Від нових газових платіжок до дитсадочків та потягів: Топ змін в Україні з 1 червня

З червня Україна потроху повертатиметься у докарантинне життя

Червень стане для України місяцем, коли будуть максимально послаблені карантинні заходи. Саме з цим пов’язують найголовніші зміни та переламні нововведення у суспільстві. Далі детально розповідаємо, чого чекати українцям від першого місяця літа та як це стосується карантину.

Правила виїзду за кордон

З 1 червня при поїздках за кордон українці можуть подавати e-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон через Єдиний державний веб-портал електронних послуг “Портал Дія”. Для цього можна буде користуватися однойменним мобільним додатком.

Таким чином електронний паспорт громадянина України та електронний паспорт для виїзду за кордон прирівнюється до паперового. Матеріальний носій можна буде не пред’являти.

“Нова пошта” братиме гроші за зберігання

Протягом карантину “Нова Пошта” скасувала плату за стандартну послугу зберігання посилок у відділеннях. Проте з 1 червня все буде по-старому – поштовий перевізник повертається до оплачуваного зберігання. Посилки зберігатимуться на пошті безкоштовно протягом семи календарних днів, а на восьмий день вже нараховуватиметься плата.

У “Новій пошті” зазначили, що плату не нараховуватимуть до 7 червня включно – для відправлень, які надійдуть до відділень до 1 червня.

Запуск потягів “Укрзалізниці”

З першого дня літа “Укрзалізниця” технічно готова розпочати пасажирське сполучення. Буде запущено 42 поїзди, їх кількість може бути збільшена.

Відомо, що поки потяги курсуватимуть не у всіх областях. Наразі є рішення обласних комісій щодо відновлення сполучення у Харківській, Донецькій, Луганській, Одеській, Полтавській та Черкаській областях.

Новини за темою: “Укрзалізниця” частково відновлює приміське сполучення в 10 областях

Відкриття київських дитсадків, шкіл, ВНЗ

З 1 червня у Києві поновлюється робота дитячих садочків, а також навчання у випускників шкіл, котрі складатимуть ЗНО. Працюватимуть заклади професійно-технічної та вищої освіти для випускників та абітурієнтів. До того ж по місту обіцяють відкрити зони відпочинку та пляжі біля водойм, а також спортивні зали та комплекси, дитячо-юнацькі спортивні школи та фітнес-центри (окрім роботи басейнів).

Відновлення роботи  ресторанів

З 10 червня в Україні мають відкрити кав’ярні та ресторани. Заклади працюватимуть не лише навинос та на літніх терасах, а й у приміщеннях.  Звісно, люди мають зберігати соціальну дистанцію та за можливості знаходитися у масках.

Платіжки за газ

У червні українцям прийдуть дві платіжки за газ – одна за фактично спожитий у травні газ, а друга вже за транспортування газу у червні.

Якщо вартість газу у першій платіжці для всіх однакова, то тариф на транспортування у другій відрізняється по регіонах та районах.

До того ж у червні НАК “Нафтогаз України” знижує ціну на газ для промислових споживачів на умовах передоплати, на 20,7% (на 849,6 грн). Вартість складе 3255,6 грн за 1000 кубометрів (з ПДВ).

Ця ціна актуальна для 100%-х “дочок” НАК та для тих, хто закуповує газ за передоплатою в обсязі понад 50 тисяч кубометрів на місяць за умови відсутності боргів перед компанією.

Для всіх інших покупців блакитного палива ціна в наступному місяці зменшиться на 19% (на 896,4 грн) і зупиниться на позначці у 3818,4 грн за 1000 кубометрів (з ПДВ).

Новини за темою: Польща планує із 2022 року відмовитися від постачання російського газу

Обмеження на рух вантажівок

З 1 червня на Україну чекає традиційне літнє обмеження. Рух транспортних засобів вагою понад 24 тонни дорогами державного значення і за температури вище +28 градусів буде обмежено.

Такий крок необхідний для збереження автомобільних доріг загального користування і з метою зменшення руйнувань асфальтобетонного покриття доріг при температурних показниках повітря вище +28 С.

Обмеження не стосуватиметься транспорту, що везтиме небезпечні, швидкопсувні вантажі, живих тварин і птицю.

Гроші за програмою МВФ 

5 червня Україна очікує схвалення програми Міжнародного валютного фонду на 5 млрд доларів.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна очікує, що перший транш у 1,9 млрд доларів буде виділений вже 6 червня. Він підкреслив, що країні потрібні кредити, щоб витримати економічний шок, викликаний пандемією коронавірусу.

Початок автоматичної фото- і відеофіксації порушень ПДР

З 1 червня в Україні запрацює система автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Спершу працюватимуть 17 станцій фото- і відеофіксації, пізніше ще близько 40. Зрештою по Україні в дію введуть 700 станцій.

Новини за темою: Відеофіксація на дорогах: Геращенко розповів, кого штрафуватимуть за порушення ПДР

Нова 10-гривнева монета 

З 3 червня в Україні почнеться обіг нових монет номіналом 10 гривень. На першому етапі Нацбанк має намір ввести в обіг 5 млн таких монет.

Мета нововведення – оптимізація і оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, інакше кажучи – продовження грошової реформи, що почалася у 2014 році. Монета, яка замінить відповідну банкноту, є надійнішою та захищенішою, ніж паперовий аналог.

Початок медичних закупівель для України

У червні Міністерство охорони здоров’я розпочне перераховувати кошти міжнародним організаціям, аби вони почали централізовані державні медичні закупівлі ліків та медичних товарів за кошти державного бюджету.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, потреби на 2020 рік затверджені і закупівлі будуть відбуватися через ДП “УкрМедПостач” і міжнародні організації.

Подання щорічних декларацій

Відповідно до закону України від 17 березня про запобігання виникненню і поширенню коронавірусу, цього року термін подання щорічних декларацій та декларацій після звільнення було продовжено до 1 червня.

Проте суб’єкти декларування, які до 1 червня 2020 року не зможуть подати декларацію перед звільненням або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані через карантин, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання декларації.

Джерело: zik.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь