«Шалені суми»: Системи блискавкозахисту «тягнуть на дно» бюджет Ніжина

Пожежна безпека – це те, що має бути на контролі у будь-якої організації, підприємства, адміністрації закладу. Заходи міської програми щодо забезпечення пожежної безпеки на 2020 рік розглядали на засіданні виконкому 28 травня, інформує НЕЖАТИН.

Необхідність наявності системи блискавкозахисту на будівлі Ніжинського будинку культури з членів виконкому ніхто не заперечував. Бурхливе ж обговорення викликали суми, які потрібно на це виділити з бюджету міста. Мова йде про 210 000 грн. В ці витрати входить проєктування системи – 40 000 грн, та 170 000 грн – встановлення власне самої системи.

Всі нюанси необхідності в даній справі представник управління культури не зміг пояснити, адже не є фахівцем у даному питанні. Проте, на засіданні не було представника Ніжинського міськрайвідділу Управління ДСНС України, який би роз’яснив, чому потрібно робити заміну наявного громовідводу і витрачати такі «шалені» кошти.

З боку управління ДСНС, це пов’язано з тим, що встановленням даної системи займається єдина в Україні ліцензована фірма. Ця монополія, місту може «влетіти в неабияку копійку», адже, де одна комунальна будівля, там й друга, і третя. Таких більше 20 по місту, а якщо помножити на 200 000 – мільйони гривень.

Категорично проти витрат таких сум виступає член виконкому, секретар міської ради Валерій Салогуб:
«Ми маємо по місту десятки комунальних об’єктів. Якщо ДСНС вимагатимуть від нас встановлення таких дороговартісних систем, бюджет не справиться. Так, пожежна безпека у нас на першому місці, але мають бути відповідні суми. Ми будемо вивчати й досліджувати дану ситуацію з метою вияснити необхідність таких витрат і вимог».

Достатньо зайти в Інтернет, там можна ознайомитися з кошторисами встановлення систем блискавкозахисту на схожих соціальних об’єктах в інших регіонах України. Суми тут на порядок нижче, не більше, ніж коштує лише один проєкт по Будинку культури.
Нагадаємо, що під час складання кошторису по ремонту ЗОШ №10, що є спільним проєктом з НЕФКО, також розглядалась необхідність встановлення блискавкозахисту. Його вартість складала – 26 000 грн. Тоді, в розрізі економії коштів, дану потребу поставили під сумнів, і залишили старий громовідвід.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь