Не вистачає стажу для нарахування пенсії – його можна докупити

 

 

 

 

Більшість громадян України, вік яких добігає пенсійного, стикаються з проблемою нестачі трудового стажу для отримання гарантованих виплат. Пенсійне забезпечення – майже єдине джерело доходу людей похилого віку. Багато з них працювали роками, але з урахуванням впровадження змін та застосування нової пенсійної реформи, можуть залишитися без засобів до існування. Отже, слід знати, що робити, якщо не вистачає страхового стажу для пенсії.

«Купити» потрібні роки

Якщо громадянин певний час не працював та не отримував доходи, з яких сплачував єдиний страховий внесок (ЄСВ), цей період не зараховується до загального страхового стажу. В цьому випадку людина має можливість докупити страховий стаж шляхом укладання відповідного договору. Іншими словами, «купити» два-три місяці стажу, котрий потрібен для отримання пенсії, не можна. А от придбати собі страховий рік цілком можливо.

Як це зробити людині, що бажає добровільно сплачувати ЄСВ:

  1. Прийти до податкової у своєму місті.
  2. Надати заяву за формою, копію трудової за наявністю, виписку ОК-5, копію паспорта, при необхідності – документ, що підтверджує членство в особистому селянському господарстві.
  3. Після перевірки документів договір укладається в строк не пізніше 30 днів.

Послуга є платною, у вигляді сплати ЄСВ. Сума розраховується згідно типу договору – на попередні або на майбутні періоди. Тобто заявник може самостійно обрати суму ЄСВ з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати, але для майбутніх періодів вона не може бути меншою розміру мінімального щомісячного ЄСВ – 1039,06 грн.

докупити страховий стаж

Якщо заявник бажає сплатити внесок одноразово, то розмір сплати на місяць складатиме мінімальний ЄСВ, помножений на коефіцієнт 2 (2078,12 грн). Договір укладається не менше, ніж на 12 місяців. Сплатити одноразову послугу треба у десятиденний строк у повному обсязі за весь рік. Отже, рік стажу обійдеться людині вкрай недешево.

Інші засоби отримати стаж

Самий простий спосіб заробити страховий стаж – влаштуватися на роботу. Ймовірно, що людина встигне в такий спосіб заробити собі пенсію.

Можна зробити й так:

  • якщо громадянин – підприємець, і в свій час робив страхові внески, але не в повному обсязі, він має можливість доплатити суму, якої не вистачає;
  • якщо громадянин офіційно працював за кордоном у країнах, з якими Україна має договори в галузі соціального забезпечення, слід підтвердити стаж документами компетентних органів.

В інших випадках можна розраховувати лише на отримання замість пенсії мінімальної тимчасової допомоги від держави. Розмір такої підтримки нараховується індивідуально, тому складає різні суми. На кінець 2019 року максимальна сума на місяць складає 1769 грн і перераховується кожні півроку.

Джерело: toneto.net

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь