Ніжинець, який створює унікальні вироби з дерева, відсвяткував ювілей

 

 

 

 

Начальник управління культури Тетяна Басак на своїй сторінці у Фейсбук повідомила про важливу дату – ніжинський майстер народного мистецтва відзначив свій ювілей.

“Пом’якшення карантинного режиму… Давноочікувана зустріч з Василенком Григорієм Івановичем, майстром народної творчості, різьбярем, членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, який у травні відзначив свій ювілей.

Почесна грамота виконавчого комітету Ніжинської міської ради, грошова винагорода, квіти й вітання від міського голови Анатолія Лінника та ніжинської громади.

З 1988 року майстер опановує народне ремесло різьблення, працює з деревом, мову якого знає і розуміє. Справжнім шедевром є виготовлені Григорієм Івановичем мініатюрні скрипки, найменша із яких разом зі смичком вміщується в сірникову коробку. Вперше це диво було представлено на обласному звіті в Чернігові у 2011 році. Вражені побаченим, члени комісії назвали Григорія Василенка «ніжинським Страдіварі».

Наступним етапом творчого росту майстра стають різьблені ікони та предмети церковного вжитку. Цей особливий вид мистецтва Григорій Іванович практикує, за покликом душі, з другої половини 2013-го року. За цей час народилися на світ близько трьох десятків ікон, кіоти, раки, чаші для причастя.

Всі ікони майстра уже неодноразово експонувалися на виставках в різних містах України: в Києві, Чернігові, Прилуках. Особливо активну участь майстер бере в культурно-мистецькому житті Ніжина. Посвятою рідному місту у 2019 році стають чотири ікони із зображенням Святих із Ніжина: Григорія Кониського, Іоана Тобольського, Георгія Кліци /Герміона/ та Смарагди Ніжинської.

Ось такі майстри живуть й працюють у Ніжині! Справжня окраса й гордість нашого міста!”, – пише Тетяна Федорівна.

ніжинський майстер, різьбяр, Василенко Григорій

ніжинський майстер, різьбяр, Василенко Григорій

ніжинський майстер, різьбяр, Василенко Григорій

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь