Обвинувачений вини не визнав: чим закінчився інцидент у Ніжинському пологовому будинку

 

 

 

 

13 серпня Ніжинський міськрайонний суж ухвалив вирок у справі, що стосується інциденту, що стався у Ніжинському пологовому будинку в 2016 році. Про це йдеться у вироку суду.
Повідомляє mynizhyn.com.
Так, 11 липня 2016 до відділення патології КЛПЗ «Ніжинський міський пологовий будинок» на стаціонарне лікування була направлена вагітна жінка, лікуючим лікарем якої призначено завідуючого акушерським відділенням.
14 липня 2016 лікар, достовірно знаючи, що вагітна має діагноз: ізосенцибілізація по резус фактору та в ході лабораторних досліджень від 12.07.2016 в неї виявлено наявність антирезусних антитіл у крові, що є критичним, неналежно виконав свої професійні обов`язки через недбале до них ставлення, не вчинив дій, які зобов`язаний був вчинити. З моменту встановлення діагнозу не провів жінці дострокове розродження.
Вказана бездіяльність лікаря зумовила розвиток тяжкої форми гемолітичної хвороби – її набрякової форми у новонародженої дитини та стала причиною її смерті.
Безпосередньою причиною смерті дитини згідно висновку судово-медичної експертизи стали набряк легень та головного мозку, які ускладнили тяжкий перебіг гемолітичної хвороби новонародженого (набрякова форма) на фоні внутрішньоутробної інфекції та морфо-функціональної незрілості.
Вищевказані протиправні дії лікаря кваліфікуються за ч. 2 ст. 140 КК України, як неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов*язків внаслідок недбалого до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому, – смерті неповнолітньої дитини.
В судовому засіданні обвинувачений своєї вини у скоєнні інкримінованого йому кримінального правопорушення не визнав та показав, що потерпіла жінка поступила до відділення патології 11.07.2016 з терміном вагітності 33 тижні. Про підвищення титру антитіл до критичного рівня – 1:1024 йому стало відомо 14.07.2016 після отримання аналізів з лабораторії «Діла», після чого він неодноразово на лікарських обходах в присутності медичного персоналу роз’яснював їй необхідність проведення дострокових пологів, але вона відмовлялася і продовжувала здавати аналізи. Відмова в письмовому вигляді при цьому від жінки не відбиралася.
27 липня 2016 жінка надала згоду на проведення пологів. Пологи пройшли без ускладнень, дитина народилася близько 15 години без видимих пороків та набряків. Потім у новонародженої з`явилася дихальна нездатність внаслідок двосторонньої пневмонії та серцевої недостатності і того ж дня близько 22 години дитина померла. Вважає, що смерті дитини не можно було запобігти з огляду на наявність у неї внутрішньоутробної інфекції, яка поєдналася з гемолітичною хворобою. З 14.07.2016 по 28.07. 2016 акти про відмову жінки від дострокових пологів не складалися.
Незважаючи на невизнання вини обвинуваченим, вина лікаря підтверджується сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів, зокрема, показаннями потерпілої та свідків.
І ось через 4 роки суд ухвалив вирок – лікаря визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, і призначили йому покарання у вигляді 2 років обмеженням волі з позбавленням права займатися лікарською діяльністю на строк 1 рік.
На підставі ст.75 КК України лікаря звільнили від відбування призначеного судом основного та додаткового покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 1 рік.
З комунального лікувально-профілактичного закладу «Ніжинський міський пологовий будинок»  на користь постаждалої жінки суд ухвали стягнути 100 тис. грн. моральної шкоди та 6 тис. 500 грн. матеріальної шкоди.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь