На ЗНО вимірюватимуть температуру та не пустять без маски

 

 

 

 

Зовсім скоро — зовнішнє незалежне оцінювання. Першою, 25 червня, складатимуть математику. Це на місяць пізніше, ніж минулого року. А виною усьому — карантин. Для четвертих та дев’ятих класів випускні екзамени (ДПА — державна підсумкова атестація) відмінили. ЗНО для одинадцятикласників — залишили. Бо без нього ні школу закінчити, ні до вишу вступити.

Дати проведення тестування довго не оприлюднювали. Були навіть припущення, що складатимуть у вересні. Випускники чекали і хвилювались. Змін у нинішньому році небагато. І пов’язані вони виключно з безпекою учасників. Обов’язковим для всіх є складання української мови і літератури. По області зареєструвались майже 8840 учасників. Далі з обов’язкових — історія України чи математика на вибір. І третій — будь-який із запропонованого переліку. Найменше бажаючих — на хімію — 341 людина (цифра може змінюватись), іспанську, французьку та німецьку взагалі доведеться складати у Києві. На ці мови зареєструвалось трохи більше 30 чоловік. Загальна кількість пунктів тестування по області — 34. Вони розміщатимуться у Чернігові, Ніжині, Прилуках, Бахмачі, Мені. З нового — замість Корюківки учасників ЗНО прийматиме Сновськ. Не через коронавірус. У корюківській школі, де зазвичай проводили тести, ремонт. А ще відкриють пункт у Новгороді-Сіверському. Попередні кілька років учасників возили до Шостки Сумської області. Тут складатимуть чотири предмети — українську мову та літературу, математику, історію України та біологію — ті, хто проживає у Новгород-Сіверському та Семенівському районах.

— Розподіл учасників по пунктах тестування вже відбувся, і вони отримали запрошення-перепустки, — повідомила Ірина Сиводід, методист відділу моніторингу якості освіти, зовнішнього незалежного оцінювання.

— Чи буде більше аудиторій, щоб забезпечити потрібну відстань між учасниками в кабінеті?

— Це питання обговорювалось. Та відстань, як і попередні роки, буде 1,2 метри. Оскільки учасники не є контактними особами, тобто під час тестування не спілкуються та не взаємодіють між собою, — пояснює Ірина Анатоліївна.

— Що нового у процедурі проведення?

— Обов’язково всі повинні бути у масках. Без них на ЗНО не пустять. Говорять про те, що масками пункти тестування мають бути забезпечені, про що потурбується держава. Проте краще перестрахуватись і взяти свою.

— Чи підвозитимуть цьогоріч учасників централізовано?

— Звичайно. Але всі пасажири обов’язково мають бути у масках. Кількість людей в автобусі — не більше, ніж посадкових місць. Також у запрошеннях має бути зазначено орієнтовний час прибуття до пункту тестування. Це зроблено для того, щоб не створювати натовпу біля входу. Адже у кожного учасника перевірятимуть документи. І, щоб ідентифікувати людину, вона повинна буде зняти маску. Тому важлива дистанція.

— Температуру на вході вимірюватимуть?

— Так. Спеціальними термометрами теж обіцяють забезпечити на державному рівні. Як і завжди, чергуватиме медик. Якщо в учасника температура вище 37,2, до тестування не допускається. Проте одразу ж на місці буде оформлено документ. І людина матиме право скласти предмет у додаткову сесію.

* * *

Коли на початку карантину температуру вимірювали при перетині кордону, щоб не попастися, люди пили жарознижуюче. Чи так буде й на ЗНО?

* * *

— Що можна і треба брати на ЗНО?

— 3 обов’язкового — паспорт та сертифікат. А також ручку з чорною пастою (краще не одну. — Авт.). Можна воду у прозорій пляшці без етикетки. Рукавички для безпеки — за бажанням. Цього року дозволили ще й антисептик. Але дезінфектори будуть на пунктах тестування.

Графік ЗНО-2020

Назва предмету
Дата тестування
Результати на сторінках учасників
Математика 25 червня до 17 липня
Українська мова та література 30 червня до 25 липня
Фізика 2 липня до 17 липня
Іспанська, німецька, французька мови 6 липня до 25 липня
Англійська мова 7 липня до 25 липня
Історія України 9 липня до 25 липня
Біологія 13 липня до 25 липня
Географія 15 липня до 29 липня
Хімія 17 липня до 29 липня

Додаткова сесія — 23 липня-11 серпня. Результати додаткової сесії — до 14 серпня.

Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №24 (1778), 11 червня 2020 року

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь