Змусять повернути гроші: чим загрожує верифікація субсидій

 

 

 

 

В Україні пройде верифікація субсидій – перевірка інформації, яка вже міститься в ряді реєстрів і баз даних може відбуватися і без відома громадян.

Про це розповідає НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на Країна.

Відзначається, що на кожного українця зберуть досьє, і, якщо він звернеться за субсидією, первинний відсів може бути зроблено і без його участі.

Збирати «досьє» буде Міністерство внутрішніх справ. Воно отримає дані всіх реєстрів (цивільних актів, фізосіб-платників податків, соцстрахування, за освітою і навіть з медицини).

 

Потім ці дані звірять, звертаючи особливу увагу на відмінності. Державній міграційній службі доручено за результатами оновити Єдиний демографічний реєстр, присвоївши кожному перевіреному українцю «унікальний номер».

Експеримент стартує з 20 грудня цього року, а повністю відфільтровані дані планується отримати до кінця квітня наступного року.

Верифікація передбачає три етапи перевірок – превентивний, поточний і ретроспективний.

Превентивна верифікація – це перевірки претендентів на бюджетні кошти. Вона запускається, як тільки людина звернутися за державною допомогою, і цілком можлива навіть без участі самого прохача – з реєстрів та електронних баз даних.

Наступний етап – поточна верифікація. Перевіряючі будуть моніторити всі зміни в житті людини і вирішувати – як і раніше він має право на компенсацію від держави. Так, у випадку з одержувачами субсидій особливу увагу звертатимуть на фінансове становище. Якщо виявиться, що ваш добробут з моменту призначення виплат покращився, їх можуть достроково відмінити.

Третій етап – ретроспективна верифікація. Вона проводитиметься після завершення періоду виплат, протягом наступних трьох років. Якщо з’ясується, що вам платили «даремно», всю отриману з бюджету суму доведеться повернути.

Показово, що перевіряючим дозволили використовувати, по-суті, всі персональні дані українців – про наявність земельних ділянок, нерухомості, авто, про стан банківського рахунку тощо.

«Тобто, якщо виявиться, що виплати три роки тому призначили незаконно, то відповідати буде не той, хто їх призначив, а ви – доведеться все повернути. А для чиновників відповідальність взагалі не прописана. Як і за ті випадки, коли, навпаки, людині відмовили, хоча він мав повне право на бюджетну компенсацію », – пояснив економіст Юрій Гаврилечко.

Незрозуміло також, якою буде процедура повернення «незаконно отриманих» грошей, особливо, якщо людині нема чим платити. Але ясно одне – люди будуть просто боятися перевірок і зайвий раз просити у держави допомоги не підуть.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь