Ломбардам дозволять проводити обмін валют: влада готує рішення

 

 

 

 

Планується спростити вимоги до ломбардів щодо приміщення і місця надання послуг, безпеки, звітності та обліку документів.

Національний банк України планує дати можливість ломбардам здійснювати готівковий обмін валют та переказ коштів без відкриття рахунків.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Як повідомили в прес-службі НБУ, однією з метою нового регулювання ринку ломбардів стане захист прав осіб, які користуються послугами ломбардів, а також розширення можливостей для ломбардів.

Зокрема, НБУ розглядає можливість обмеження на рівні закону відповідальності клієнтів за кредитними договорами з ломбардами в межах вартості заставного майна. Це означає, що у випадку нездатності позичальника сплатити борг з урахуванням відсотків за користування позикою його повна заборгованість перед ломбардом буде погашена за рахунок застави, і ніяких додаткових вимог до позичальника у ломбарду бути не може.

 

Планується спростити вимоги до ломбардів щодо приміщення і місця надання послуг, безпеки, звітності та обліку документів. Оскільки ломбарди не залучають кошти населення, основним видом нагляду стане нагляд за ринковим поведінкою, а переважною формою – безвиїзний нагляд.

В інформації сказано, що ломбарди зобов’язані будуть підтримувати капітал на рівні 500 тис. грн, а при наявності відокремлених підрозділів – не менше 1 млн грн. Також планується встановити підвищені або додаткові вимоги для ломбардів, які будуть надавати інші фінансові послуги, крім кредитування, на рівні не менше 5 млн грн.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь