Дієтологи пояснили, як вода допомагає скинути вагу

 

 

 

 

Цей спосіб дуже популярним в соцмережах і на форумах..

«Хочеш схуднути — пий більше води!» — довірливо рекомендують і дієтологи, і люди, які скинули вагу. Але дійсно H2O — той самий чудодійний засіб для стрункості? Про це пише Ukr.Media.

Статистика: вода допомагає схуднути

Багато наукових експериментів цілком однозначно довели зв’язок між питтям і зниженням ваги.

Взяти хоча б стенфордське дослідження, в якому були задіяні понад сотні жінок з надлишковою масою тіла.

Вчені відібрали тих, хто пив менше 1 літра води в день, і просто змінили їх питний режим, збільшивши кількість споживаної рідини приблизно до 2 літрів. Дослідження тривало рівно рік. Весь цей час вага і обхват талії піддослідних регулярно вимірювали. А у фіналі дослідники виявили, що вода викликала втрату ваги: кожна жінка, не змінюючи способу життя, скинула до 2 кілограмів.

Ще одне дослідження було проведено в школах. У 32 навчальних закладах Німеччини встановили фонтанчики з питною водою, щоб діти могли втамовувати спрагу при першій же можливості. А школярам прочитали кілька лекцій про те, наскільки корисною може бути вода.

І знову вражаючі результати: наприкінці навчального року з’ясувалося, що регулярне пиття знижує ризик надмірної ваги на 31%. У дослідженні брали участь майже 3 000 дітей молодшого шкільного віку.

Так що висловлювання «пий — і будеш струнким» можна вважати статистично доведеним. Але подивимося, що говорить на цей рахунок фізіологія.

Наука: від води худнуть, і ось чому

У воді, як показують дослідження, є цілий набір властивостей, здатних прискорити схуднення (або підтримати форму, якщо ви не страждаєте від надмірної ваги). Ось вони.

1. Вода збільшує витрату калорій

Досить випити 500 мл (близько двох склянок води — і вже через 10 хвилин швидкість метаболізму зросте на 30%, причому ефект триватиме не менше години. Якщо в добу ви випиваєте 2 літри, це буде рівносильно втраті приблизно 100 кілокалорій. Приблизно стільки ви втратили би, якщо б півгодини плавали в спокійному темпі, 40 хвилин гуляли або трохи більше півгодини мили підлогу.

Врахуйте: якщо при цьому ви п’єте холодну воду, витрата калорій буде ще більше, оскільки організму доводиться витрачати енергію на нагрівання води до температури тіла.

2. Вода зменшує споживання калорій

Якщо ви втамовує спрагу водою, значить, ви не втамовує її іншими напоями, які можуть бути набагато більш калорійні: лимонадом, колою, солодким чаєм, соками, морсами, молоком. Здається дрібницею, але насправді зниження калорійності досить суттєво: в середньому, як показують дослідження, любитель води споживає в добу майже на 200 кілокалорій менше, ніж той, хто не контролює, що саме п’є.

3. Вода зменшує апетит і кількість жирових відкладень

Щоб довести це, вчені відібрали 50 жінок з надмірною вагою і запропонували тим випивати по 500 мл (2 склянки) води тричі на день за півгодини до сніданку, обіду і вечері. Більш панянок ні в чому не обмежували.

Через вісім тижнів з’ясувалося, що у жінок зменшився апетит: щоб насититися, їм вистачало менше їжі, ніж раніше. Тобто вони споживали менше калорій і втрачали зайві кілограми. В середньому втрата ваги за 8 тижнів склала приблизно 1,5 кілограма.

Правила безпеки

Той факт, що вода дійсно допомагає схуднути або підтримати себе у формі, зовсім не означає, що з сьогоднішнього дня потрібно пити, пити і ще раз пити.

Про норми споживання води: це приблизно 3,7 л в день для чоловіків і 2,7 л для жінок. Причому вважається вся вода, яку ви отримуєте: в тому числі з супів і соковитих фруктів.

Перевищувати ці норми не рекомендується, щоб не познайомитися з настільки неприємним і навіть небезпечним явищем, як інтоксикація водою.

До рідини важливо ставитися як до ліків: у малих дозах майже марно, у великих — стає отрутою. Тому дотримуйтеся зазначеної вище золотої середини, і ви схуднете.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь