової туристичної сторони, «Батурин – Ніжин – Качанівка».

Наразі проходить реставрація радянської будівлі під сучасний готель, адже це одна з головних складових – розміщення туристів та забезпечення їх нічлігом. Зараз виконуються роботи з утеплення будинку та благоустрою території. Маємо надію, що вже у цьому році ми зустрічатимемо перших гостей в готелі. До того ж, планується ще один цікавий проєкт, але він ще на стадії розробки. Та в підсумку стане частинкою маршруту і зробить його більш цікавим та особливим для туристів.

Який би ви послали меседж нашому суспільству?
Я запрошую всіх українців і владу міст приєднатись до гарної справи – озеленення нашого рідного краю. Маємо робити все можливе для збереження довкілля: це і зменшення використання пластику, перехід на альтернативу енергетику, використання електромобілів, висадка зелених насаджень. З нашого боку — це приклад для наступних поколінь і лікування легень планети, якими дихаємо ми й наші діти.

Ніжинці, долучайтесь до екофлешмобу: фіксуйте ваші роботи з озеленення та надсилайте фото на електронну адресу сайту nezhatin@gmail.com або в Телеграм на номер (068) 1525965. Світлини учасників ми опублікуємо на сайті “Нежатин” та в газеті «Свідомий погляд”. Давайте об’єднуватись заради нашого з вами свіжого, зеленого і здорового майбутнього!

Підготувала Марина Волинець

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь