Про що мріє ніжинська молодь?

 

 

 

 

До дня молоді

28 червня в Україні та ряді інших країн відзначали День молоді. 

 

Історія Дня молоді в Україні

Це свято було засновано ще в 1958 році урядом СРСР і називалося Днем радянської молоді. Після здобуття Україною Незалежності молодіжні організації звернулися до чинного на той момент президента Леоніда Кравчука. У 1994 році гарант підписав указ No323/94 про святкування Дня молоді в Україні. Дата свята залишилася колишньою – в останню неділю червня. Більше тут:

Журналісти нашого видання дізнавалися: про що мріє молодь нашого міста, які плани будує на найближчий рік, та що вважає найбільш поширеним позитивним та негативним трендом?

Детальніше у нашому матеріалі:

Оксана Гузь, випускниця НДУ ім. М. Гоголя

Мрію, аби скоріше відкрили кордони, для подорожей. Зараз нічого не планую, бо життя непередбачуване. Позитивний тренд (якщо це можна назвати трендом) –  “модні” заклики до саморозвитку, пошук “власного шляху”, загалом, жити продумано “осознанно”. Негативний – показувати в соцмережах життя, яке не відповідає дійсності.

Катерина Борисова, викладач композиції та історії мистецтв у мистецькій школі при КВНЗ Ніжинський коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької

Складно щось планувати у ситуації з пандемією. Сподіваюся, що у населення виробиться колективний імунітет і ми зможемо зустрічатися не тільки “онлайн”. Я дуже скучила за обіймами своїх учнів.

Я активно поповнюю свою колекцію рослин, працюю над новими роботами в техніці “ошибана” (різновид флористики, виготовлення картин з природних матеріалів — листя, квітів, пуху та ін). Завдяки дистанційному навчанню опановую нові комп’ютерні технології, прослуховую цікаві лекції, концерти, віртуальні екскурсії. Це новий формат, що увійшов у наше життя назавжди.

Є речі, яких ми зараз позбавлені: відпочинок за межами України, відвідування масових заходів. Але треба пам’ятати, що головне – це здоров’я, тому бажаю усім бути здоровими і не опускати руки у будь-якій ситуації.

Анжеліка Тимченко, директор Ніжинського міського молодіжного центру, голова правління ГО “Лабораторія Ініціативної Молоді”

Отже, про мрію…. В особистому плані – навчитись тримати баланс між сімейним та професійним життям, максимально насичено в емоціному плані проводити час з рідними та насолоджуватись цим часом.

В професійному – інституційний розвиток Молодіжного центру та ГО “Лабораторія Ініціативної Молоді”, продовження започаткованих сталих програм діяльності по роботі з молоддю та розвитку громади, їх вдосконалення та масштабування, а також – запуск нових пілотних проєктів, користь від яких буде не лише для молоді, а й для громади в цілому (зокрема, проєкти “ЕКОдвіж”, “Соціальне шкільне підприємництво”, “Skills Lab: Успішна кар’єра та Власна справа”, “Протилія насиллю” та ін.

Також в планах розвиток парнерських взаємин з організаціями, дотичними до реалізації молодіжної політики. За цей час вже підписали Меморандум про співпрацю з Центром “Розвиток КСВ” в рамках “Пакту заради молоді-2020”. В найближчих планах – підписання Меморандуму про співпрацю зі Всеукраїнським молодіжним центром.

Щодо трендів, то серед позитивних хочеться відзначити популяризацію “еко-френдлі” стилю життя. Популяризація сортування сміття, вторинного використання ресурсів, мінімізація відходів і потрібні трендові еко-торбинки та свої багаторазові горнятка – це те, що дуже популярно серед молоді і те, що дійсно тішить.

Серед сумнівного тренду – блогерство та Тік Ток. Все ніби “ок”, але знаю про місцеві випадки, коли задля “підвищення статусу” свого блогу та блогу молоді люди провокували випадки насилля та фільмували їх. Це спостерігалось і в Тік-Ток (додаток в Інтернеті, де молодь розміщує своє відео), який як на мене, то є величезним пожирачем часу, в принципі, як і більшість соцмереж. Ці модні тренди потрібно направляти у вірне русло, просоціальне.

Дарія Бобрик, фахівчиня Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою при НДУ імені Миколи Гоголя

Я хочу, щоб ситуація в Україні, в усіх аспектах, невдовзі поліпшилася. Але, звісно, треба діяти, а не мріяти. Більшість моїх планів на найближчий рік пов’язані з роботою, адже журналістика та видавнича діяльність – це вагомі складові мого життя. Хочу взяти участь у кількох цікавих проєктах. Також залишу трохи часу для відпочинку. Мені подобається внутрішній туризм. У нашій країні є багато мальовничих, автентичних місць, які можуть приємно здивувати.

Про тренди. Останнім часом в Україні набув поширення волонтерський рух. Ми навчилися швидко реагувати на ті чи інші виклики, зросла громадська активність. Тішить, що не всі українці дотримуються принципу: «Моя хата скраю – нічого не знаю». Мене обурює така негативна тенденція, як активне використання нецензурної лексики. Деякі індивіди за будь-якої нагоди вживають гостре слівце. На жаль, більшість сприймає це як належне.

Марина Худобець, жителька Ніжина, екскурсовод

Оскільки саме моя туристична діяльність із іноземцями в цьому році є неможливою, то план на рік-переорієнтуватися у новій реальності.

Щодо трендів: навіть не знаю, що сказати… Це більш індивідуально. Я сподіваюся, що трендом стане підтримка малого та середнього бізнесу і саме відчизняного виробника: відпочинок в Україні, відвідування улюблених закладів для їх підтримки та існування. Як на мене, найбільший антитренд: масова дезорієнтованість громадян, відсутність орієнтирів для планування майбутнього.

Хоча питання про тренди для мене не зрозуміле, бо я за ними не слідкую (авт. – посміхається).

Катерина Романченко, ніжинка

Моя мрія – багато подорожувати, щоб побачити весь наш чудовий світ. Планів на майбутній рік багато, наприклад вивчити щось нове, вдосконалюватись, знайти улюблену роботу.

Серед позитивних трендів, хочу відмітити те, що зараз модно дбайливо ставитися до екології і оточуючого середовища: у нас з’явилися баки для сортування сміття, йде мова про зменшення використання пластику і поліетилену і т.д. Серед негативних – те, що спілкування стало віртуальним і здається, що завдяки соцмережам воно стало доступнішим, але, на мою думку, воно значно втратило в якості. Замість того, щоб зустрітися з тим, кого давно не бачив і поговорити, люди найчастіше просто ставлять лайк і смайлик.

 

Цікавилась Тіна Кошелевська

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь