Зелені і з «пупырышками»: як зібрати гарний урожай огірків розповідають жителі Ніжина та області

Агроклуб

Сезон грядок розпочато і залишається тільки очікувати: який урожай буде цього року.

Поговоримо про наш соковитий і зелений овоч – огірок. Незважаючи на усі примхи  погоди і напад різних недугів, у досвідченої господині завжди знайдуться свої маленькі хитрощі і рецепти, які допоможуть з меншої території зібрати більший урожай.

Урок на тему “Овочі”

Різноманітність сортів огірків дуже велика і на будь-який смак. Як зберегти їх на своїй зеленій грядці довше і зробити кращим урожай, діляться з нашими читачами професіонали, і просто любителі-огородники.

“Головне – дарувати любов рослині,

і тоді вона стає сильною і здоровою”.

У Ніжинському клубі органічного землеробства говорять, що перед тим, як висівати огірок, потрібно визначитися з його сортом:

  • для салатів: ці огірки зазвичай смачні в сирому вигляді і не дуже підходять для консервації;
  • для продажу: це голландські сорти – тверді і зручні для транспортування;
  • для консервації: потрібно огірок з високим вмістом цукрів. Найкращим з них у світі визнаний “Ніжинський огірок”, тому, що має вміст срібла, за рахунок якого огірок хрусткий. Але на жаль, зараз ці якості втрачені, через запилення різних сортів. (Більше 30 років працював над відродженням ніжинського огірка науковець Ніжинського Агроінституту, нині покійний Іван Жовнер-авт);
  • для більшого урожа:, огірки підвішують на шпалери і це дає можливість робити змішані посадки, тобто у коріння огірків саджати моркву, буряк або петрушку. Це захищає кореневу систему огірків від пересихань і відлякує шкідників та різні хвороби.

Огірок краще ростиме, якщо на відстані приблизно 50 см від кореневої зони укопати свіжий гній. При цьому виділяється вуглекислий газ, який потрібний для фотосинтезу.

На жаль, огірки, так само як і люди, схильні до хвороб. Основні захворювання огірків – це переноспороз і борошниста роса. Щоб захистити наш зелений овоч від хвороб треба наступне:

  • не згущувати посадки;
  • правильно вибирати сорти – стійких проти грибкових хвороб (це вказано на упаковці);
  • використовувати біо а не хімічні препарати (фітоспорин-М, мікосан, триходермін). Адже період розпаду хімічних препаратів тривалий, а огірок хочеться з’їсти як тільки дозріє.

 

Також головне – дарувати любов рослині, тому що коли ти відносишся до неї, як до живої, вона стає сильною і здоровою, а хворіють і страждають від шкідників слабкі рослини. Рецепт простий: зробити здоровою свою землю, тобто відмовитися від хімікатів.

“Великі таємниці” огіркової грядки 

Від ніжинки Надії

Земля також хоче їсти

Як і людині, землі потрібні поживні речовини. Спочатку їсть наша сім’я, а потім очистки від картоплі, цибулі, моркви – все несу на город, і залишаю його перепрівати, а потім це все із землею перемішую. Від того й урожай плодородніший. Особливо “смакують” землі екзотичні фрукти: шкірки бананів, апельсина, лимона. Огірки ж більш любителі традиційного смаку. Їм підливаю “природній коктейль” для підживлення з молодої кропиви (без зерняток) та іншого різнотрав’я.

А рецепт коктейлю такий: у бочки води накришити молодої кропиви та скошеної травички. Тому всьому дати настоятись під плівкою два тижні – сонце те все має підігріти. Потім процідити, і по літрі розбавляти у відрі води. Ним і поливати землю огірочків.  І п’ють вони це все, а ми ними в липні хрустимо!

Від Галини Ващенко, з Куликівського р-ну, Чернігівської обл.

– Щоб огірки були ранніми, навесні їх насіння висаджують в торф’яні горщики, якщо таких немає, можна саджати в скляночки з-під йогурту, заздалегідь зробивши дірочку на дні. Після Григорія (6 травня) їх висаджують на грядку. Якщо огірки посаджені в торф’яні горщики, то саджають в землю прямо з ним, оскільки даный горщик є ще й добривом.

Щоб не згнивали, краще родили і займали менше площі огірки слід підв’язувати на так звані “шпалери”, їх можна купити, можна зробити самим: поставити дві палиці  і натягнути між ними проволоку або мотузку, або ж придбати спеціальну сітку для огірків. Виходячи з цього, вони займають значно менше площі і знаходяться ближче до сонця й дощу. Крім того, урожай слід збирати щодня, уважно розгортаючи листя, і враховувати той факт, що огірки люблять “ховатися”.

– Щоб огірок давав більше плодів, то найперший пагон слід відщипнути. Після цього підуть рости бічні пагінці, на яких будуть зав’язі огірків.

– Щоб не покривала “борошниста роса”, огірки треба обробляти Арцеридом або іншими протигрибковими засобами для огірків.

– Щоб не було нітратів, поряд з огірком треба саджати кукурудзу, адже її коріння забирає із землі нітрати і в огірках їх не буде. Крім того, огірок може витися по стеблу кукурудзи. Тому доречно саджати поряд радок огірків і рядок кукурудзи.

 

Підготувала Тіна Кошелевська

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь