В Чернігові археологи відкопали об’єкти часів Київської Русі

 

 

 

 

Чернігівські археологи на розі двох давніх вулиць обласного центру відкопали об’єкти часів Київської Русі. Серед знайденого – залишки якоїсь господарчої чи промислової напівземлянки, кераміка 12 століття, залізний ніж. Відомий чернігівський археолог Ігор Ігнатенко прогнозує, що це лише початок знахідок.

Вулиця Київська в Чернігові недоступна для проїзду упродовж трьох місяців, тут проводять ремонт комунікацій: каналізації та водогону. За земляними роботами стежать археологи, які, нарешті, натрапили на щось старовинне.

Ігор Ігнатенко, який спостерігає за процесом розкопок, каже, що досі археологи під асфальтом спостерігали лише кам’яну бруківку, покладену на пісок, а під нею – шар чорного ґрунту, котрий виявився дорожнім покриттям 1930-х років, оскільки перекрив траншею, в якій знайшли залізну водопровідну трубу.


Рештки давньоруської споруди у стінці траншеї

«Бруківка, мабуть, повоєнна, чув, що такі дороги робили полонені німці, – пояснює науковець. – І ось, біля кафе «Хряк» (колишня «Людмила»), на розі вулиць Київської та П’ятницької, в стінах траншеї знайшли об’єкти часів Київської Русі. Це – залишки якоїсь господарчої чи промислової напівземлянки, кераміка 12 століття, залізний ніж».


Кераміка 12 століття та лезо ножа

Відомо, що в давнину цей район мав назву Ковалівки, причому залізоробні майстерні тут були не тільки в козацькі часи. Так, поблизу цього місця в 1984 році чернігівський археолог Геннадій Мудрицький розкопав майстерню коваля 12 століття.


Уламок ковальського сопла 18-19 ст.

«Цього разу археологи знайшли тут уламок керамічного «сопла» від ковальського міху, – продовжує Ігор Ігнатенко. – А поруч із недавно знайденою біля «Хряка» давньоруською напівземлянкою помітні сліди якогось замитого рову. Скоріш за все, це давня яруга, верхів’я котрої зафіксували археологи на території колишньої станції «швидкої» по вулиці Любецькій, а устя знаходилося по вулиці Зеленій, там де вона підходить до Стрижня», – припускає археолог.


Шари замивів яруги чи рову

За його словами, під час земляних робіт на перехресті вулиць Гончої та Зеленої, років зо два тому, екскаватори вивертали з-під асфальту чорний глей із мушлями та потужним запахом болота.

«Мабуть, у старі часи тут не просто протікав струмок, а довго стояла вода, – каже Ігор Ігнатенко. – Уздовж яру з обох боків проходили давньоруські вулиці».

Схожу картину спостерігав і відомий археолог Юрій Ситий в районі вулиці Коцюбинського, де біля давнього рівчака стояли давньоруські двори із житлами, господарськими будівлями й колодязями.

Віталій Назаренко, «Чернігівщина» №28 (793) від 9 липня 2020

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь