Подільські Мальдіви, SPA-озеро та ліс без комарів: ТОП-5 місць для відпочинку на Вінниччині

 

 

 

 

Де у Вінницькій області можна провести вікенд – відпочити, засмагнути, наловити риби, а також – влаштувати приголомшливу фотосесію.

У розпал літнього сезону Depo.Вінниця розповідає про найкращі заміські місця для відпочинку, що можуть бути цілком гідною заміною закордонним курортам, Карпатам та морю на Одещині чи Миколаївщині.

Черепашинці – подільські Мальдіви

черепашинецький кар'єр

Фото: my-travel.one

Село Черепашинці розташоване по обох берегах річки Постолової — лівої притоки Південного Бугу. Раніше селище називалось Вишенька, однак нове поселення, що було розташоване поміж боліт та трясовин, які боронили селян від раптових наскоків татар. У цих болотах колись водилось багато панцерних черепах, від чого і пішла назва села Черепашинці.

Нині це село, в якому проживає 1571 житель. Воно знаходиться за за 12 км від Калинівки та за 48 км від Вінниці.

На теритоії села знаходиться 8 ставків, серед яких найбільшими є Центральний став на березі якого розкинувся сільський парк, Церковний став поблизу Свято-Покровської церкви та став Панчоха. Та найвідоміша водойма Черепашинець – це затоплений покинутий кар’єр, що знаходиться серед лісу. Його глибина сягає 100 метрів, однак вода на стільки прозора, що місцями можна розгледіти дно. Рівень води у кар’єрі прибуває із кожним роком, від дерев, що росли на прибережній смузі залишились самі лиш крони. Саме через неймовірний лазуровий колір води Черепашинецький кар’єр прозвали “Подільськими Мальдівами”. Заради чистої води та приголомшливих краєвидів сюди приїжджають туристи з усієї України.

кар'єр на вінничині

 

українські мальдіви

Фото: Вінниця.info

Кілька років тому дорогу до водойми трохи розрівняли, а на березі поставили 10 альтанок. Біля озера продають фаст-фуд, пиво, квас, газовану воду та солодку вату. Для любителів екстриму тут є стрімкі обриви, з яких можна пострибати. Здебільшого на Черепашинецький кар’єр приїжджають сім’ями, зупиняються у наметах.

З Вінниці до Черепашинець можна дістатися рейсовим автобусом з Центрального автовокзалу – через  село тричі на день ходить автобус “Вінниця – Голубівка”. З Калинівки до Черепашинець прямує одразу кілька прохідних маршруток. Крім того, щоденно через зупинний пункт Черепашинці проходить електричка “Жмеринка-Козятин”. Аавтомобілем з Вінниці до Черепашинець можна дістатись за 40 хвилин по Житомирській трасі та ще близько кілометра від центру села по ґрунтовій дорозі. Головне не пропустити поворот в селі Загребельня, від якого до кар’єру залишається близько 5 км.

кемпінг на черепашинецькому кар'єрі

черепашинці

SPA-озеро у Райках

Райки – це село, що входить до складу Іллінецької Об’єднаної територіальної громади. В ньому проживає найбільша у Вінницькій області ромська громада. Близько ста років тому на території села працював каоліновий кар’єр, де видобували цілющу білу глину.

SPA-озеро у Райках

Білу глину з Райків возили до Німеччини для створення фарфорового посуду. З часом чаша кар’єру почала заповнюватися джерельною водою, тож на околиці села утворилось блакитне озеро. Хоч на вигляд озеро невелике, його глибина близько п’яти метрів. Сьогодні поклади білої глини знаходяться просто у водоймі.

глиняний кар'єр у Райках

озера в селі Райки

Завдяки вмісту глини, вода в озері має цілющі властивості. Від неї швидше загоюються рани, шкіра стає пружнішою. Також мінерал корисний для лікування суглобів, очищення шкіри, як ефективний антицелюлітний засіб. Місцеві називають водойму не інакше, як природний SPA -салон.

Глуховецький кар’єр

Найбільший у Європі кар’єр білої глини знаходиться за 70 км від Вінниці у селищі Глухівці. Територія села багата на білий камінь-пісковик та білу глину високої якості, які знаходяться в самому селищі, а також на його південних та північно-західних околицях.  З часом кар’єр було частково затоплено, тож тут утворились водойми з водою небесно-блакитного кольору та білосніжним піском.

Кар’єр діючий, тому під час проведення робіт близько до озера не підпустять, проте можна милуватись красою згори. Але якщо роботи не проводять, можна попроситися погуляти й біля самого озера.

Глуховецький кар'єр

Глухівський кар’єр називають “українським Памуккале”, порівнюючи його з травертиновими терасами в Туреччині. Туристи їздять сюди зробити гарні фото на фоні фантастичних ландшафтів та лазурних озер.

Селище Глухівці розташоване за 12 кілометрів від Козятина.  Сюди можна доїхати автомобілем через Калинівку, Махнівку, Пляхову або Жежелів.

озеро в Глухівці
Глухівський кар'єр

Печерські пороги

За 19 кілометрів на південний захід від Немирова, на березі Південного Бугу знаходиться неймовірно гарне місце – село Печера. Воно вражає мальовничістю краєвидів, адже розташоване на схилах Південного Бугу. Ріка у цій місцині з обох сторін затиснута поміж скель та утворює каскад порогів. Назва селища походить від печерних ходів, які служили сховищем для мешканців поселення від постійних нападів ворогів.

Печерські пороги

село печера

Відпочивати у Печері досить зручно та комфортно, адже тут створена хоч і мінімальна, та все ж туристична інфраструктура – кемпінг, а також база відпочинку з усіма зручностями. У кемпінгу з туристів беруть плату в розмірі 30-50 грн. з автомобіля, а за номер зі зручностями у високий сезон доведеться заплатити 800-1000 грн.

Тут чудова рибалка, мілководний Буг та пороги, які місцями утворюють річкові ванни-джакузі. Також у Печорі є велика та рівна галявина для рухливих ігор, а головне – вражаючі краєвиди та пам’ятки архітектури і паркового мистецтва, які неодмінно захочеться оглянути. Зокрема на кордоні між Печорою та сусіднім Сокілцем знаходяться руїни величезного млину, що належав Потоцьким. Млин має три поверхи і не має даху. Чудово зберігся декор млина.

Також у Печорі варто оглянути склеп родини Потоцьких, спроектований та зведений Владиславом Городецьким – автором київського Будинку із химерами. Крім того, вартий уваги й парк колишнього палацу Потоцьких.

Буг в селі Печера

Степашки: кілометри хвойних лісів

Степашки – це невелике село у Гайсинському районі на Вінниччині. Родзинка цього населеного пункту в тому, що воно розташоване на берегах Ладижинсього водосховища. Прибережна зона тут сягає 15 кілометрів, місцями вона густо заселена хвойними лісами, які приваблюють і тим, що тут немає набридливих супутників літнього відпочинку на природі – комарів.

Степашки

Такі природні умови спонукали до розбудови туристичної інфраструктури. Тож нині в Степашках працюють кілька баз відпочинку – від класу “люкс” до досить бюджетних.

Для прикладу, комфортабельний дворівневий будиночок зі зрубу з сучасним ремонтом та усіма зручностями буде коштувати 2 тис. грн на добу. В той же час, на сусідній оздоровчій базі можна арендувати номер на двох за 110 грн. на добу, а ще за 170 грн. мати триразове харчування.

озеро в Степашках

Також сюди можна приїжджати з наметами і комфортно таборувати. Крім того Степашки відомі серед затятих риболовів – половити рибу на водосховищі приїжджають з усієї області.

водосховище в Степашках

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь