100 гривень за пачку: в Україні злетять ціни на цигарки

Відповідно до правок, які прийняті до Податкового кодексу, вже через кілька років середня вартість пачки сигарет в Україні підніметься до 100 гривень.

Міністерство фінансів презентувало законопроект, згідно з яким, частка акцизу в ціні сигарет повинна буде складати близько 60 відсотків. В уряді впевнені, що кількість продаваних сигарет може скоротитися майже в два рази, а ось надходження в бюджет навпаки збільшаться, передає НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на “Обозреватель”.

В рамках Європейської асоціації Україна взяла на себе зобов’язання виконати цілий ряд директив, деякі з них стосуються тютюнового ринку. Вартість сигарет в Україні в рази, а іноді і в десятки разів нижчі за європейські.

Наприклад, згідно з пояснювальною запискою до закону про внесення змін до ПК, в Великобританії середня ціна на пачку сигарет складає понад 376 гривень. Роздрібна вартість залежить від трьох складових: акцизу, ПДВ і вартості самих сигарет. Акцизні ставки до 2024 року поступово повинні підняти до європейського рівня. А частка акцизу повинна складати 60% від загальної вартості.

Так, вже через 5-6 років, акциз на тисячу сигарет підвищать до 90 євро. І якщо 90 євро – 60%, то загальна вартість може досягти 150 євро за тисячу штук, або ж 3 євро за 20 сигарет (стандартна пачка). По курсу на сьогодні це 96 гривень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь