До Ніжина “приплив” шлюп “Нева”, на якому Юрій Лисянський здійснив навколосвітню подорож

 

 

 

 

Юрій Лисянський єднає ентузіастів!
18 липня, відбулася важлива подія. Співробітники Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського та його відділу – Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського, побували в гостях у надзвичайно цікавої людини – киянини Валентина Степановича Яковенка. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє завідувач Музею рідкісної книги та науковий співробітник Меморіального музею Юрія Лисянського Олександр Морозов.
Валентин Степанович – ветеран Військово-Морського Флоту, має душу справжнього моряка та золоті руки. Незважаючи на пенсійний вік, коли вже можна було б з чистим сумлінням заслужено відпочивати, Валентин Степанович веде активний спосіб життя: він буквально “на ти” з будь-якою найсучаснішою технікою! У себе на балконі майстер обладнав майстерню, сам сконструював та зібрав багатофункціональні міні-верстати. Його вправних рук слухаються не тільки металеві конструкції, але й сучасні електричні та електронні прилади! З технічною справою тісно пов”язане й “хоббі” Валентина Степановича – моделювання.

Майстер із захопленням показує відреставровані та зроблені, як кажуть “з нуля”, власними руками моделі історичних кораблів. Вражає своєю деталізацією легендарний “Титанік”, на виготовлення якого Валентин Степанович витратив майже 1,5 роки кропіткої праці. Якщо придивитися, то в ілюмінаторі можна побачити ретельно відтворену майстром капітанську рубку!
Створенню кожної нової моделі передує ретельне вивчення історичної літератури та конструкції прототипа…

Власне, так стало й з моделлю шлюпа “Нева”, на якому наш земляк-ніжинець Юрій Лисянський у 1803-1806 роках здійснив свою навколосвітню подорож, і яку Валентин Степанович Яковенка взявся люб”язно виготовити для ніжинського музею мореплавця. 9 місяців інженерних розрахунків, ретельних креслень та напруженої праці – і ось перед вами з гордо здійнятими парусами, хоча й у зменшеному вигляді, височить вітрильний шлюп, виготовлений англійськими корабелами на одному з лондонських доків та придбаний у 1802 році Ю.Лисянським на кошти Російсько-Американської кампанії спеціально для навколосвітньої експедиції!

Відтепер модель “Неви”, яка у найменших деталях відтворює цей легендарний вітрильник, буде однією з цікавинок ніжинського музею Юрія Федоровича Лисянського. А ми, ніжинці, щиро вдячні Валентину Степановичу Яковенку за такий цінний подарунок для нашого міста!

Фото Сергія Зозулі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь