Слово про зцілення розслабленого

Шоста неділя після П’ятидесятниці в Православній Церкві іменується неділею Про розслабленого. Бо в євангельському читанні літургії звучить розповідь про те, як Ісус Христос зцілює розслабленого, що лежав на постелі. У цій події для нас є декілька важливих моментів. Перше, на що ми звертаємо увагу – це те, що розслаблений приходить не сам, а його приносять. І Христос бачачи віру тих хто приніс звершує чудо зцілення. Отже коли ми молимося з вірою за своїх рідних чи близьких людей за їхнє зцілення, то Бог бачачи нашу віру може звершити чудо.

Друге, на що ми звертаємо увагу – це те, що перед тим як зцілити недужого Ісус сказав розслабленому: «Дерзай, чадо! Прощаються тобі гріхи твої!» І деякі люди, що були присутні при цьому, почали вважати, що Він богохульствує, бо гріхи може прощати тільки Бог. Сьогодні нам зрозуміло, що Христос міг таке говорити, бо Він є Богом. Але на той момент цього ще не всі розуміли. Тому Ісус Христос питає у тих, хто мав якісь сумніви: «Що легше сказати «прощаються тобі гріхи», чи сказати «встань і ходи»?» Ми усвідомлюємо, що людина може говорити багато чого, та відпускати гріхи може тільки Бог, а одним словом зцілити хворого це ще важче, бо це видиме чудо без Бога здійснити неможливо. Ісус Христос є Богом, тому Він і прощає гріхи, і зцілює розслабленого.

Ще одним важливим моментом у цій події є явний зв’язок хвороби людини з її гріхами. І для того, щоб бути здоровим тілом, треба мати здорову душу, зцілену від гріха. Якби не було гріха, не було б і хвороб, не було б і смерті, а було б вічне життя і вічне блаженство. Син Людський має владу прощати гріхи, після чого відбувається зцілення від різноманітних хвороб.

Останнє, на що ми звертаємо увагу у цьому євангельському читанні, це те, що народ, узрівши таке чудо, здивувався і прославив Бога, Який дав таку владу людям. Цю владу мають священнослужителі, яку отримали від Христа апостоли, а ті в свою чергу передали єпископам і священикам. Тому не дивно, що минулої неділі ми згадували пам’ять апостолів Петра і Павла. Вони були різними за освітою, за характером, світоглядом, та Бог любить різноманітність і кожного намагається привести до спасіння. Працею цих двох апостолів спаслися мільйони людей, а молитовним заступництвом приводять до Бога і сьогодні. Тому будемо молити святих апостолів Петра і Павла, щоб їхніми молитвами Бог простив наші гріхи вільні і невільні, та зцілив від усіх наших хвороб тілесних і душевних.

 

Протоієрей Сергій Чутченко, магістр богослівя, настоятель парафії свт. Іоана Тобольського Православної Церкви України  м. Ніжин. 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь