Ніжинці про свою любов до сала

 

 

 

 

Які страви української національної кухні є найбільш відомими? Борщ з пампушками і, звичайно, сало. Про цей продукт ходить величезна кількість забавних історій, які в більшості своїй пов’язані саме з українцями. І тільки в Україні щороку 27 серпня святкується День сала. Журналісти Ніжин.Сіty вирішили запитати у ніжинців, за що вони люблять сало?

Володимир Карпенко

Ох, ви і тему знайшли(авт. посміхаючись). Відразу згадався анекдот про сало: їде наш брат українець в потязі з афроамериканцем. Українець ріже сало, а сусід по купе – Дай скуштувати! А той – йому відповідає – А, що його куштувати, сало воно, і у Африці сало!

Сало, це наша національна їда, що там говорить…Люблю сало, і частенько, чи не щодня його їм. Зараз купую на базарі, а раніше, коли жив у селі, вирощував вдома – тримав свиней. Тоді в селі тримали свиней у кожному дворі, різали двічі на рік – од Різдва, і од Великодня…А коли працював у Вертіївці директором радгоспу, то там було біля 1000 поголів’я свиней. Аби було гарне сало, потрібно до «кирпатих» гарно і відноситись, я говорю про умови утримання. Якщо заходиш у свинарник, а тварина лежить тихенько, і тільки порохкує –рох-рох- рох– значить сита, отам і сало буде. А коли заходиш, а свиня – «хоче їсти, і не знає, яку дошку гризти” і хоче тебе розірвати – тікай, там господаря немає.

Сало, наш найсмачніший український харч!

Валерій

– Сало, є сало!А за шо його любить??? Та за те шо воно сало!! (авт. посміхаючись) Сала не поїси – голодний! В день, “по научному”, треба його з’їдати грам 20 -ть, а їмо – скільки хочеться! Розкажу як вибирати смачне сало: шкірка має бути тонесенька, саме сальце м’якесеньке, аби перевірити – візьміть сірника та прохроміть…Але і то не факт, що воно смачне буде, аби пересвідчитись – попробуйте!

 Олена Литовченко

– Сало – це наша українська їжа. Кожень день вживаю. З усім і до всього. І в мене весь рід такий. Всі люблять сало, бо воно корисне. Особливо для жінок (авт. жартома) – вони стають добріші, гарніші. До речі, від сала не поправляються. Воно і косметиці знахідка. Руки салом змастив, і це краще будь-якого крему. У мене знайома працювала на “ковбасні”, різала сало, яким змащувала руки, і в неї завжди була ніжна шкіра.

Тетяна Шовкун

Український борщик із сальцем та часничком, що може бути смачніше. В Україні сало – культовий продукт, національна страва. Та це й не дивно – сало не просто смачне, воно ще й корисне! Щоб зберегти його корисні властивості, сало треба вміти правильно зберігати та в міру вживати. А от на Ніжинщині воно найсмачніше!!!!!!!!!!!!!

10 цікавих фактів про сало

– Сало в перекладі зі старослов’янської sadlo, що означає “насаджений на м’ясо”.
– Поступово звук Д випав і залишилося слово, яке говориться сало.
– Сало – це жир, в складі якого є вітаміни D, A, E та ненасичені жирні кислоти.
– Калорійність сала – 902-720 ккал на 100 грам. Вуглеводів – 0.
– Мусульмани та євреї не їдять сало через релігійні переконання.
– Найкорисніше сало – 2,5 см під шкіркою.
– На Чукотці їдять сало тюленів, яке дуже схоже по структурі та смаку на свиняче.
– Раніше перед спуском судна на воду, його низ змащували салом. Так само робили і з саньми, щоб вони легше ковзали.

Сало – це джерело таких цінних і незамінних жирних кислот як: пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова, стеаринова.

Є затяті захисники і любителі цього продукту, які стверджують, що сало – продукт цінний і незамінний, так само активно вступають у полеміку і противники вживання тваринних жирів, що приводять масу аргументів про шкоду свинячого сала. Слідуючи золотому правилу позитума: “немає нічого шкідливого, немає нічого корисного, а є тільки необхідне” розглянемо і ті, і ті аргументи.

Користь і шкода сала:

Свиняче сало – це товстий шар підшкірного жиру, де накопичуються і зберігаються різні біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни, антиоксиданти.

Корисні властивості сала

Склад цього продукту багато в чому визначає корисні властивості сала, в ньому містяться вітаміни А, Е, D, F, мікроелементи (селен), жирні кислоти (насичені й ненасичені). Найціннішою серед кислот, що містяться в салі, є арахідонова кислота – поліненасичена жирна кислота, що володіє цілим спектром корисних дій, воно покращує роботи головного мозку, серцевого м’яза, впливає на роботу нирок та поліпшує склад крові, виводячи з неї зайві холестеринові бляшки.

Тому дотримуючись заповіту Гіппократа, який стверджував, що протилежне лікується протилежним, при підвищеному рівні холестерину треба з’їдати щодня по невеликій скибочці сала – нормалізація холестеринових відкладень гарантована. Значно посилюються корисні властивості сала при вживанні його з часником (також відомого борця з холестерином).

Також сало – це джерело таких цінних і незамінних жирних кислот як: пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова, стеаринова. Висока концентрація цих компонентів посилює біологічну активність сала в п’ять разів, порівняно з вершковим маслом. Лецитин, що міститься в салі благотворно впливає на судини і клітинні мембрани, зміцнює їх, робить більш еластичними.

Щоб витягти максимум корисного при вживанні сала в їжу, треба пам’ятати, що помірне споживання сала – користь.

Шкода сала…

полягає в надмірному захопленні даним продуктом. Жири потрібні організму, проте їх частка в раціоні харчування досить мала, денною нормою дорослої людини можна вважати 9-12 г сала, максимальна тижнева порція – 100 г, тоді від сала буде тільки користь, шкода буде відсутня.

Щоб свиняче сало виявило свої корисні властивості, потрібно правильно його вживати. Віддавайте перевагу солоному або маринованному салу, копченим, смаженим або вареним краще не захоплюватися, багато біоактивні речовини розпадаються і не приносять користі.

Кращий час для вживання сала – ранок, організм отримає крім корисних речовин, потужне енергетичне підживлення. Адже калорійність сала досить висока – 770 кал на 100 гр. Ранкова скибочка сала принесе користь і тим, хто страждає порушеннями роботи травного тракту. Сало посилює відходження жовчі, яка накопичується в організмі за ніч, тим самим сприяє очищенню організму.

Нагадаємо також, що корисні властивості сала відчутні в тому випадку, якщо ви вживаєте натуральний екологічно чистий продукт. Вибирайте чисте сало, м’яке і гарне зовні, без всяких прожилок, сполучних волокон та ін., вирощені на натуральному природному кормі, без гормональних добавок, пестицидів, токсинів (хоча навряд чи продавець визнається, де була вирощена свиня і чим її годували).

Зберігайте сало в холодильнику і не вживайте несвіжий продукт, пожовтіле сало шкідливо для організму, в ньому окислилися багато корисні речовини і втратили свої властивості.

Тетяна Марченко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь