Сьогодні – день літнього сонцестояння

 

 

 

 

21 червня настане день літнього сонцестояння в 2020 році. Що він означає, як веде себе сонце, чим примітне свято і на які прикмети варто звернути увагу, розповідає 1News.

День літнього сонцестояння

День літнього сонцестояння: цікаві факти

У звичайні роки літнє сонцестояння випадає на 21 червня, а у високосні роки дата переходить на 20-е число першого літнього місяця.

Так, у 2020 році літнє сонцестояння відбудеться 20 червня о 21:44 за UTC. Але якщо вважати за київським часом, то в Україні вже настане 21 червня, 00:44.

Тривалість найдовшого дня в році складе 17 годин і 33 хвилини. А найкоротша ніч триватиме менше 6,5 годин, що становить лише чверть доби.

Примітно, що, крім сонцестояння, в 2020 році в цей день ще відбудеться кільцеподібне сонячне затемнення, яке досягне максимуму о 9:40, а також в цей момент відбудеться молодик.

День літнього сонцестояння – це астрономічне явище, яке відбувається, коли нахил осі обертання Землі щодо Сонця приймає своє найменше значення – 23,27 градуса. Це означає, що в цей час наша планета максимально розгортається своєю Північною півкулею на Сонце.

День літнього сонцестояння в Північній півкулі знаменує початок астрономічного літа. І з цього моменту день починає спадати, а ніч – довшати, аж до самого зимового сонцестояння, 22 грудня.

Чому день отримав таку назву, адже насправді Сонце в своєму русі небосхилом не зупиняється ні на хвилину? Назва дня пов’язана з візуальною нерухомістю Сонця. Термін “сонцестояння” походить від латинського sol (сонце) і sistere (стояти на місці). У цей день небесне світило піднімається на найвищу точку над Землею, і складається враження, нібито воно зависає в зеніті,стоїть і нікуди не рухається.

Спочатку День літнього сонцестояння у слов’ян припадав на середину літа і за старих часів збігався з давнім язичницьким святом Івана Купала. Але ось пізніше, після переходу на григоріанський календар, дати з вдень літнього сонцестояння стали розходитися на два тижні.

Незважаючи на те що це найдовший літній день, коли Сонце найдовше освітлює Землю, по-справжньому спекотна погода наступає завжди на 2-3 тижні пізніше дня літнього сонцестояння. Справа в тому, що температура повітря в більшій мірі залежить від температури води, якій потрібен певний час, щоб нагрітися.

У Британії цей день також називають День високого Сонця і щороку відзначають в знаменитому Стоунхенджі.

У скандинавських країнах День літнього сонцестояння вважається державним святом. У Фінляндії він називається Юханнус, а в Швеції – Мідсоммар.

У 2016 році в Норвегії було розведено найбільше багаття в світі і встановлено світовий рекорд – висота святкового багаття в честь дня сонця становила 47 метрів.

За легендою, в 1633 році саме в знаковий день літнього сонцестояння Галілей відмовився від свого твердження про те, що Земля обертається навколо Сонця.

 

День літнього сонцестояння: народні прикмети і звичаї

  • Слов’яни вірили, що в цей день природні стихії вогню, води, землі і рослин знаходять магічну силу.
  • У давні часи люди плели вінки, стрибали через багаття, ворожили, збирали трави.
  • Вважалося, що якщо від трав, кинутих у вогонь в цей день, йде низький дим, то ворожбитів чекає біда, а от клуби, що летять вгору, віщували здоров’я і щастя.
  • Якщо в День літнього сонцестояння похмуро – це обіцяє неврожай і погане літо.
  • Рясна ранкова роса на День літнього сонцестояння обіцяє щедрі дари природи. Якщо вмитися такий росою на світанку, це принесе красу і здоров’я.
  • А от весілля в День літнього сонцестояння обіцяло довге і щасливе сімейне життя.

Джерело: Сьогодні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь