Накопичувальні пенсії в Україні можуть ввести достроково

 

 

 

 

Мінсоцполітики підготувало революційний законопроект.

Міністерство соціальної політики зробило черговий крок для запровадження накопичувальних пенсій. Він в першу чергу стосується тих, хто зайнятий на важких, шкідливих і особливо шкідливих роботах, у другу чергу – всіх інших.

Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на матеріал “Сьогодні“.

В Україні зараз діють дві схеми виплати трудових пенсій: солідарна (“загальний котел” або ” перший рівень) і накопичувальну (третій рівень).

Перший рівень – це коли всі працюючі фінансують виплати пенсії нинішнім пенсіонерам за рахунок обов’язкової сплати Єдиного соціального внеску (ЄСВ) їх роботодавцями, а приватні підприємці платять ЄСВ самостійно. Накопичення коштів для особистої пенсії на індивідуальних рахунках працівників не відбувається, свої пенсії вони отримуватимуть за рахунок сплати ЄСВ майбутніми поколіннями. Така схема збереглася з часів СРСР.

Третій рівень функціонує з 2004 року. В цьому випадку приватні особи і (або) їх роботодавці добровільно роблять внески на індивідуальні пенсійні рахунки працівника до недержавного пенсійного фонду (НПФ). Кошти працівника, якому належить рахунок, зростають завдяки інвестиційному прибутку. Після виходу на пенсію він отримуватиме за рахунок цих коштів додаткові виплати до пенсії із солідарної системи.

Є ще “другий рівень“, який досі не діє, хоча був затверджений ще в 2004 році. Головна причина – не повністю прийнята законодавча база. Суть – додатково до ЄСВ на індивідуальні пенсійні рахунки працівників спільно роботодавцем і працівником обов’язково, а не добровільно, перераховуються кошти. Далі – аналогічно механізму третього рівня.

В Україні другий рівень пенсійного забезпечення повинен почати працювати з 2021 року, якщо приймуть всі відсутні для цього закони. Головна мета такої складної системи – забезпечити кожній людині, офіційно відпрацював три з половиною десятки років, гідну пенсію.

На сайті Мінсоцполітики опублікований законопроект, який пропонує ще до запуску другого рівня пенсійного забезпечення запровадити три професійні пенсійні програми.

Програма №1 дає право на отримання додаткових пенсійних виплат при досягненні 50 років (вихід на пенсію) і стосується працівників, зайнятих повний робочий день (не менше 80%) на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці (список Кабміну №1). Передбачається, що для отримання таких виплат їх роботодавці повинні додатково збільшити ЄСВ на 15%.

Програма №2 дає право на отримання додаткових пенсійних виплат при досягненні 55 років (вихід на пенсію) і стосується працівників, зайнятих повний робочий день (не менше 80%) на роботах із шкідливими і важкими умовами праці (список Кабміну №2). У цій програмі можуть брати участь працівники ще деяких професій – трактористи, машиністи, екскаваторники, водії дорожніх машин, міського громадського транспорту, доярки, свинарки та ін. Для отримання таких виплат їх роботодавці повинні додатково збільшити ЄСВ на 7%.

Але враховуючи, що у нас не так багато зайнятих на важких і шкідливих роботах (близько 1 млн осіб), у міністерстві передбачили програму №3, яка доступна всім бажаючим.

Програма №3 дає можливість добровільно брати участь у накопичувальній професійної пенсійної системи на умовах, визначених у колективних договорах, угодах та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років”, – йдеться в поясненні до законопроекту.

Тобто, якщо роботодавець буде вносити ЄСВ за свого працівника на 3% більше, то з 55 років такий працівник вже почне отримувати якісь виплати. Але солідарну пенсію, на відміну від “списочників” №1 та №2, він зможе оформити тільки в 60 років. Якщо, звичайно, пенсійний вік до того часу не підвищать.

Програма №3 розрахована тільки на тих, кому на 1 січня 2021 року виповниться не більше 35 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь