Чому дитина вами командує і як повернути собі роль лідера: корисні поради

 

 

 

 

Маленького “Наполеона” можна і треба приборкувати.

Задовго до того, як у вас з’явиться дитина, ви уявляєте себе ідеальним батьком, який підготувався до майбутньої ролі, вивчивши усі педагогічні посібники, опитавши усіх друзів з дітьми та переглянувши усі психологічні відео у Мережі. Однак після появи у родині дитини завжди є ймовірність, що щось піде не за планом, наприклад, мало хто з батьків здатний відрізнити вираз лідерських здібностей від перевірки батьків на гнучкість. Дедалі частіше ми бачимо родини, де дитина навіть не питає, а саме вимагає, щоб дорослі робили те, що вона від них хоче. Зазвичай, батьки лише милуються маленьким “господарем”, але вже через кілька років починають страждати через нескінченні примхи дитини, яка у свій час не дізналася від батьків, що таке відмова. Ми вирішили з’ясувати, звідки береться така поведінка і як правильно розставити ролі у родині, інформує Ukr.Media.

Звідки береться домінантна поведінка у дитини?

Зазвичай дитина бере керування родиною до власних рук, коли батьки впевнено створюють “культ дитини”:

  1. Дитиною захоплюються з будь-якого, навіть незначного приводу, тим самим даючи зрозуміти, що абсолютно усі дії малюка повинні супроводжуватися “оплесками” з боку оточуючих.
  2. Батьки виконують роль родинного “джина” — дитина завжди знає, що її бажання будуть здійснені, варто їй лише почати турбуватися.
  3. Дорослі кидають усі справи заради дитини. Діти-командири не визнають ігор на самоті, завжди повинен бути дорослий, який буде їх розважати.

Чи можна повернути батькам право бути старшими?

Навіть потрібно. Якщо дитина не буде рахуватися з вами, і вам, і вашому малюкові буде вкрай нелегко знайти спільну мову у майбутньому — крім іншого, ви будете постійно отримувати скарги від викладачів, які будуть не в змозі впоратися з вашим “Наполеоном”, який не визнає відмов. Як батькам правильно поводитися у такій непростій ситуації? Розбираємося:

Ви — лідер

Найголовніше, що повинен зрозуміти ваш малюк — останнє слово завжди за мамою і татом. У житті виникають ситуації, коли від вашого контакту з дитиною залежить її здоров’я або навіть життя, саме тому настільки важливо домогтися позиції лідера у власній родині.

Встановіть правила

Нехай вони не будуть жорсткими, головне, своєчасне їх виконання. Припустимо, ваш малюк буде відповідальним за миття посуду або прибирання зі столу. Лише після цього він може зайнятися власними справами. Якщо у вас є домашня тварина, ви можете перекласти частину відповідальності щодо догляду за твариною на дитину.

Не піддавайтеся на примхи

Спочатку буде дуже нелегко — дитині важко відразу зрозуміти, чому їй почали відмовляти у тому, що зазвичай миттєво виконувалося. Зазвичай, улюбленим дитячим способом домогтися свого стає істерика, і краще за все у громадському місці, де батьки підуть на що завгодно, лише б люди припинили кидати невдоволені погляди на дитину, яка репетує, і розгублених батьків поруч. Опануйте себе і дайте зрозуміти, що істерика більше не працює: відтепер дитина повинна досягати своєї мети шляхом діалогу з вами.

Дитина — не центр всесвіту

Звичайно, ми любимо своїх дітей, але і для нас, і для них буде краще, якщо у батьків буде час на себе. Ви не зобов’язані присвячувати весь свій час іграм з малюком, особливо якщо він відмінно може впоратися з цим самостійно. У вашому графіку завжди має бути місце для спілкування з друзями, рідними, коханими половинками. Знайдіть час на турботу про себе.

Поступово дитина прийме ваші правила і маленький родинний “керівник” почне до вас прислухатися.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь