Громада Ніжина – в масштабному екологічному проекті

 

 

 

 

Чернігівщина ввійшла до числа семи областей України, у яких реалізуватиметься масштабний екологічний проект Глобального фонду ПРОООН, що розрахований на 5 років. Чому аж такий тривалий термін? Бо проект передбачає тривалу дію – відновлення натурального стану екосистеми та агроландшафтів, запобігання деградації ґрунтів та відновлення гідрологічного режиму територій. Тож це допоможе відродити тваринництво, оскільки буйно зазеленіють підживлені водою луги.

“Громадам відкриється додаткова можливість для формування сталих джерел доходів. У подальшому це допоможе більш ефективно впроваджувати завдання Стратегії сталого розвитку Чернігівської області”, – прокоментував голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко.

Йдеться про Сосницький, Ніжинський райони і Талалаївську ОТГ. Тут реанімовуватимуть меліоративні системи річок Убідь та Остер. Експертна оцінка вартості меліоративних заходів становить 350 тисяч доларів, і всі роботи фінансуватимуться за рахунок Глобального екологічного фонду. А в Талалаївській ОТГ проведуть комплексний аналіз стану землекористування, здійснять розроблення дорожньої карти земель із конкретними критеріями, буде проаналізована тваринницька галузь та вироблені рекомендації.

Реконструкція дасть змогу збільшити корисну площу меліоративних систем та нормалізувати водний режим. Якщо простіше – це допоможе утримувати і рівень ґрунтових вод, що вже стало надзвичайно важливим для Полісся. Меліоративні канали сприятимуть також боротьбі з пожежами, що дедалі частіше виникають на торфовищах.

Василь ЧЕПУРНИЙ для golos.com

Фото надано Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь