Їдемо на рожеві озера України: ТОП-7 рожевих озер в Україні

 

 

 

 

Настав літній сезон, прийшло тепло, тому пора вирушати ближче до води або шукати нові враження від побаченого. Якщо ви не бажаєте їхати за межі країни та шукати авіаквитки, тоді пропонуємо провести свою відпустку в Україні на солоних озерах. Серед них є яскраві рожеві озера, які вас справді здивують.

Чому озера стають рожевими?

Рожевий колір водойми зумовлений дією одноклітинних водоростей Дуналіелла солоноводна, які під дією сонця виробляють бетакаротин. Чим спекотнішим видається літо, тим більше води випаровується з озера й тим насиченішого кольору набуває ропа. Відступаючи, вода залишає на березі тонни білого соляного «піску». Місцями соляні кристали збиваються, утворюючи справжні «сталактити». Білосніжний берег та рожеве озеро справляють незабутнє враження, перетворюючи цю частину Херсонщини і Миколаївщини на один з наймальовничіших та найзагадковіших куточків України.

Найбільша концентрація солених озер в Україні в Херсонській області, а саме в системі заливів озера Сиваш – тут їх близько 200, а концентрація солі деколи досягає 87%!

1. Озеро Сиваш

Сиваш. Фото: Angu / Вікіпедія

Найбільше солоне озеро України – озеро Сиваш має площу 2400 км2. Глибина озера зовсім не велика, іноді, в пошуках хоча б 1 метра глибини, можна пройти кілометр. Та все ж, озеро Сиваш, є джерелом цілющої грязі, яку використовують в індустрії краси та медицині.

2. Генічеське озеро

Генічеське озеро. Фото: tetianakomarova / Інстаграм

Рожеве озеро неподалік Сиваша. Генічеське озеро живиться за рахунок вод Сиваша, з яким сполучено каналом.

Колись тут добували сіль, а зараз просто собі озеро. Тут багато різної лікувальної глини, яка на дотик дуже масниста, ну і звісно, велика концентрація солі. Рожевий колір йому надають спеціальні водорості, які там живуть і їм потрібна дуже солона вода. Чим посушливіше літо, тим насиченіший колір озера, і навпаки, після сильних дощів яскравість озера зменшується. Дно озера вкрите брудом (темно-сірий мул покритий шаром самосадочної солі). У перспективі соляний промисел озера може стати об’єктом зеленого туризму.

Взагалі в районі Сиваша багато солоних озер (в деяких концентрація солі вища, ніж у Мертвому морі), лиманів, лікувальних грязей, теплі термальні джерела – таке враження ніби концентрація всіх мінералів землі тут. Ці озера настільки насиченою сіллю, що вона виштовхує тіло на поверхню, як надувний м’яч.

3. Лемурійське озеро

Рожеве озеро. Фото: Q-lieb-in / Вікіпедія

У селі Григор’єва Херсонській області є маловідоме, але дуже незвичайне рожеве озеро. Справа в тому, що озеро має рожевий колір, і воно солоне. Вода має 35% солі.

Рожеве озеро вчені вважають залишками стародавнього лемурійського моря. Медики запевняють, що озерна вода цілюща. Тутешня ропа насичена мінералами, солями хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію та кислотами.

4. Рожеві озера на Кінбурнській косі

На Кінбурнській косі, неподалік села Геройського також можна знайти великі рожеві озера. Це діючі соляні промисли, сіль тут видобувають відкритим способом, переганяючи солону воду через чеки, дока вона не перетвориться в рожеву рапу. Це одне з місць, де колись добували сіль чумаки. В кінці серпня місцеві жителі відмічать Свято солі та риби (інколи поєднується з Днем Незалежності), варять козацький куліш  та влаштовують ярмарку. Найкращий час для відвідування – літо, коли озера досягають максимально яскравого кольору.

5. Зяблівське (Касирське) озеро

Чергове рожеве озера з системи Сиваш. Знаходиться на Арабатській стрільці між селищами Генічеська гіркою та Щасливцеве. Пейзажі тут близькі до космічних: на берегах багато білої випаруваної солі, яка насичує повітря навколо озера.

6. Рожеве озеро Солонець-Тузли

Озеро Солонець-Тузли знаходиться на Миколаївщині біля Рибаківки. З колишніх часів тут також видобували сіль відкритим способом. Зараз це місце відпочинку та оздоровлення грязями, а також заповідна зона та місце гніздування багатьох птахів. В спекотну пору озеро майже повністю пересихає та стає білим, тож найкращий час для відвідування – весна та початок літа.

7. Куяльницький лиман

Фото: Ірина Богомоленко

Один з групи одеських лиманів, розташований на північ від Одеси. Куяльницький лиман не є рожевим озером, як усі вище описані, проте в спекотну пору року через високий вміст солі набуває рожевого відтінку. Окрім мальовничих пейзажів, Куяльницький лиман славиться своїми лікувальними грязями. Найприємніше те, що курорт знаходиться зовсім близько до Одеси.

Куяльницький лиман відносно недавно змінив колір – водойма пофарбувалася в рожеві тони. Сталося це через підвищення рівня солоності води в лимані, який на даний момент відрізаний від джерел, що живлять його.

У колишні часи в Куяльницькому лимані водилася риба. Французький інженер і військовий картограф XVII століття Ґійом Левассер де Боплан в «Описі України» відзначав: «Озеро Куяльник знаходиться не ближче, ніж на дві тисячі кроків від моря і кишить рибою. На рибний лов на ці два озера приїжджають караванами більш ніж за п’ятдесят льє; тут зустрічаються коропи й щуки такої величини, що просто дивно».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь