А де хрущі?

 

 

 

 

Таке питання цієї весни постає у жителів Чернігівщини, зокрема і у мешканців нашого міста.

Хрущів цієї весни мало хто бачив. Люди говорять, що причиною тому є аномально тепла зима та аномально холодна весна, а можливо – пандемія, а може й високосний рік.

Тож, аби спростувати чутки з цього приводу, журналісти сайту «Нежатин» поспілкувалися із доцентом кафедри біології  НДУ ім. М. Гоголя, кандидатом біологічних наук Пасічником Сергієм Валентиновичем

Детальніше – у матеріалі

Хрущ травневий (Melolontha melolontha) – всім відома комаха, що з’являється в садах та лісах саме в травні (дуже зрідка, в посушливі роки окремі особини з’являються восени). В різні роки в різних регіонах України чисельність хрущів помітно різна.

З чим це пов’язано?

В першу чергу з життєвим циклом цієї комахи. Більшу частину життя хрущ проводить на стадії личинки, яка не менш відома, як і доросла комаха. На пізніх стадіях личинки великі, білі, С-подібні, брунатно-білого кольору. Підгризаючи коріння культурних та лісових рослин (наприклад дуба) вони вважаються шкідниками сільського та лісогосподарства.

В червні – липні вони обертаються в лялечку і пізніше (через 30 – 40 днів) перетворюються в дорослу комаху, що перезимовує і виходить на поверхню з ґрунту в травні. Весь цикл займає, як правило, 4 роки, але іноді може бути 3 роки або 5.

Як правило в одні роки генерація може бути більш чисельною, в інші роки – менш чисельною. Це звичайне явище в природі, що має назву популяційних хвиль.

В Ніжині і районі цей рік представлений мало чисельною популяцією, але, враховуючи велику кількість личинок останнього року в землі (це помічають всі дачники та городники цієї весни), наступного року очікується вибух чисельності.

В той же час в Волинський області генерація цього року чисельна, про що я можу говорити з власного досвіду (я був на Волині 10 днів тому).

Крім того свій вплив має погода.

Травень цього року, як ми бачимо, аномально холодний, тому активність всіх комах, в тому числі й хрущів, дуже низька. Вони або висять в комі в кронах дерев, залишаючись для нас непомітними, або взагалі не поспішають вийти на поверхню.

Можливо, з настанням в кінці кінців тепла ми побачимо їх більшу чисельність.

 

Спілкувалася Тіна Кошелевська

Фото з архіву

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь