То чи “знайшли” ікони свого власника

 

 

 

 

Паспорти, ключі, гаманці, ювелірні прикраси, мобільні телефони, планшети, ноутбуки… Чого тільки не знаходили ніжинські комунальники під час своєї повсякденної роботи! А заступник начальника комунального підприємства «ВУКГ» (виробниче управління комунального господарства) з питань прибирання вулиць та озеленення міста Андрій Гомоляко біля складу-магазину Ніжинської єпархії помітив на початку червня… дві ікони. Одна – з зображенням Богоматері з немовлям – лежала на тротуарі поруч із вхідними дверима в магазин. Іншу – Спасителя Ісуса Христа – хтось приставив до стінки.


– Того ранку я прийшов на чергування, потрібно було перевірити, прибрано чи в центрі міста. Зокрема, на єдиній у Ніжині пішохідній вулиці – Гоголівській. Під час її обходу я і натрапив на ікони у церковній крамниці, – розповідає Андрій Олексійович. – Вони були в ідеальному стані, розміри – 50 на 60 сантиметрів. Такі в крамниці коштують не менше 400-500 гривень…

Я покликав двірників, які там працювали, показав їм знахідку. Спочатку ми подумали, що ікони належать кафедральному собору Всіх Святих (його будівля – поруч з лавкою), але церковнослужителі це заперечували. Була ще одна версія: власники могли випадково забути їх, поспішаючи на богослужіння. Але і вона не підтвердилася: ікони ніхто так і не забрав… Я відніс їх в собор Всіх Святих – для прихожан.

Але настоятель о. Сергій (Чечин) підкинув іншу ідею – передати ікони захисникам, які воюють на сході. І потім їх освятив.
Волонтерська поїздка в зону бойових дій намічається в кінці червня. Андрій Гомоляко теж прийме в ній участь. Тоді і передасть ікони бійцям 1-ї окремої танкової бригади (в її складі чимало ніжинців). Адже він – відомий на Ніжинщини волонтер, голова ГО «Ніжинський союз ветеранів АТО».
Сергій Чечин теж займається волонтерською діяльністю, капелан, почесний громадянин Ніжина: – З іконами пов’язано багато чудес. У 2014-му в соборі замироточив образ «Всіх скорботних радість» – на іконі почали з’являтися краплі вологи. Пізніше ми зрозуміли, що це було своєрідне пророцтво: через кілька тижнів на сході України розгорнулися бойові дії.

За дві неподільне початку боїв в Донецькому аеропорту з правого ока на зображенні Святого Сергія Радонезького потекла червона сльоза. А після подій в Дебальцеве так само замироточив ще один образ – «Глава пророка і предтечі Іоанна Хрестителя». Всі три ікони ми возили на схід. Їздили з ними по всій лінії фронту. У той період жодного нашого бійця не чіпали ні куля, ні осколок. Зараз ікони продовжують мироточити в нашому соборі…

А ті, що лежали у церковній крамниці, думаю, теж будуть захищати людей від біди.
– Звідки, на Вашу думку, на Гоголівській взялися ікони?
– Можна, звичайно припустити, що хтось викинув їх, зробивши святотатство (один з найтяжчих гріхів, пов’язаний з оскверненням святині). Але я вважаю, що їх поява – це промисел Божий. У цьому світі багато трапляється не просто так …

– Отець Сергій, а що робити, якщо випадково знайшли нічию річ, зокрема ікону?
– Знайдені на вулиці речі можуть накликати біду і хвороба. Річ можуть кинути, щоб позбутися від псування. Підібравши її, можна отримати серйозний енергетичний удар.
Деякі предмети спеціально підкидають, розраховуючи на те, що хтось їх підніме і разом з ними забере невдачі і недуги.
І якщо людина не оцерковлена (не ходить на богослужіння, не причащається і не сповідається) – йому буде ой як погано. Інша справа – ікона! Це Божа благодать. Сміливо беріть в руки і несіть до церкви на освячення.

Джерело: gorod.cn.ua
Ольга Іванченко, «Гарт» №25 (2985) від 18 червня 2020

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь