Як оплачуватимуть допомогу по частковому безробіттю підприємцям: Мінсоцполітики

Виплачуватиме допомогу по частковому безробіттю на період карантину ФОП центр зайнятості

Мінсоцполітики розробило оновлений порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Проект відповідної постанови надійшов на узгодження до СПО профспілок.

Він повністю замінить нині діючий порядок, який затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

Причина – законодавчі зміни, які містить Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення іпоширення короновірусної хвороби (COVID-19)” від 13.05.2020 р. № 591-ІХ. За ним право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину отримають ФОП, які є застрахованими особами. Також збільшено термін, протягом якого роботодавець або ФОП можуть звернутися до центру зайнятості за допомогою по частковому безробіттю на період карантину – із 30 до 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Цікаво, що інформація про підписання Закону № 591-ІХ на сайті Раді поки що відсутня. Але йдеться про вже ухвалений законопроект № 3329-д. Саме він продовжить мораторій на перевірки та звільнить “сплячих” ФОП від ЄСВ за травень.

Якщо ж говорити про порядок отримання ФОП допомоги по частковому безробіттю, то проект постанови вказує, що ФОП її нададуть за кожну годину, на яку було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку 2/3 бази нарахування ЄСВ.

Збережеться також умова для ФОП про відсутність боргу із ЄСВ за останні 6 місяців для виплати цієї допомоги.

Виплачуватиме допомогу по частковому безробіттю на період карантину ФОП центр зайнятості.

Роботодавець або ФОП може звернутися за допомогою по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

ФОП також знадобиться й копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності.

У разі скорочення тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності у працівників, ФОП, які не включені до відомостей про осіб, щодо яких прийнято рішення про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, роботодавець/ ФОП зможе додатково подати центру зайнятості на розгляд відомості про таких осіб.

Раніше Держслужба зайнятості надавала інструкцію з оформлення роботодавцем допомоги по частковому безробіттю.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства або появу роз’яснень податківців по вашій темі – встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу – ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз – замовляйте тестовий доступ.

Джерело: buh.ligazakon.net

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь