До уваги бджолярів Ніжинщини: ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА

 

 

 

 

Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України  від 7 лютого 2018 року № 107 (із змінами від 20.06.2020 № 395), передбачено спрямування бюджетних коштів на розвиток бджільництва.

Дотація за наявні бджолосім’ї    надається на безповоротній основі юридичним особам, фізичним особам-підприємцям та фізичним особам, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей, у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. Максимальний розмір дотації становить 60 000 гривень одному отримувачу.

Крок 1. Підготувати для отримання дотації за бджолосім’ю документи:

-копію ветеринарно-санітарного паспорта пасіки;

-копію рішення про державну реєстрацію потужності;

-копію довідки про відкриття поточного рахунка, видану банком (суб’єкти господарювання);

-копію довідки або договір про відкриття рахунка в банку (фізичні особи);

-копію паспорта громадянина України (фізичні особи);

-довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у паперовій або електронній формі (суб’єкти господарювання);

-копію звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин (форма 24-сг) на останню звітну дату на момент подання документів (суб’єкти господарювання, які є юридичними особами);

-довідка, видана органом місцевого самоврядування, про реєстрацію пасіки із зазначенням кількості наявних бджолосімей на останню звітну дату на момент подання документів (фізичні особи та фізичні особи – підприємці, зокрема сімейні фермерські господарства).

Крок 2. Подати документи до 01 жовтня 2020 року за місцезнаходженням пасіки, в місті Ніжині – до виконавчого комітету Ніжинської міської ради, сектор розвитку підприємництва, споживчого ринку та захисту прав споживачів відділу економіки а інвестиційної діяльності, (площа імені Івана Франка,1, кім. 57, тел. 2-53-36, контактна особа – Ярош Ярослава Миколаївна)

.

Крок 3. Отримати бюджетні кошти на рахунки відкриті у банку.

Звертаємо увагу: Підставою для внесення органами місцевого самоврядування до відомості на отримання дотації за бджолосім’ї є реєстрація потужності фізичної особи або суб’єкта господарювання, які є власниками бджолосімей, у державному реєстрі потужностей операторів ринку.

Державна реєстрація бджолопасік

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області інформує, що державна реєстрація бджолопасік здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво», порядку реєстрації пасік та порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Закону України про безпечність і якість харчових продуктів та Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам (наказ МінАП України № 39 від 10.02.2016р.).

Власник пасіки подає заяву до Держпродспоживслужби в місті Ніжині щодо отримання ветеринарно-санітарного паспорта та державної реєстрації.

Державна лікарня ветеринарної медицини проводить епізоотичне обстеження пасіки (за оплатою, відповідно тарифів визначених наказом МінАП України № 96 від 13.02.2013р.) та протягом 30 днів видає ветеринарно-санітарний паспорт (за оплатою, відповідно тарифів визначених наказом МінАП України № 96 від 13.02.2013р.). У паспорті відображаються: характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, епізоотична обстановка, дані лабораторних досліджень, результати проведених лікувально-профілактичних заходів. Державна лікарня ветеринарної медицини веде журнал обліку виданих ветеринарно-санітарних паспортів пасік.

Управління Держпродспоживслужби здійснює державну реєстрацією (безплатно) згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності і якості харчових продуктів» та Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам (наказ МінАП України № 39 від 10.02.2016р.) (первинне виробництво, зберігання, реалізація). Пасіці присвоюється особистий реєстраційний номер. У ветеринарно-санітарному паспорті пасіки робиться відмітка про державну реєстрацію (печатка Держпродспоживслужби, номер і дата наказу державної реєстрації, особистий реєстраційний номер).

 

Крім дотацій за бджолосім’ї цією Постановою передбачена державна допомога за наступними напрямами:

Відшкодування вартості закуплених племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів – надається юридичним особам та фізичним особам-підприємцям незалежно від організаційно-правової форми та форми власності за закуплені ними вітчизняні або імпортовані племінні тварини, бджоли, сперму та ембріони у розмірі – до 50 % вартості (без податку на додану вартість), але не більше ніж:

– за племінні телиці, нетелі, корови – 31 500 грн за голову;
– за племінні свинки та кнурці– 10 000 грн за голову;
– за племінні вівцематки, барани, ярки – 11 000 грн за голову;
– за сперму бугаїв/кнурів – 100 грн за дозу (не більше 3-х доз на голову ВРХ та 5 доз на голову свиней), сексована – 300 грн за дозу не більше 1-ї дози на голову;
– бджоли – бджолопакети – 500 грн, бджоломатки – 100 грн;
– за ембріони ВРХ – 500 грн. за одну штуку.
Всі необхідні документи подаються до 10 жовтня до комісії Мінекономіки .
Часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів здійснюється на безповоротній основі один раз на рік.

Відшкодування вартості тваринницьких об’єктів – надаватиметься юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичним особам-підприємцям у тому числі сімейним фермерським господарствам, що провадять діяльність у галузі тваринництва у розмірі – до 30 % вартості (без урахування податку на додану вартість).

Заявка та документи подаються до 15 жовтня поточного року до комісії Мінекономіки.

Компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів – надаватиметься тільки тим суб’єктам господарювання, які отримували таку компенсацію у 2018 – 2019 роках у розмірі 25 % обсягу залучених кредитних коштів на період кредитування до 5 років.

Заявка та документи подаються до 15 жовтня поточного року до комісії Мінекономіки.

Інформаційні ресурси:

Інформаційно-аналітичний портал АПК Україниhttps://agro.me.gov.ua/ua/pidtrimka/tvarinnictvo

Агропортал Чернігівщини http://apk.cg.gov.ua/index.php?id=24260&tp=1&pg=

Портал для підприємців https://sme.gov.ua/support_programs/derzhavna-pidtrymka-rozvytku-tvarynnytstva-ta-pererobky-silskogospodarskoyi-produktsiyi/

 

Постанова КМУ 107 Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції 

За інформацією відділу економіки та інвестиційної діяльності

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь