Жителі Чернігівщини розповідають, як захищають руки

 

 

 

 

Як ви захищаєте руки?

«Господарське мило, гліцерин, вазелін, або просто олія»

Світлана Іваненко, домогосподарка, місто Прилуки:

— Тридцять років тому лежала я у пологовому будинку. Щодня у палату до нас, породіль, заходила медсестра з нафарбованими яскраво-рожевою помадою губами і казала: «Дєвочки, ничего нет чище воды и хозяйственного мыла. Мойтесь ими как можно чаще». Ми це розуміли, так: підмивайтесь, аби шви та тріщини швидше загоїлися. Колись же мило з тваринного жиру варили. Воно і чистило, і не сушило шкіру. З тих пір я завжди користуюся господарським милом. І зараз, коли виходжу за покупками, не пшикаю в магазинах руки хімією, від якої потім шкіра тріскається. У мене суха шкіра. Раніше ж не було рукавичок для роботи на городі. Від контакту з землею пальці, бувало, тріскалися. Я купувала в аптеці гліцерин, ним мастила руки на ніч. І вранці мої долоні і пальчики були м’якенькі. З часом стала купувати медичні рукавички для земляних робіт. Звичка зволожувати і захищати руки залишилася ще з молодості. Я не купую дорогих кремів для догляду за обличчям, руками чи ногами (іноді п’ятки репаються). Користуюся перевіреними засобами — гліцерином, вазеліном або просто домашньою олією.

Шкіру бензопилою знімало, пучки на станках відрізало

Наталія Кривоножко, фельдшерка Шишківського фельдшерського пункту на Корюківщині:

— Було, що зверталися за допомогою, пошкодивши шкіру рук бензопилою. Було, що пучки на станках відрізало. Зазвичай це через неуважність. Буває, й через алкоголь. Треба бути обережним. Бо лікування — це і терпіння, і кошти.

Інколи пошерхлість, почервоніння рук виникають через авітаміноз. Перший вітамін навесні — кропива. Варити борщі. Обдати окропом і робити салати. Для салатів кульбаба підходить. Стебло, листя, квіти. Зірвати, на годину залити водою, щоб гіркоту віддало. Не забувати кришити в салат шпинат, петрушку, цибулю, часник.

Після деззасобів та частого миття рук слід користуватися якісними кремами. Добре, якщо вони з натуральної сировини з ромашкою або алое вера. Дитячі креми теж для рук підходять. Можна приготувати пом’якшувальний економ-засіб. Узяти аптечний гліцерин і додати вміст капсули вітаміну Е. Проколоти її і вичавити. Можна користуватися силіконовим кремом перед тим, як надягати рукавиці. Він створює захисну плівку.

«Бабуся радила сметанкою»

Галина Свириденко, домогосподарка, місто Сновськ:

—У дитинстві бабуся в селі навчила сметанкою змащувати. Ну який в селі крем, звідки? А коли яка ранка — олійкою звичайною, воно й допомагало. Ще чула, що гусячий жир від опіків допомагає, але на собі не випробовувала.

Зараз як працюю на городі, або зілля рву, — вдягаю рукавички. Звичайні аптечні, або оті сині, що в господарчих магазинах продаються. Буває, без них: зайшла в квітник на рослини глянути і пішла траву рвати… На ніч наношу крем для рук. Адже вдень ним не намажешся, коли разів по 20 руки миєш. Милом користуюся рідким, воно менше руки сушить.

Високі краги — найкращий захист для рук

Андрій Швачко, начальник пожежно-рятувальної частини Ріпкинського відділу ДСНС:

— У нас рукавиці з високими крагами. Такі, що заходять на рукава. Зі спеціального матеріалу, брезент з добавками. Температуру погано пропускає, це хіба що треба за розжарений метал міцно триматися. Зараз є з більш сучасного матеріалу: натуральна шкіра зі спеціальною пропиткою. Працювати в них зручніше, вони більш еластичні, ніж брезентові. Але такі бачив тільки на виставці пожежного обладнання, у нас поки що, по-старинці, брезентові. А чоботи нам закупили шкіряні, Ріпкинська селищна рада. Ще є рукавиці з індикатором температури. Коли жар критично високий, вмикається лампочка.

Скільки працюю (начальником частини — 11 років), а руки ще жодного разу не опікав. Частіше страждає обличчя, воно менш захищене. В аптечці на випадок опіків завжди є пантенол.

Від вірусу, на картоплю і стару кропиву

Надія Нечипоренко, домогосподарка, Дігтярі Срібнянського району:

— Від вірусу в людних місцях руки захищаю гумовими рукавичками. Вони до шкіри не дуже приємні, то після обробляю антисептиком, обов’язково на гліцерині. А тоді ще й густо кремом для рук змащую, щоб поберегти трохи долоні.

Якщо від вірусу бережусь, то від роботи руки не сховати. Домашнє господарство без мозолів не буває. Пенсію, чи то пособіє від держави, ще не отримую, роботи в селі нема, хоча колись була бухгалтером. То на городі господарством заробляю на хліб і до хліба. Як картоплю копаємо, одягаю прорезинені робочі рукавиці. Такі ж — для старої кропиви, яку курям рву.

Зараз, поки молода кропива, то без рукавиць не боляче. А от банки під закрутки як кропивою і гарбузовим листям мию, то без рукавиць. Трохи підпікає, та терпимо, зате банки кришталево чисті.

Тижневик «Вісник Ч» №19 (1773), 07 травня 2020 року

Фото PRAVDA.COM.UA

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь