Різко подорожчає: оприлюднено нові тарифи на газ, опалення, світло та воду

Комуналка почне дорожчати вже з 1 липня, першими підвищаться тарифи на газ.

Комуналка в Україні знову подорожчає. Експерти кажуть, що “стануть важчими” практично всі комунальні послуги — від газу до електроенергії та води. Плюс доведеться переплачувати банківські комісії за цілу пачку квитанцій.

Про те, що, коли і як подорожчає, повыдомляэ НАРОДНА ПРАВДА

Комуналка почне дорожчати вже з 1 липня, першими підвищаться тарифи на газ.

Графік підвищення тарифів наступний:

З 1 липня цього року підвищується ціна на газ. Населення буде платити за тарифами як для промисловості, а це плюс 70%.

З 1 жовтня 2020 року скасують пільговий тариф на електроенергію (90 копійок за перший 100 кіловат). Середнє подорожчання — 30%.

З 15 жовтня 2020 року, тобто з початку нового опалювального сезону, почнуть діяти нові тарифи на опалення, затверджені ще в березні. В середньому подорожчання — на 10-15%.

З 1 січня 2021 року планується підвищення тарифів на воду та водовідведення на 17-20%.

“Будуть і інші нововведення. Через п’ять місяців після закінчення карантину в платіжках з’явиться абонплата за мережі. Плюс збільшать обов’язковий платіж отримувачам субсидії. У результаті навіть за скромну двокімнатну квартиру доведеться переплачувати до 700-800 гривень в місяць”, – відзначає автор статті.

Газ та опалення

Відтепер населенню доведеться платити за газ за ринковими розцінками (як для промисловості). Зазначимо, на травень “Нафтогаз” встановив ціну на газ для населення на рівні 2,3 гривень за куб (без ПДВ і транспортування), а для промисловості, в залежності від обсягу та способу оплати — 3,4-3,9 гривень (без податків і транспортування). Таким чином, газ для людей може підскочити в ціні відразу на 70%.

“Тариф вираховується за формулою “Амстердам плюс” (ціна на біржі TTF в Нідерландах, вартість транспортування, курс долара). Але, як прописано в постанові Кабміну №303, із літа спецзобов’язання залишаться тільки для виробників тепла для населення (ТЕЦ, котелень). Для них знижений тариф діятиме ще майже рік – до 1 травня 2021 року, тобто і наступний опалювальний сезон. Виходить, що платити більше будуть люди, які використовують газ для приготування їжі, а особливо жителі приватних будинків, що опалюються газовими котлами”, – йдеться в матеріалі.

Середнє домогосподарство буде переплачувати до 25 гривень. Зараз українці споживають близько 10-12 кубів на місяць. За нинішніми розцінками це 23-27,6 гривень (без податків і транспортування), за новим — 39-46,8 гривень, тобто на 16-19 гривень більше, а якщо додати податки і транспорт, доведеться переплатити до 22-25 гривень.

Удар доведеться по жителях приватних будинків. В сезон на опалення будинку до 150 квадратів йде до 400 кубів газу (за нинішніми тарифами це 920 гривень, то за новим — 1560 гривень (без ПДВ і транспортування) або на 640 гривень більше). З початком опалювального сезону переплата може досягти тисячі гривень в місяць.

Стосовно  жителів багатоповерхівок, подорожчання газу для опалення, в теорії їх не торкнеться. Однак, автор статті нагадує, що в березні НКРЕ прийняла низку рішень щодо перегляду цін на опалення практично для всіх обласних центрів. Тариф розділили на складові, і окремо порахували виробництво, постачання і транспортування газу. З урахуванням зниження цін на газ, виробництво тепла подешевшало на 5-7%. Однак, знизивши тариф на виробництво тепла, регулятор підвищив його на постачання і транспортування.

Електроенергія

Пільгову ставку по 90 копійок за перші 100 кіловат все ж таки скасують. Правда, не з 1 липня, як пропонував регулятор, а з 1 жовтня. Така умова прописана в презентованому громадськості меморандумі Міненерго з інвесторами в “зелену” енергетику. Паралельно будуть знижувати тарифи на “зелену” енергетику — на 7,5%-15%.

Як повідомляла раніше НАРОДНА ПРАВДА, скасування пільг з 1 жовтня 2020 року ініціювала в. о. міністра енергетики Ольга Буславец. Відомство таким чином хоче забезпечити оплату «зеленого тарифу» виробникам сонячних і вітрових електростанцій.

Пільговий тариф для населення хочуть скасувати у відповідності з Меморандумом про взаєморозуміння з інвесторами сонячних і вітрових електростанцій. За проектом меморандуму, від скасування пільгового тарифу для населення з 1.10.2020 Минэкоэнерго розраховувало додатково зібрати з населення на енергоринок 3,1 млрд грн. У річному обчисленні населення повинно було б заплатити 11,6 млрд грн. Таким рішенням Міненерго фактично пропонує зібрати з населення кошти, необхідні для оплати «зеленим». Крім того, додаткові витрати передбачається перекласти на промисловість і підняти тариф «Укренерго».

Повернемося до тарифів, за пільговими тарифами за світло платять не тільки ті, хто споживає мало електроенергії. Всім споживачам їх перші 100 кіловат рахують по 90 копійок, а вже за все, що вище – за 1,68 гривень.

“Середнє споживання домогосподарств — до 200 кВт, — говорить керівник спеціальних проектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев. – Зараз нараховують по 90 копійок за перші 100 кіловат (90 гривень) і за 1,68 гривень за наступні 100 кіловат (168 гривень). У результаті сума до оплати — 258 гривень. Без пільгового тарифу за ті ж 200 кіловат доведеться заплатити вже 336 гривень, тобто на 78 гривень більше”.

При цьому не виключено, що скасування пільгового тарифу — це лише перший крок. У законі про електроенергію прописано, що тариф для населення має бути ринковим, а обмежили його тільки на перехідній період, який закінчився 1 травня і поки не продовжений.

Вода

Видання зазначає, що українцям варто готуватися і до подорожчання води. Правда, воно, швидше за все, буде вже в наступному році. Але постачальники води вже готують грунт для подорожчання. Про зростання цінників приблизно на 17-20% заявили комунальники в Києві, Харкові, Херсоні та інших містах.

Як каже голова “Житомирводоканалу” Андрій Нікітін, головна причина підготовлюваного подорожчання — збільшення витрат на мережі, реагенти, зарплати персоналу.

За даними “Київводоканалу”, порівняно з минулим роком ремонтні роботи подорожчали на 40%, очищення води — на 11%, зарплати на 12% і т. д.

Зараз у Києві холодна вода коштує 13,44 гривні за куб, а водовідведення — 9,55 гривень на куб, за новими розцінками доведеться платити 14,4 гривні за воду та 12,61 – за водовідведення.

Нагадаємо, «Нафтогаз» назвав нову ціну для формування тарифу на газ для населення. У червні українцям прийдуть дві платіжки за газ. Одна за обсяг спожитого газу в травні, а інша за транспортування газу в червні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь