Вбивча аномалія: чим загрожує зміна клімату українцям?

 

 

 

 

Пилові бурі, гради, смерчі, сніг у квітні та +10 на Новий рік – українці, здається, щоразу звикають до нових природних аномалій.

Проте природа таки має чим здивувати і знову підкидає все нові кліматичні сюрпризи. До прикладу, березень 2020 року виявився одним з найтепліших за весь період метеорологічних спостережень в Україні.

До того ж фахівці переконані: навіть незначні кліматичні зміни можуть мати  руйнівні наслідки.

То ж на скільки змінюється і змінюватиметься клімат в Україні? І які це може мати наслідки?

Про це «Вголос» поцікавився у метеоролога, заввідділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України Віри Балабух, начальника відділу кліматології центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського Олени Доніч та голови Ради Української Кліматичної Мережі (УКМ) Іллі Єременка.

На скільки змінюється клімат в Україні?

Ілля Єременко:

Потепління за останні 10 років дуже прискорилося

Якщо говорити про загальні тенденції зміни клімату у нашій країні, то варто зауважити – на території нашої держави стає тепліше. При цьому потепління за останні 10 років дуже прискорилося. А середня температура вже «поповзла» угору на майже 1 градус. Що цікаво: з 1985 до 2014 року середньорічна температура в Україні зростала в 25 разів швидше, ніж у період з 1961 по 1990 рік. Як наслідок, період з 2007 по 2018 виявився найтеплішим десятиліттям з 1961 року. Станом на 2018 рік в Україні стало на 1 градус тепліше, порівняно з періодом 1961-1990 років. До того ж у нашій країні найшвидше теплішає порівняно з іншими країнами Європи.

Діаграма  з презентації Віри Балабух

Олена Доніч:

Раніше зміни температури на 0,7-0,8 градусів відбувалися протягом тисяч років, а зараз – протягом ста років. І на прикладі змін температури по Україні, яку ми досліджували з 1901 року до 2019 року, побачили: тридцятиріччями середньорічна температура у нашій країні змінювалася майже однаково – окрім останнього тридцятиріччя (протягом 1991 – 2019 рр.). У цей період вона аж на 1 градус – а це досить значне підвищення середньорічної температури в Україні. І впливає на процеси сильно також діяльність людини: парникові гази та вирубка лісів.

Ми також проаналізували зміни температури за три місяці цього року у різних регіонах нашої країни і зробили висновок: найсуттєвіші зміни відбуваються на півночі нашої країни: у Сумській і Чернігівській областях теплішає більше. На півдні зміни не такі стрімкі. Також важливо, що на Заході та Сході опадів то предостатньо або їх взагалі немає. Проте загалом останнім часом в середньому по Україні – нестача опадів.

Віра Балабух: 

Кожен місяць зараз в Україні температура є аномально високою

2018 та 2019 роки – це взагалі одні з найтепліших на нашій планет і в Україні так само. Кожен місяць зараз у нас температура є аномально високою. А у цьому році в Україні практично не було зими: за весь сезон було лише декілька по-справжньому зимових днів.

Також у нашій країні досить посушливо: практично із травня минулого року лише у лютому спостерігалась нормальна кількість опадів. Всі інші місяці були з дефіцитом вологи. А відсутність снігового покриву також сприяла тому, що в нас ця посуха посилюється.

Чим загрожує це потепління?

Ілля Єременко:

Перш за все посухами, адже швидше випаровується волога – і мешканці багатьох регіонів України вже відчувають нестачу води. Тому люди мали б задуматися, де вони братимуть воду – навіть питну.

Також це загрожує підвищенням температури до небезпечних для здоров’я позначок, чого раніше не було. Тобто у певні дні температура може підніматися до 36-38 градусів. І це вплине і на діяльність людей, зокрема на те, коли можна буде виходити на вулиці, зокрема тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями.

Діаграма з презентації Віри Балабух

Це впливатиме і на планування громадських просторів: адже вони мають містити зелені насадження – в іншому випадку територія прогріватиметься. Тому зелені насадження і штучні водойми в містах треба зберігати, аби температура там залишалася можливою для перебування на вулицях. До того ж рух повітря в місті обмежують багатоповерхівки, які сильно прогріваються.

Зміна клімату також вплине на кількість опадів, які випадають разово. Тобто в Україні може випадати за раз більше опадів, ніж це було раніше. А це вплине на планування будівельних норм. Наприклад, і це теж наслідки змін клімату, якщо взимку випаде надмірна кількість снігу, певні конструкції можуть просто не витримати.

Олена Доніч:

При цьому фахівці переконують: якщо викиди парникових газів людством в атмосферу продовжуватимуться і збільшуватимуться протягом 21 століття, то середня температура нижньої атмосфери землі може підвищитися більш, ніж на 4 градуси.

І  те, що синоптики часто лякають українців, що у нас не буде весни чи літа, це і пов’язано з тим, що стираються кордони між порами року. І ми вже бачимо: метеорологічне літо (коли середньодобова температура перевищує 15 градусів) протягом останніх років, як правило, вже наступає наприкінці квітня. А колись воно починалося у червні.

До того ж, коли ми порівняли зміни температури у Києві за останні 30 років, то  побачили, що за цей час температура стала настільки вищою, що склалося враження, ніби столиця України переїхала на місце Миколаєва.

Це через зміну клімату ми спостерігаємо стільки аномалій і природних  катаклізмів?

Олена Доніч:

Значні зміни клімату в Україні спровокували збільшення кількості стихійних явищ

Клімат в Україні протягом останніх років дуже змінюється – відповідно ці зміни провокують збільшення кількості стихійних явищ у природі. Наприклад, можуть бути посухи або зливи – чи й неочікувані снігопади. Як приклад – ця зима була повністю аномальною.

Зміни клімату спричиняють і те, що стираються кордони між сезонами: немає чіткого переходу літа в осінь, осені в зиму. В Україні навіть цього року не було метеорологічної зими (коли середньодобова температура опускають нижче 0 градусів). І це – вперше в історії. І ця зима вже засвідчила, що 2020 рік розпочався аномально – тому й весь рік може бути аномальним.

А з такою різкою зміною температури саме і пов’язані виникнення стихійних явищ. Тому протягом останнього часу можемо спостерігати часті стихійні явища – град, засухи тощо. Причому в одному регіоні може бути засуха, а інший – «накрити» дощі.

Віра Балабух:

Влітку та восени в Україні спостерігалася велика посуха через дефіцит опадів. Адже тривалість бездощового періоду в регіонів сягала двох і більше місяців – це коли взагалі не було дощу.

Протягом останнього року в Україні характерною є ще й досить велика швидкість вітру. Якщо до цього часу показник зменшувався, зараз ми маємо дещо іншу тенденцію – вітер починає посилюватися через зміну циркуляції атмосфери. При цьому – це додатковий чинник підсилення посухи. Відповідно зростає пожежна небезпека, причому завдяки вітру вогонь може поширюватися на значну відстань. А в цей період – ще й висока ймовірність утворення пилових бурь. Висока температура, посуха, дефіцит вологи у грунті та велика швидкість вітру і призводить до утворення пилових бур, які ми нещодавно спостерігали у Київській та Житомирській областях – хоча це явище характерне для підведених областей України.

А сприяло утворенню великої кількості пилових бурь ще й знищення лісів. До слова, найбільша їх кількість спостерігалась у 1969-70 рр, але тоді ухвалили відповідну програму і посалили лісосмуги, які згодом захищали людей від цих катаклізмів. Зараз же не виключено, що пилові бурі будуть і восени, якщо це явище, яке було притаманне південним регіонам, вже спостерігається у  північних.

Також зростає інтенсивність опадів: тому й бачимо сильні грози, град, шквали, можуть навіть утворюватися сильні смерчі в цей період. З іншого боку, кількість опадів у нас за місяць може навіть зростати. При цьому за один раз може випасти 2-3-місячна норма опадів, а потім протягом тривалого періоду дощу не буде. От наприклад, минулого року у Черкаській та Одеській областях максимальна тривалість періоду без опадів сягала 70 днів і більше подекуди – і це при високій температурі.

Як у подальшому змінюватиметься клімат?

Ілля Єременко:

Загалом клімат по всій території України змінюється і в подальшому змінюватиметься не однаково. Тенденція росту температури в регіонах різна. Неоднаковою є тенденція і щодо опадів у різних куточках України. Десь кількість опадів збільшиться, а десь зменшиться. Якщо говорити про середньорічну кількість опадів, то на більшості території України середня кількість опадів за рік зросте, і лише в Одеській та Миколаївській областях – зменшиться.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь