Символічна «двадцятка» головного лісничого Ніжинського лісгоспу

 

 

 

 

Лісова галузь України сьогодні активно реформується. Зміни торкнулися й Ніжинського лісгоспу: директора – Юрія Болоховця – переведено до Держлісагенства, тож підприємство тимчасово очолив головний лісничий Володимир Костирко. Символічно, що саме в 2020 році виповнюється 20 років, відколи він прийшов у галузь.   

 

  • Володимире Володимировичу, з чого почалась Ваша любов до лісу? Чому Ви обрали саме цю спеціальність?
  • Скільки себе пам’ятаю, я завжди любив ліс. Можливо, через батькове хобі, адже з ним ми годинами могли блукати звивистими лісовими стежками, спостерігати за тваринами, слухати шепіт верховіть. Тому, коли постав перед вибором спеціальності, вагань вже не було. Хотів одного – зберегти ліс як екосистему, в якій органічно могли б співіснувати і флора, і фауна, і людина.
  • 20 років роботи в галузі – це мало чи багато, щоб стати справжнім лісівником?

 

  • Для того, щоб зрозуміти специфіку роботи, цього достатньо. Та недарма кажуть «Вік живи, вік учись». Так само і в нас – постійно з’являються нові нюанси, кліматичні, економічні, соціальні проблеми також впливають на ситуацію в галузі, тому шлях до самовдосконалення та підвищення кваліфікації у нашій роботі безперервний.

 

  • Сьогодні наша держава переживає час реформ. З огляду на Ваш досвід, що б ви змінили в галузі, на Вашому підприємстві?

 

  • Справді, зміни в галузі вже почалися, і це піде нам на користь. Та все ж хотів би звернути увагу та бюрократію, яка, на жаль, все ще має місце у нашій роботі. Поясню, чому. Процедура отримання дозвільних документів на проведення оздоровчих заходів у лісі надзвичайно складна і затяжна. Дерево, пошкоджене шкідником, пожежею чи стихією, потрібно прибрати, щоб воно не втратило свою якість. А доки лісове господарство отримає всі необхідні дозволи, час втрачається, і якщо при ранньому реагуванні можна ще отримати ділову деревину, то пізніше – тільки дрова.

 

  • Чи маєте план дій та в чому вбачаєте майбутнє підприємства?

 

  • Головне, в чому бачу своє завдання сьогодні – зберегти робочі місця, гідну заробітну плату, нарощувати обсяги переробки. Окрім того, ми вже розпочали роботу з місцевими геокадастрами по визначенню територій із самосійними лісами, щоб у майбутньому перевести їх у лісові землі, передати лісокористувачам і таким чином зберегти. Адже відомо, що самосійні ліси набагато стійкіші і витриваліші, ніж створені штучно. Та все ж першочерговими завданнями були і лишаються охорона, відтворення, збереження лісів, і саме на це наше підприємство звертає найбільшу увагу.
  • У засобах масової інформації доволі часто з’являється інформація про роботу Вашого підприємства з громадськістю. Навіщо це потрібно лісівникам?

 

  • Справді, ми тісно співпрацюємо з різними верствами населення. Проводимо лісові уроки з вихованцями дитячих садків та школярами, студентів та активістів запрошуємо на акції озеленення та облагородження територій, з представниками місцевих рад та ЗМІ проводимо виїзні прес-тури, де показуємо, як насінина у майбутньому може перетворитися на якісний паркет чи екологічно-чисту деревину. Цілеспрямована робота у цьому напрямку вже дала позитивні результати, та все ж трапляються «псевдоактивісти», котрі, не розбираючись у ситуації, поливають брудом лісове господарство. Ми – відкриті, завжди раді здоровій критиці, завжди готові пояснити і показати процес вирощування і переробки лісу, відповісти на всі запитання. Окрім того, сьогодні є спеціально розроблені програми, за допомогою яких можна перевірити законність рубок, відслідкувати походження будь-якої биркованої деревини.

Біографічна довідка

Володимир Володимирович Костирко народився 22 квітня 1982 року у м. Городня Чернігівської області. Закінчивши школу, вступив до професійно-технічного училища на спеціальність «Єгер, лісник, вальник лісу». Після отримання диплому у 2000 році одразу влаштувався на роботу лісником, але, щоб підвищити кваліфікацію, навчатися продовжив заочно у Чугуєво-Бабчанському лісовому технікумі  за спеціальністю «Лісове господарство».  Здібного юнака помітили, тож посади змінювалися швидко: працював мисливствознавцем, пізніше – помічником лісничого, інженером з охорони та захисту лісу, провідним інженером  лісового господарства ДП «Городнянський лісгосп». Паралельно здобував вищу освіту у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В.Докучаєва, тож у 2013 році отримав освітньо-кваліфікаційний рівень «інженер лісового господарства».

У 2012 році Володимира Володимировича перевели на посаду головного лісничого ДП «Ніжинський лісгосп», де він і працює до сьогодні.

 

Спілкувалася Юлія Дуднік

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь