Сезон кліщів: від хвороби Лайма лікується ніжинець

 

 

 

 

Літо ще не почалося, а вже доводилося чути від ніжинців, що цьогоріч дуже багато кліщів, і домашні тварини, яких вигулюють на вулиці, уже це відчули на собі. Та що тварини – від хвороби Лайма лікується ніжинець. 

Про це журналістам сайту mynizhyn.com розповів завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень Ніжинського МРВ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василь Степаненко.

Хвороба Лайма, або Лайм-бореліоз — інфекційне захворювання, яке характеризується ураженням шкіри, нервової системи, серця, нерідко приймає хронічний, рецидивний перебіг – таке визначення можна знайти в інтернеті. Переносниками борелій є інфіковані кліщі.

«За 4 місяці поточного року в Ніжині одна особа звернулася з приводу укусу кліща. У чоловіка діагностували хворобу Лайма. Ніжинець ще лікується. Лікування тривале і не з дешевих», – повідомив Василь Анатолійович. З його слів, у минулому році в Ніжині за аналогічний період часу також мали такий випадок.

Аби уникнути «атаки» кліщів, парки та сквери треба обробляти відповідними засобами тричі на сезон, адже ці комахи активні від початку весни і до пізньої осені. Таке питання підіймали і в Ніжині на одному з засідань бюджетної комісії наприкінці минулого року.

Але  дезинсекція так і залишилася для Ніжина недосяжною. Начальник КП «ВУКГ» Владислав Корман повідомив, що кошти на послуги дезинсекції не виділялися. «Якби було замовлення, ми б впоралися з таким видом робіт, хоча це і було б для Ніжина вперше. Необхідні засоби у нас є. Так, це складно, адже довелося б на кілька днів перекривати доступ у парки та сквери. Але таких робіт ніхто не замовляв», – розповів Владислав Адольфович.

Тож, ніжинці, дбаємо про власну безпеку самі. А у разі укусу кліща потрібно не зволікати і звертатися до сімейного лікаря, адже визначити неозброєним оком інфікувалася людина чи ні – неможливо.

Валентина Пильник
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь