В Україні рекордно обміліли річки – рівень води найнижчий за 100 років

 

 

 

 

Зазвичай в березні і на початку квітня річки наповнюються водою після танення снігу, проте цього року весняного розливу не було

У басейнах водних артерій України через безсніжну зиму і відсутність дощу склалася несприятлива гідрологічна ситуація – в країні спостерігається найнижчий за 100 років рівень води в річках. Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

Зазвичай в березні і на початку квітня річки наповнюються водою після танення снігу, проте цього року весняного розливу не було.

Вода трохи прибула тільки в гірських річках Карпат, де час від часу випадав сніг, а всі рівнинні річки, які ще восени не наповнилися водою через малу кількість дощів, не отримали навесні і талої води.

До того ж вода в річках і озерах не промерзала взимку, а значить, не очищалася природним шляхом.

“Відсутність весняного водопілля, під час якого річки промиваються талою водою, може призвести до загального зменшення поверхневих вод, до погіршення екологічної ситуації і погіршення якості води у річках. Що, в свою чергу, матиме негативні наслідки для різних секторів економіки”, – попереджає Вікторія Бойко, начальник відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру.

Березень і майже весь квітень пройшли теж без дощів. Коли був сильний вітер, то спостерігалося таке досить рідкісне для України явище, як пилова буря. Це, за словами фахівців, свідчить про істотне пересушення ґрунтів в Україні вже в середині весни.

Як наголошується в матеріалі, складна гідрологічна ситуація спостерігається в басейні Дніпра. Всі його притоки мають аномально низьку водність, а приплив води в водосховища є одним з найменших за весь період інструментальних спостережень. В середньому водність Дніпра в перших двох декадах квітня і прогнозі на третю становить 23% від норми і буде близькою до гідрологічної посухи.

На Дністрі ситуація трохи краще – прилив води прогнозується на рівні 48% від норми.

“За таких кліматичних умов найбільше постраждають малі річки, які мають невелику площу водозаборів. Якщо дощів не буде, то вони можуть критично зміліти, а то і висохнути. Порушиться баланс ґрунтових вод, що найперше призведе до суттєвого зменшення води у колодязях”, – попереджає Віталій Жук, завідувач сектору Держагентства водних ресурсів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь