Українці почнуть отримувати по дві пенсії одночасно: що задумала влада

 

 

 

 

В Україні хочуть провести пенсійну реформу, і головним її нововведенням може стати запровадження трирівневої пенсійної системи, про це йдеться у матеріалі Главкому.

Пенсії в Україні

 

Зараз в Україні діє солідарний вид пенсій – кошти на виплати українець відкладає сам собі – з зарплат працюючих громадян до Пенсійного фонду відраховується єдиний соціальний внесок і зібрана сума йде на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам. Це перший рівень пенсійної системи.

Крім того, в 2003 році був прийнятий закон, який ввів добровільні пенсійні накопичення. На жаль, популярності добровільно-накопичувальні пенсії досі не отримали. По суті, вони були просто дозволені, але держава практично нічого не зробила для того, щоб це явище стало масовим.

“Поки незрозуміло, чи зроблять у ході нової пенсійної реформи хоч щось для розвитку добровільного пенсійного накопичення, однак в уряді заявляють, що найближчим часом планують запровадити в Україні ще один вид пенсійного забезпечення – обов’язкові накопичувальні пенсійні відрахування (що вважається другим рівнем пенсійної системи). Очевидно, введення нового виду пенсій і стане головною складовою нової пенсійної реформи”, – йдеться в матеріалі.

Введуть обов’язкове пенсійне накопичення

Проект закону «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» зареєстрували у ВР ще взимку. Він передбачає, що робити обов’язкові відрахування на пенсійні рахунки повинні будуть і працівники, і роботодавці.

З вже нарахованої працівникові зарплати на його індивідуальний пенсійний рахунок буде переводитися мінімум 1% (за бажанням працівника можуть збільшити відсоток), а роботодавець зобов’язаний перераховувати на той же рахунок ще 2% від нарахованої зарплати.

Також у супровідних документах наводяться розрахунки, які показують, що відсоток відрахувань планується підвищувати. Так, автори законопроекту виходили з того, що в 2021 році відсоток обов’язкових накопичувальних пенсійних відрахувань складе 3%, у 2030 році – 4%, через 10 років це буде вже 6%, а в 2050-му – до 7%.

У той же час, щоб не перевантажувати роботодавців податками, в уряді планували знизити розмір ЄСВ.

Нещодавно глава Кабміну презентував і інший варіант, як може змінитися податкове навантаження на роботодавців. Денис Шмигаль говорив, що зараз обговорюють такий варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяють в накопичення, не збільшуючи навантаження для фірми, для людини, і ще 2% беруть з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Ці 4%, на думку Шмигаля, дозволять при сьогоднішніх цінах при виході на пенсію отримати 1 млн грн.

Ймовірно, цей варіант не сподобався МВФ, адже в такому разі надходження до Пенсійного фонду зменшаться.

Зазначимо,  пенсії в Україні з 1 липня зростуть. Справа в тому, що піднімається мінімальний прожитковий мінімум, а це означає, що автоматично піднімуться і мінімальні пенсії.

Одночасно з цим в Україні проведуть масштабну перевірку пенсіонерів. Чиновники мають намір знайти тих, хто за допомогою підроблених документів, отримує виплати. Шахраї повинні будуть повернути гроші до бюджету.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь