Чому 12 травня називають днем Дев’яти цілителів

 

 

 

 

Цей день вважався днем цілителів і зцілень. Лікувалися 12 травня травами, змовами і молитвами.

Сьогодні вшановують Дев’ять мучеників. Згідно з переказами, у місті Кизик служили і проповідували християнство дев’ять праведних чоловіків. Вони постраждали в ІІІ столітті н. е. за віросповідання, язичники після довгих тортур стратили мучеників.

У народі цей день назвали “Дев’ять цілителів”, так як люди вважали, що святі допомагають подолати тілесні хвороби і різні епідемії. Вірили, що саме в цей день всі змови є найбільш ефективними. Зверталися 12 травня до Дев’ятьох мучеників і просили їх про зцілення хворих людей. Якщо людина народжувався в день 12 травня, говорили, що їй належить пройти дев’ять різноманітних випробувань.

Цей день вважався днем цілителів і зцілень. Лікувалися 12 травня, в основному, травами, змовами і молитвами. Була легенда, згідно якої, перед тим, як створити людину, Бог намалював на піску її силует, але тут же з’явився Диявол і проробив у фігурі 77 дірочок у вигляді ран. І тоді Бог сказав нечистому, що він створить 11 цілющих трав від 77 ран. Тому, відповідно до народних вірувань, людина може захворіти 77 хворобами і для кожної з них знайде лікувальний засіб. Однак дуже важливо було зібрати рослини у певний час, дотримуючись правил.

12 травня починали лікувати людей, уражених лихоманками, “щоб недуги не осушили людську кров і не ходили по жилах, не провокували пухлини, не крутили суглобів і не ламали кісток”. Говорили, що обряди 12 травня проводять, щоб “був селянин від води світлий та від землі чистий”.

Також очікували цвітіння кульбаби, яке починалося приблизно в цей час. Починали розпускатися бруньки у липи і сливи, цвів бузок.

Народні прикмети на 12 травня

Схід сонця яскравий і ясний – літо буде теплим

Зоряне небо вночі 12 травня передвіщає багатий урожай

Мурахи 12 травня переселяються в сухе місце – зовсім скоро піде дощ

Багато хрущів – чекай посухи

Ясний схід сонця передвіщає тепле літо, теплий вечір і зоряна ніч – багатий врожай

Блискавка перед дощем 12 травня – опади будуть йти довго

З верхніх листків вівса волога виділяється, змочує стебла – буде вологий і дощовий період.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь